Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Το μετέωρο βήμα της Γεννηματά στις συνεργασίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Ικανοποίηση επικρατεί στο Κίνημα Αλλαγής για την εικόνα ενότητας που εξέπεμψε στο συνέδριο, αλλά είναι σαφές, ότι τα δύσκολα για τη Φώφη Γεννηματά τώρα αρχίζουν.

Βουλευτές & στελέχη δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για την παρουσία του κόσμου, αναγνωρίζουν όμως ότι η πορεία προς τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές κρύβει πολλές παγίδες και κινδύνους.
Ζητούμενο για την Φώφη Γεννηματά είναι εάν μπορέσει να κάνει και πάλι το ΚΙΝ.ΑΛ. αξιόπιστη και ισχυρή δύναμη στην Κεντροαριστερά, από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ηγεμονεύσει στο χώρο.
Οι κάλπες της 26ης Μαΐου θεωρούνται κομβικής σημασίας, καθώς όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας ξεκάθαρης ταυτότητας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.

Νέο δόγμα
Το πρόβλημα για την κ. Γεννηματά βρίσκεται στο ότι δεν έχει περάσει ακόμη προς τα έξω το μήνυμα μιας εναλλακτικής και αξιόπιστης πολιτικής δύναμης απέναντι στο νέο διπολισμό.
Η φράση της «λέμε ένα βροντερό ναι στην ήττα και την καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ένα βροντερό όχι στη δεξιά παλινόρθωση», αποτελεί το νέο της δόγμα για να συσπειρώσει ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς.

Χωρίς αυτοδυναμία
Ουδείς ασφαλώς αμφισβητεί τη σημασία της παρουσίας του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου στο συνέδριο, αφού πρόκειται για τους τρεις πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ.
Το ερώτημα όμως στο οποίο δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση είναι με ποιον θα συνεργαστεί το ΚΙΝ.ΑΛ. στην περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρχει αυτοδυναμία μετά τις εκλογές.
Οι στρατηγικές που ακούστηκαν είναι τελείως διαφορετικές μεταξύ τους και μπερδεύουν τους ψηφοφόρους, αν και ήταν σαφές το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο μεταξύ των συνέδρων.
Μπορεί για παράδειγμα να κοπεί κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον στρατηγικό αντίπαλο όπως χαρακτήρισε τη Ν.Δ. ο Γ. Παπανδρέου;
Μπορεί το ΚΙΝΑΛ να περιχαρακωθεί και να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανέναν, όπως αναρωτήθηκε ο Ε. Βενιζέλος;
Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, η Χ. Τρικούπη δέχεται ομαδικά πυρά από το Μαξίμου και τον ΣΥΡΙΖΑ για ταύτιση του ΚΙΝ.ΑΛ. με τη Ν.Δ.
Η μεσοβέζικη λύση με όποιον συμφωνηθεί κυβερνητική συνεργασία για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, αυτή θα τεθεί προς έγκριση σε έκτακτο συνέδριο της παράταξης,  μάλλον δεν πείθει.

Αισιοδοξία
Με βάση αυτά τα ερωτήματα, η κ. Γεννηματά θα πορευτεί έως τις κάλπες της 26ης Μαΐου και το βέβαιο είναι ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα καθορίσει και τη στρατηγική της παράταξης.
Η επικεφαλής του  ΚΙΝ.ΑΛ. εμφανίζεται αισιόδοξη για το ποσοστό στις ευρωεκλογές, με τους συνεργάτες της να αποδίδουν μεγάλη σημασία στη συσπείρωση βουλευτών, στελεχών και απλού κόσμου.
Το ερώτημα όμως είναι οι ανένταχτοι Κεντροαριστεροί, οι οποίοι για την ώρα τουλάχιστον δεν βλέπουν καθαρή εικόνα και φλερτάρουν είτε με τη Ν.Δ., είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.
Με αυτά τα δεδομένα, εάν το ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές πετύχει ποσοστό που θα είναι κοντά στο όριο του 10%, τότε η κ. Γεννηματά δεν θα έχει πρόβλημα και θα συνεχίσει την επιθετική της στρατηγική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ασκός Αιόλου
Στην περίπτωση όμως που το ΚΙΝΑΛ εμφανίσει καθίζηση είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.
Όσοι γνωρίζουν λένε πως η κ. Γεννηματά παίζει τα ρέστα της στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς θα γίνει σαφές εάν η ίδια ή ο κ. Τσίπρας, έχουν το πάνω χέρι στην Κεντροαριστερά.
Η ίδια δείχνει να έχει θέσει ψηλά τον πήχη στις ευρωεκλογές, κάτι που είναι σαφές από την παρουσία στο ψηφοδέλτιο δυνατών ονομάτων, που έχουν διασυνδέσεις σε όλη την Ελλάδα.

Μπούμερανγκ
Εκτίμηση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ είναι πώς όλες οι επιλογές του κ. Τσίπρα είναι πως κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, με την ίδια πάντως να ξεκαθαρίσει ότι θα γυρίσουν μπούμερανγκ.
Στέλεχος που είναι κοντά στην κ. Γεννηματά έλεγε στον «Χτύπο», ότι η προσπάθεια εκμετάλλευσης θεμάτων όπως τα οικονομικά των κομμάτων εντάσσονται στο πλαίσιο της αλλαγής ατζέντας.
Σημείωνε μάλιστα ότι τα σοβαρά προβλήματα τόσο στην οικονομία, όσο και στην καθημερινότητα «πνίγουν» τον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα η χώρα να παραμένει σε οριακό σημείο.

Δύσκολο καλοκαίρι
Ο χρόνος πλέον που απομένει είναι ελάχιστος και η πορεία έως την 26η Μαΐου θα δείξει εάν μπορεί το ΚΙΝ.ΑΛ. να ξαναγίνει ηγετική δύναμη και να ανακτήσει μέρος της παλαιάς του αίγλης.
Εάν δεν τα καταφέρει, το βέβαιο είναι ότι το καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο, ενώ είναι πολύ πιθανό να τεθεί ακόμη και θέμα ηγεσίας, εάν τα ποσοστά είναι χαμηλά.

Ο Τσίπρας
Το τελευταίο διάστημα τηρεί σαφείς αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., αλλά οι προσεκτικοί αναλυτές τονίζουν ότι στρέφεται κυρίως κατά του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Η στρατηγική αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει σε μεγάλο βαθμό την εκλογική συρρίκνωση του ΚΙΝΑΛ για να μαζέψει τη δημοσκοπική ψαλίδα της διαφοράς από τη Ν.Δ. Εάν το επιτύχει το πάλαι ποτέ πανίσχυρο κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου θα μετεξελιχθεί σε ΕΔΗΚ του Ζίγδη και αυτός είναι και ο λόγος της επιθετικής στρατηγικής της κ. Γεννηματά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ