Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Υπηρεσίες Δόμησης και Πολεοδομίας μέσω Αναπτυξιακής Επιχείρησης στο Ηράκλειο Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πρόταση της δημοτικής αρχής που απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο – Γιατί διαφώνησε η “γαλάζια” πτέρυγα

Το ζήτημα της προοπτικής της δημιουργίας διαδημοτικής αναπτυξιακής επιχείρησης,  δυνατότητα που δίνει στους δήμους ο νέος νόμος που πέρασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δίχασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής στην τελευταία του συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, στην εισήγηση για την επίκαιρη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, υπήρξε πρόβλεψη για τη διάθεση κονδυλίου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο της επιχείρησης σε περίπτωση που ο Δήμος θελήσει να προχωρήσει σε αυτό το εγχείρημα. Και μόνο η προοπτική της συμμετοχής σε μια αναπτυξιακή δημιούργησε εντάσεις και διαφωνίες ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Μάλιστα, κόντρα στην πρόταση της δημοτικής αρχής του Νίκου Μπάμπαλου κατατέθηκε από μερίδα των επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων εναλλακτική εισήγηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, στην οποία είχε αφαιρεθεί το κονδύλι για την συμμετοχή σε αναπτυξιακή επιχείρηση.

Την πρόταση υπέγραψαν ως επικεφαλής, ο πρώην δήμαρχος, Παντελής Βλασσόπουλος, ο νυν αρχηγός της μείζονος, Γιώργος Παπαδημητρίου, και ο επικεφαλής της ΠΝΟΗ, Κυριάκος Κουτρούλης, με το αιτιολογικό ότι η δημιουργία εκ μέρους του Δήμου αναπτυξιακής θα δημιουργήσει πεδία αδιαφάνειας, ενώ θα είναι προπομπός για την ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών.

Ως παράδοξο χαρακτήρισε, απαντώντας, ο Δήμαρχος το γεγονός ότι την αντιπρόταση που «σκοτώνει» ουσιαστικά την προοπτική της αναπτυξιακής, την υπογράφουν στελέχη που προέρχονται από τη γαλάζια παράταξη, πάνε δηλαδή κόντρα στο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του κόμματός τους. «Ειδικά από τον κ. Παπαδημητρίου που είναι αφενός πρόεδρος μιας κρατικής επιχείρησης, αφετέρου δηλώνει ότι ανήκει και υποστηρίζει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δεν περίμενα να εναντιωθεί σε νόμο που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα ως πεδίο αδιαφάνειας», ήταν το σχόλιο του Νίκου Μπάμπαλου.
«Δεν είναι ότι πάμε κόντρα στο νόμο, εσάς δεν εμπιστευόμαστε να τον εφαρμόσετε», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος σχολίασε ότι δεν μπορεί να εγκρίνει μια πρόταση που δεν έχει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το τι θα υπηρετεί και πως θα λειτουργεί, την στιγμή που, όπως είπε, η δημοτική αρχή έχει δείξει στο παρελθόν σημάδια αδιαφάνειας στη διαχείρισή της.

«Όλες οι λεπτομέρειες εάν τελικά προχωρήσουμε σε συμμετοχή σε αναπτυξιακή θα συζητηθούν αναλυτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να έχουμε έτοιμο το έδαφος προκειμένου, σε περίπτωση που κριθεί και από το παράδειγμα των άλλων δήμων που έχουν ήδη προχωρήσει σε αυτά τα σχήματα ότι αυτός ο δρόμος είναι προς όφελος του Δήμου και των δημοτών, να μπορέσουμε να κινηθούμε γρήγορα καθώς υπάρχουν δεδομένες χρονικές διορίες. Όμως οι τελικές αποφάσεις με συγκεκριμένο πλάνο θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο», απάντησε εκ νέου ο Δήμαρχος.

Σε σχετική ερώτηση συμβούλου της αντιπολίτευσης, ο Νίκος Μπάμπαλος απάντησε ότι εάν τελικά ο Δήμος προχωρήσει, το κυρίως αντικείμενο της αναπτυξιακής θα είναι υπηρεσίες δόμησης και Πολεοδομίας, αρμοδιότητα που πρέπει να αναλάβουν οι δήμοι όμως δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να την υπηρετήσουν με το δυναμικό των δημοτικών υπηρεσιών.

Τελικά, η πρόταση της δημοτικής αρχής πέρασε με τις ψήφους της πλειοψηφίας και του δημοτικού συμβούλου Χρήστου Τσουλουχά, εν αναμονή της ουσιαστικής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για την προοπτική μιας αναπτυξιακής επιχείρησης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ