Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΤΣΙΠΡΑΣ vs ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πόλεμος αλά ’89 κι όποιος αντέξει

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπαρούτι μυρίζει το πολιτικό πεδίο ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζονται για πόλεμο μέχρι τελικής πτώσης.

Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. μιλούν για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, σημειώνοντας ότι η 26η Μαΐου έχει λάβει χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος για την κυβερνητική πολιτική.
Θεωρούν μάλιστα βέβαιο ότι ο πόλεμος θα φουντώσει τα επόμενα 24ώρα και εξηγούν ότι θα προσομοιάζει με αυτόν του 1989, όταν κυριαρχούσαν στην πολιτική ζωή τα σκάνδαλα και η σκανδαλολογία.
Το κυβερνητικό στρατόπεδο ετοιμάζεται να βγάλει από τη φαρέτρα του φαρμακερά βέλη για να πλήξει τους αντιπάλους του, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται να πράξει και η αξιωματική αντιπολίτευση.
Το Μαξίμου στην τελική ευθεία προς τις εκλογές επιστρατεύει τα δάνεια που έλαβε η Ν.Δ. και η υπόθεση Novartis, ενώ η Πειραιώς την εμπλοκή του Μανώλη Πετσίτη στην υπόθεση Λαυρεντιάδη.
Κυβερνητικές πηγές, επισημαίνουν ότι οι διώξεις για την υπόθεση Novartis, θα αναδείξει τους λόγους για τους οποίους τα σκάνδαλα οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και την επιτροπεία.
Από την άλλη, πηγές της Πειραιώς, σημειώνουν ότι εάν έχουν βρεθεί χρήματα στους λογαριασμούς του άλλοτε στενού συνεργάτη του Νίκου Παππά, το Μαξίμου θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Αχίλλειος πτέρνα
Όπως γίνεται αντιληπτό, τα δύο στρατόπεδα θέλουν με τις κινήσεις τους να πλήξουν την αχίλλειο πτέρνα των αντιπάλων τους και να κερδίσουν αυτό που αποκαλείται στην πολιτική, ηθικό πλεονέκτημα.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να προσεγγίσουν με πολύ καλύτερους όρους τους αναποφάσιστους που θεωρούνται η πλέον κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων.

Σκληρό ροκ
Η Ν.Δ. ήδη αναδεικνύει την επιστολή Τσίπρα ο οποίος ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση ζητούσε ειδική μεταχείριση με το επιχείρημα της μεγάλης δημοσκοπικής ανόδου του κόμματός του.
Το «σκληρό ροκ» στον τομέα αυτό θα συνεχιστεί και τα επιχειρήματα που ρίχνουν στο τραπέζι τα δύο στρατόπεδα καθιστούν σαφές ότι ο πόλεμος θα σηματοδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις.
Η Ν.Δ. -όπως και το ΚΙΝΑΛ-, δηλώνει ότι τα δάνειά της είναι ρυθμισμένα και δόθηκαν νομίμως και η αδυναμία εξυπηρέτησης οφείλεται στο ότι μειώθηκε η κρατική επιχορήγηση.
Η απάντηση αυτή προκαλεί οργή από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιθυμεί να εκθέσει τις ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ. και να εμφανιστεί ως το μόνο κόμμα που διασφαλίζει τη διαφάνεια.

Οικονομία
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, από τη στιγμή που κυριαρχεί η σκανδαλολογία, ζητούμενο  είναι οι επιπτώσεις σε μια οικονομία, η οποία προσπαθεί να πατήσει στα πόδια της και να βγει από την κρίση.
Επισήμως βέβαια, τα δύο στρατόπεδα ξορκίζουν την σκανδαλολογία, είναι όμως ηλίου φαεινότερο ότι επενδύουν σ’ αυτή, για να ξεκινήσουν από την καλύτερη δυνατή αφετηρία.

Στοχεύσεις
Βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μαζέψει την ψαλίδα της διαφοράς και να δώσει στις εκλογές χαρακτήρα ντέρμπι, προκειμένου να μεταφέρει το πρόβλημα στον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.
Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να πετύχει νίκη με μεγάλη διαφορά και ένα ποσοστό που θα έχει το τρία μπροστά, για να στείλει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρελθόν.

Παροχές
Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό στρατόπεδο θα παίξει και το «χαρτί» των παροχών, χρησιμοποιώντας τη θετική ατζέντα με μέτρα όπως οι 120 δόσεις, οι προσλήψεις και ο νέος νόμος Κατσέλη.
Ανάλογη τακτική αναμένεται να χρησιμοποιήσει και η Ν.Δ., η οποία ήδη καταθέτει προτάσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο να την αναδείξουν ως μια μεταρρυθμιστική δύναμη που δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Εθνικές εκλογές
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν η χώρα θα πορευτεί ως το Μάιο μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ή εάν ο πόλεμος αυτός θα συνεχιστεί έως και τον προσεχή Οκτώβριο. Η απάντηση εξαρτάται από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοικτά.
Εάν πράγματι ο πρωθυπουργός δεν έχει αποκλείσει εκλογικό αιφνιδιασμό και θελήσει να πάει σε τριπλές εκλογές (αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές και εθνικές), τα περιθώρια είναι πολύ στενά.
Το αργότερο μέχρι τις 4 Μαΐου θα πρέπει να έχει διαλυθεί η Βουλή και όλες οι διαδικασίες να ξεκινήσουν, αν κριθεί τελικά σκόπιμο, να γίνουν εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές.
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι υπάρχουν ακόμα στο Μαξίμου θιασώτες της ταυτόχρονης διεξαγωγής των εκλογών, αφού θεωρούν ρίσκο να διεξαχθούν πρώτα οι ευρωεκλογές.
Η πλειοψηφία πάντως συντάσσεται με την άποψη που εκφράζει δημοσίως ο Αλέξης Τσίπρα να διεξαχθούν δηλαδή οι εκλογές περί τις 6 Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει ότι το σενάριο του Μαΐου έχει εξασθενήσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ