Ελάτε στην παρέα μας

Γενικά άρθρα

Άρθρο από τη Χαρά Ζαράνη: Την επόμενη των δημοτικών εκλογών, τι;

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα τελευταία 8 οκτώ χρόνια έχουν γραφτεί πλήθος δημοσιευμάτων, τα οποία καταδεικνύουν την ανικανότητα και την αδιαφορία της δημοτικής αρχής και του δημάρχου προσωπικά, να επιτελέσουν στοιχειωδώς τον ρόλο τους.

Δεν χρειάζεται να πω πολλά. Μια ολιγόλεπτη βόλτα στην πόλη είναι αρκετή για να αντιληφθεί ακόμα και ένας επισκέπτης το μέγεθος της εγκατάλειψης και της οπισθοδρόμησης το οποίο έχει υποστεί η Νέα Ιωνία επί των ημερών τους. Μια βρώμικη πόλη, μια πόλη με ξηλωμένο το συντριπτικό ποσοστό των παιδικών χαρών της, με ξεχαρβαλωμένες πλάκες και πεζοδρόμια, παρατημένες και αφώτιστες πλατείες, άναρχη στάθμευση και υποβαθμισμένο εμπορικό κέντρο.

Μια πόλη με σχολεία που λειτουργούν και καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους χάρη στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, στην οποία αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία πορεύονται χωρίς τη βοήθεια της δημοτικής αρχής, μια πόλη με άλλοτε πλούσια κοινωνική και πολιτιστική ζωή και δράση, που όμως τα τελευταία χρόνια παρακμάζει.

Η συνεχής επίκληση της κρίσης για την εννεαετή απραξία και τα υποτιμητικά για τους πολίτες προεκλογικά, εκτός οποιουδήποτε σχεδίου μπαλώματα, δεν είναι ικανά να πείσουν και να αλλάξουν την μεγάλη εικόνα, ειδικά όταν υπάρχουν στη χώρα δήμοι που παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, βελτιώθηκαν και αναπτύχθηκαν.

Αυτές λοιπόν εν τάχει είναι οι θλιβερές διαπιστώσεις, που όμως αποτελούν το εύκολο μέρος της συζήτησης. Και αυτές κάποτε εξαντλούνται. Εξάλλου πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα παρακάτω. Το να εξακολουθήσουμε να «παίζουμε» στο πεδίο της μιζέριας, της αδιαφορίας και της αδράνειας που μας επέβαλλε τόσα χρόνια η δημοτική αρχή είναι πια εκτός ενδιαφέροντος και πολύ μακριά από τις δυνατότητες της πόλης.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Από πού πρέπει να ξεκινήσει η νέα αυριανή δημοτική αρχή προκειμένου να αλλάξει το συντομότερο δυνατό τη σημερινή θλιβερή εικόνα της πόλης;

Επαναπροσδιορισμός και επανασχεδιασμός των δημόσιων χώρων.

Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να εκπονήσει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θέλει να λειτουργεί το εμπορικό κέντρο της πόλης μας αλλά και οι πιο αποκεντρωμένες πλατείες, πεζόδρομοι και οι χώροι πρασίνου και αναψυχής που βρίσκονται μέσα στις  γειτονιές της πόλης. Τα στοιχεία αυτά είναι αλληλένδετα και αλληλοσυμπληρούμενα.

Ο κατάλληλος φωτισμός στις πλατείες και τα πάρκα, που θα αποτρέπουν παραβατικές συμπεριφορές και θα κάνουν ασφαλείς τις επισκέψεις είναι επιβεβλημένος. Στο εμπορικό κέντρο ο φωτισμός είναι αυτός που θα οδηγεί τους επισκέπτες στην περιήγησή τους στην πόλη. Παράλληλα ο φωτισμός, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, είναι και αυτός που θα αναδείξει και τα μνημεία της πόλης – τοπόσημα.

Οι πεζόδρομοι και οι πλατείες πρέπει να αποτελέσουν σταθμούς συνάντησης και ανάπαυλας μικρών και μεγάλων. Ο σχεδιασμός τους απαιτείται να έχει χαρακτηριστικά τέτοια που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα. Η άναρχη κατάληψη τους από τραπεζοκαθίσματα δεν είναι αποδεκτή. Η αξιοποίηση τους πρέπει να υπάγεται σε κανόνες που κάνουν σαφές ότι οι χώροι αυτοί λειτουργούν προς χάριν του πολίτη αλλά και προστατεύοντας τους σοβαρούς επαγγελματίες. Παράλληλα η ασφάλεια στους επισκέπτες τους οφείλει να είναι δεδομένη. Οι πεζόδρομοι και οι πλατείες δεν μπορεί να συνεχίσουν να αποτελούν γρήγορα περάσματα για τις μηχανές, ούτε χώρους στάθμευσης οχημάτων. Είναι χώροι παιχνιδιού, χώροι όπου απολαμβάνουν τη βόλτα τους ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα και παιδιά.  Πρέπει να διαθέτουν κατάλληλα (και όχι διαλυμένα όπως σήμερα) παγκάκια στα οποία μπορεί κάποιος να κάτσει – βασική προϋπόθεση δηλαδή που έχουμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια – να διαθέτουν κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης και όπου η έκταση το επιτρέπει έχουν σύγχρονες, ασφαλείς και όμορφες παιδικές χαρές.

Οι οικογένειες δεν χρειάζεται να “μεταναστεύσουν” για να διασκεδάσουν τα παιδιά τους. Οι γειτονιές, εκεί που κινούνται καθημερινά οι οικογένειες δεν είναι τόποι που απλά βρίσκεται το σπίτι μας. Είναι κυψέλες κοινωνικής ζωής. Οι γονείς με το επιβαρυμένο καθημερινό πρόγραμμά τους δεν θα πρέπει να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να προσφέρουν λίγες στιγμές ανάπαυλας στους εαυτούς τους και στα παιδιά τους. Τα παιδιά παίζουν, συναντούν τους συμμαθητές τους, μαθαίνουν να φροντίζουν, να απολαμβάνουν και να αγαπούν την γειτονιά τους.

Τέλος, μεγάλο έργο πνοής και μελλοντικό σημείο αναφοράς της πόλης, το επί εννιά χρόνια παρατημένο, ήδη έτοιμο προς δημοπράτηση από εποχής Χαραλάμπους, το περίφημο ο.τ. 150. Ένα έργο που επιβάλλεται να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης 4ετίας και  θα αλλάξει την όψη του κέντρου αλλά και συνολικά της πόλης. Ένας χώρος που η επιφάνεια του θα αποτελεί το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, ενοποιημένο με την πλατεία Αγ. Γεωργίου και την εκκλησία, καθώς και με το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού και το υπόγειο του θα είναι χώρος στάθμευσης, οικονομικός στη χρήση από τους δημότες και ενισχυτικός στον εμπορικό χαρακτήρα που φιλοδοξούμε να αποκτήσει και πάλι το κέντρο της Ν. Ιωνίας.

Η απίστευτη ανικανότητα και ιδεοληψία της απερχόμενης δημοτικής αρχής είχε σαν αποτέλεσμα ένας χώρος που μπορεί να αποτελέσει όαση ομορφιάς και πρασίνου, να έχει καταλήξει ένα επικίνδυνο πάρκινγκ για χιλιάδες αυτοκίνητα επισκεπτών καθημερινά, που μπαίνουν και βγαίνουν στην πόλη ρυπαίνοντάς την και οξύνοντας το κυκλοφοριακό της πρόβλημα χωρίς να της προσφέρουν τίποτε άλλο απολύτως. Ασφαλώς κανείς αντιλαμβάνεται πόσο ένα τέτοιο έργο θα συμβάλλει στην τόνωση και στην αναβάθμιση της τοπικής μας αγοράς καθώς η πρόσβαση σε αυτήν θα γίνει ευκολότερη και πιο γρήγορη.

Αξιοποίηση πολιτιστικής κληρονομίας

Η Νέα Ιωνία είναι μια πόλη με τα δικά της ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Κατά τα παρελθόντα έτη οι πολιτιστικοί της σύλλογοι έχουν επιδείξει πλούσιο έργο και δράση. Ταυτόχρονα, έχουμε την τιμή και την τύχη στην πόλη αυτή να έχουν γεννηθεί και να έχουν ζήσει σπουδαίοι άνθρωποι των τεχνών και του πνεύματος. Στέλιος Καζαντζίδης, Χρίστος Ρουμελιωτάκης, Γιώργος Μιχαηλίδης, κάποιοι εξ αυτών. Η παρακαταθήκη τους και το έργο τους πρέπει να βρουν τον χώρο που τους αξίζει στην πόλη καταγωγής τους και να αποτελέσουν πόλο έλξης πανελλαδικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, η νέα δημοτική αρχή της πόλης οφείλει να προχωρήσει στη δημιουργία ετήσιου επιχειρησιακού σχεδίου που να αφορά στην ανάδειξη των δραστηριοτήτων των πολλών και αξιόλογων πολιτιστικών συλλόγων της πόλης μας. Οι Ιωνικές Μέρες να σταματήσουν να είναι παρακμιακές, διεκπεραιωτικές, βαρετά επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις και να προγραμματιστούν έτσι ώστε να αποτελούν την μεγαλύτερη ετήσια γιορτή της πόλης, να εμπλουτιστούν με νέες ιδέες, να εμπλέξουν στους κόλπους τους ταλαντούχους νέους και επιχειρηματίες της πόλης, με στόχο να προσελκύουν επισκέπτες από όλο το λεκανοπέδιο.

Ο χώρος γύρω από το Αδριάνειο υδραγωγείο, που έχουμε την τύχη να βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων της πόλης μας και που τα τελευταία χρόνια έχει αφεθεί στην τύχη του, πρέπει να φωτιστεί και να καθαριστεί άμεσα και το όμορφο αμφιθέατρο με το παρκάκι να γίνουν επισκέψιμα, ασφαλή και λειτουργικά έτσι ώστε να φιλοξενούν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η υφαντουργία στη Νέα Ιωνία, προεξέχων σταθμός στην βιομηχανική ιστορία της χώρας, είναι άλλο ένα στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που πρέπει να αναδείξουμε. Το «Μάντσεστερ της Ελλάδας» η Νέα Ιωνία, οφείλει στους προγόνους αλλά και στους απογόνους της την ανάδειξη αυτής της πτυχής της. Τα κελύφη κάποιων εκ των παλιών υφαντουργίων μπορούν να αποτελέσουν τόπους παντρέματος της παράδοσης με την καινοτομία και το μέλλον της πόλης.

Και για όλα αυτά υπάρχουν εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι τους οποίους πρέπει να αξιοποιήσει η πόλη μας, ώστε να μπει στη νέα εποχή και να γίνει μια «Έξυπνη Πόλη».

Αυτές είναι κάποιες, λίγες μόνο ιδέες για όσα πρέπει να προχωρήσουν μετά την εκλογή νέας δημοτικής αρχής στην πόλη. Προφανώς υπάρχουν πολλά άλλα ακόμα, προφανώς τα προβλήματα είναι πολλά μετά από τόσα χρόνια κατάρρευσης. Κατά την γνώμη μου όμως αυτά είναι τα πρωτεύοντα που θα βοηθήσουν την πόλη μας να αλλάξει όψη, να προσελκύσει νέους επισκέπτες, να γίνει εξωστρεφής, περισσότερο φιλική, ποιοτική και ανθρώπινη, μια πόλη με χαρακτήρα και δικό της ξεχωριστό αποτύπωμα και άρα μακροπρόθεσμα μια πόλη που θα μπορέσει να αναπτυχθεί και οικονομικά. Μπορούμε;

Εγώ λέω ναι, με Δημιουργία και Αλληλεγγύη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ