Ελάτε στην παρέα μας

Καισαριανής

Άσκηση εκκένωσης οικισμού “Βλητικός Σταθμός” Δήμου Καισαριανής

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε άσκηση οργανωμένης εκκένωσης του οικισμού «Βλητικός Σταθμός» προχώρησε την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 ο Δήμος Καισαριανής στο πλαίσιο του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών.

Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια άσκηση σε πραγματικό χρόνο που διεξήχθη με πρωτοβουλία του Δήμου και καθολική σχεδόν συμμετοχή των κατοίκων του οικισμού.

Στην άσκηση συμμετείχαν, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Αττικής, η Ελληνική Αστυνομία, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, η Επιτροπή κατοίκων του οικισμού «Βλητικός Σταθμός» και η Εθελοντική Δασοπροστασία του Δήμου Καισαριανής.

Παρευρίσκετο, επίσης, και έλαβε μέρος σύμφωνα με τον ρόλο που προβλέπεται στο Σχέδιο ο δήμαρχος, Ηλίας Σταμέλος και η Δημοτική Αρχή.

Το όλο εγχείρημα προετοιμάστηκε με βάση το ήδη υφιστάμενο σχέδιο εκκένωσης που εκπονήθηκε το 2018, ενώ επικαιροποιήθηκε και εξειδικεύθηκε σε συνάντηση εργασίας των εμπλεκόμενων φορέων τις προηγούμενες ημέρες στο Δημαρχείο Καισαριανής.

Εντός πυκνού πευκοδάσους ο οικισμός

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω οικισμός, αποτελούμενος από 33 περίπου κατοικίες, βρίσκεται εντός πυκνού πευκοδάσους, με πολύ αυξημένη έως ακραία τρωτότητα κατοικιών και με περιορισμούς στην πρόσβαση λόγω υποτυπώδους οδικού δικτύου.

Η εκκένωση του οικισμού έγινε με τάξη αμέσως μετά την ήχηση της σειρήνας στο φυλάκιο των συνεργείων του Δήμου και κατόπιν σχετικής εντολής του Δημάρχου. Το σενάριο προέβλεπε επίσης τη μετακίνηση κατοίκου με προβλήματα κινητικότητας από το ΕΚΑΒ στο χώρο καταφυγής που είχε οριστεί το Κλειστό Γυμναστήριο Γεώργιος Μελισσινός.

Η άσκηση σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία υπήρξε επιτυχής. Ακολούθησε αξιολόγησή της που συνέβαλε στο να αναδειχθούν δυνατότητες βελτίωσης του σχεδίου εκκένωσης.

Πολιτική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής

Η προστασία των κατοίκων του οικισμού, όπως και συνολικά οι ανάγκες τους, αποτελούν πολιτική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, με δεδομένη την χρόνια εγκληματική αδιαφορία των κυβερνήσεων στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της άσκησης συμβάλλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση και αποτελεί εφαλτήριο για την κατά το δυνατόν προετοιμασία του Δήμου και των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση έκτακτών περιστατικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ