Με μνήμες από την προσφυγική Ελευθερούπολη ξεκίνησαν οι “Ιωνικές Μέρες” στη Ν. Ιωνία

0

Ο κύκλος των παραστάσεων ξεκίνησε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στον κατάμεστο Δημοτικό Κινηματογράφο Νέας Ιωνίας «ΑΣΤΕΡΑΣ» με το θεατρικό έργο-ντοκουμέντο «Οδός 19, αριθμός 15: η προσφυγική Ελευθερούπολη και η περίπτωση Μουταλάσκη» σε ερμηνεία της Νένας Μεντή, σε κείμενο-σκηνοθεσία της Παρασκευής Καλογεράκη, σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) και την πολύτιμη συνεισφορά του προέδρου κ. Λουκά Χριστοδούλου.

Ο αγώνας επιβίωσης μίας εργάτριας στη Μουταλάσκη, της Κλειούς Χατζηαλέξη, τα βαθιά χαραγμένα τα σημάδια του βίαιου ξεριζωμού, οι άγνωστες ιστορίες από την προσφυγική Ελευθερούπολη συγκίνησαν και ανέσυραν μνήμες στους θεατές.

Με ένα σύντομο καλωσόρισμα η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κα. Δέσποινα Θωμαΐδου τόνισε μεταξύ άλλων: «Επιλέξαμε με τον κ. Λουκά Χριστοδούλου το συγκεκριμένο έργο διότι για εμάς η Ελευθερούπολη είναι η ψυχή και η ζωή της Νέας Ιωνίας μας. Είναι η Ελευθερούπολη, που για μένα και για τον Λουκά και για πολλούς άλλους από δω, είναι ο τόπος, η πόλη που γεννηθήκαμε και έχουμε τις ρίζες μας και τις μνήμες μας» ενώ έκλεισε επισημαίνοντας: «Θέλω να υποσχεθώ σε όλους εσάς ότι η ποιοτική αναβάθμιση των πολιτιστικών δρωμένων του Δήμου μόλις ξεκίνησε και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι να συνεχιστεί καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μας».

Τη θεατρική παράσταση παρακολούθησαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδελφείας, Νέας Χαλκηδόνος και Ηρακλείου Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Αρβανίτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Κουλούρης, οι Αντιδήμαρχοι κα. Γκέλυ Σακαλόγλου, κα. Ελένη Χατζή, η κα. Ελένη Αλατσίδου, κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης, κ. Αντώνης Καρβουνιάρης, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου, πλήθος εκπροσώπων φορέων και σωματείων της πόλης και ο τοπικός Τύπος.

 

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.