Ελάτε στην παρέα μας

Βάρης - Βούλας- Βουλιαγμένης

Ο Γ. Κωνσταντέλλος στο Χ-τύπο: “Πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η δόμηση των ελεύθερων εκτάσεων του Δήμου”

Δημοσιεύθηκε

στις

Με πραγματικό καμάρι ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, τονίζει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ότι έχει την τύχη να βρίσκεται στον δημαρχιακό θώκο της ομορφότερης περιοχής της χώρας και το μεγάλο στοίχημα της δημοτικής του αρχής είναι να διατηρήσει και να αναβαθμίσει αυτή την ομορφιά αλλά παράλληλα να δημιουργήσει μία αποτελεσματική λειτουργική πόλη με σύγχρονες υποδομές.

Ακόμη, ο δήμαρχος περιγράφει το πολύπλευρο έργο της διοίκησης του και αναφέρεται στην θερινή περίοδο όπου έχει τις ιδιαιτερότητές της, για την περιοχή, λόγω των πολλών επισκεπτών που δέχεται ο δήμος.

Αυτά και πολλά ακόμη μπορείτε να τα διαβάσετε στη συνέντευξη του δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στη συνέντευξη που ακολουθεί:

 

Είστε ένας άνθρωπος με πραγματικά πλούσια αυτοδιοικητική εμπειρία. Πόσο σημαντικό είναι αυτό στην εκτέλεση των καθηκόντων σας ως Δήμαρχος;

Πράγματι ασχολούμαι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 1990 όταν σε ηλικία 23 ετών εκλέχτηκα για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος Βούλας. Έκτοτε έχω υπηρετήσει ανελλιπώς την πόλη στην οποία μεγάλωσα και μεγαλώνω τα παιδιά μου αρχικά τη Βούλα και μετά το 2011 και το νόμο Καλλικράτη το μεγάλο, ενιαίο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Στην εκτέλεση των καθηκόντων του Δημάρχου η εμπειρία σίγουρα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο αλλά δεν είναι πανάκεια. Οι παραστάσεις των προηγούμενων ετών και η διοικητική εμπειρία που αποκόμισα ειδικά από τη θέση του Αντιδημάρχου και Αναπληρωτή Δημάρχου που κατείχα την περίοδο 2007 – 2009 δίνουν σημαντικά εφόδια για τα θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά.

Η διοίκηση του Δήμου όμως από τη θέση του Δημάρχου είναι μία πολύ σύνθετη και δυναμική διαδικασία η οποία εκτός από εμπειρία απαιτεί αντανακλαστικά, γνώσεις και αποτελεσματική ομάδα έτοιμη να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις, από τη διαχείριση της καθημερινότητας του πολίτη μέχρι την αντιμετώπιση των μεγάλων έκτακτων κρίσεων όπως την πανδημία που βιώνει η ανθρωπότητα σήμερα.

 

Κύριε Δήμαρχε, βγήκαμε από ένα πολύμηνο λοκντάουν. Ποιες οι πρωτοβουλίες του Δήμου σας, τόσο από πλευράς προστασίας των πολιτών, όσο και από πλευράς στήριξης των επαγγελματιών της περιοχής;

Διανύουμε ίσως τη δυσκολότερη περίοδο της γενιάς μας. Η ανθρωπότητα βίωσε πρωτόγνωρες εμπειρίες με την πανδημία, και πολλά απ’ αυτά που συνέθεταν την καθημερινότητα και την κανονικότητα μας, πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα, ανατράπηκαν. Στερηθήκαμε αγαπημένα πρόσωπα, χάσαμε την ανθρώπινη επαφή, φοβηθήκαμε για την υγεία μας, ακόμα και για τη ζωή μας, περιορίστηκαν οι μετακινήσεις μας, ακόμα και η ελευθερία μας.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, μαζί με όλους του φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στη μάχη να αντιμετωπίσουμε τις υγειονομικές, κοινωνικές ακόμα και οικονομικές προεκτάσεις της πανδημίας στην τοπική κοινωνία. Ανταποκριθήκαμε με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα στις ανάγκες της πόλης, που ήταν πολλές και σύνθετες. Επιγραμματικά αναφέρω την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, την απολύμανση όλων των πολυσύχναστων σημείων της πόλης από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, την παροχή αυξημένης φροντίδας στο σπίτι όλων όσοι δεν είναι σε θέση ή δεν πρέπει να μετακινηθούν, τη στήριξη και παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στις δύο δομές υγείας που λειτουργούν εντός των ορίων του Δήμου μας, το Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας και το Κέντρο Υγείας Βάρης καθώς και την οικονομική στήριξη των επαγγελματιών της πόλης.

Σήμερα που ο εμβολιασμός δίνει ελπίδα ότι η πανδημία θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν, θεωρώ καίριας σημασίας, το να κρατήσουμε τις εμπειρίες που αποκομίσαμε από την αντιμετώπιση της κρίσης ως διδάγματα, καθώς μέσα απ’ αυτές γίναμε ισχυρότεροι και αποτελεσματικότεροι.

 

Για τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης η θερινή περίοδος είναι ιδιαίτερη, καθώς η περιοχή φιλοξενεί και πολλού επισκέπτες. Πόσο δύσκολο είναι αυτό για την λειτουργία του δήμου και πως προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε τα όποια προβλήματα δημιουργούνται;

Τα καλοκαίρια ο Δήμος μας δέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες. Η μοναδική ομορφιά της πόλης μας αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες από το εξωτερικό, από ελληνικές πόλεις και από ημερήσιους επισκέπτες απ όλο το λεκανοπέδιο. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στην τοπική αγορά να βιώνει πρωτόγνωρη εποχιακή ανάπτυξη και ευρωστία αλλά παράλληλα εγκυμονεί κινδύνους για την αλλοίωση της υψηλής ποιότητας ζωής που απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας.

Οι σημαντικότερες δυσκολίες που δημιουργεί η υψηλή επισκεψιμότητα είναι η διατήρηση της καθαριότητας, ειδικότερα στις παραλίες μας αλλά και η αυξημένη κίνηση οχημάτων. Η πρωταρχική υποχρέωση μας ως Δημοτική Αρχή είναι η προστασία της πόλης και η διατήρηση της υψηλής ποιότητας ζωής των κατοίκων της και οι ενέργειες μας έχουν πάντα στόχο αυτή την υποχρέωση.

 

Γενικότερα, ποια θα λέγατε πως είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και η περιοχή;

Όπως λέει ο λαός, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Είναι κοινή πεποίθηση πως ζούμε στην ομορφότερη περιοχή της χώρας και το μεγάλο στοίχημα για μας είναι να διατηρήσουμε και να αναβαθμίσουμε αυτή την ομορφιά αλλά παράλληλα να δημιουργήσουμε μία αποτελεσματική λειτουργική πόλη με σύγχρονες υποδομές.

Ίσως όμως το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί την πόλη σήμερα είναι οι βλέψεις κάποιων να οικοδομήσουν τους τελευταίου πνεύμονες πρασίνου της πόλης. Η δόμηση των τελευταίων αδόμητων εκτάσεων εντός των ορίων του Δήμου πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί όπου είναι εφικτό και όπου αυτό δεν καταστεί δυνατόν να περιοριστεί στο ελάχιστον. Θα δώσουμε μάχη να προστατέψουμε τις αδόμητες δασωμένες εκτάσεις μας και να εξασφαλίσουμε όσο γίνεται περισσότερους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους.

 

Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό του μέχρι τώρα έργου σας, που θα στεκόσασταν;

Έχουμε την ευθύνη της διοίκησης της πόλης τα τελευταία 6 ½ χρόνια και πλέον οφείλουμε να μιλάμε με απτά αποτελέσματα. Η πρώτη προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή που μας εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μας ήταν η καθιέρωση καινοτόμων πρακτικών και έργων υπέρ του περιβάλλοντος και ειδικότερα στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων και της μείωσης των καταναλώσεων και των αερίων του θερμοκηπίου.

Θα μου επιτρέψετε να παραθέσω συνοπτικά κάποια στοιχείς στην κατεύθυνση αυτή:

Μειώνουμε κάθε χρόνο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την κατανάλωση ενέργειας. Σύμφωνα με μελέτες του ΕΜΠ οι μειώσεις αυτές είναι σήμερα περίπου στο 32%, έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους που τέθηκαν από το σύμφωνο των δημάρχων για το 2020 και σύντομα θα ξεπεράσουμε τους στόχους για το 2030.

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο Δήμος μας είναι πλέον από τους λίγους ευρωπαϊκούς Δήμους που έχει και υλοποιεί Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Κλιματικής Αλλαγής για την περίοδο 2021-2050 μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος C-Τrack 50

Συμβάλουμε στη διάσωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος συμμετέχοντας στις προσπάθειες για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης αλλά και τις εντατικές δράσεις καθαρισμού των ακτών και του βυθού στις παραλίες μας.

Ειδικότερα στο θέμα διαχείρισης απορριμμάτων, στο Δήμο μας έχουμε δώσει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη έμφαση με βασικό στόχο τη μείωση του ποσοστού των απορριμμάτων που οδηγούνται στη ταφή. Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζουμε τις πλέον σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων και καταγράφουμε θεαματικά αποτελέσματα. Σε δύο περιοχές του Δήμου, τα Πηγαδάκια της Δ.Ε. Βούλας και το Δίλοφο της Δ.Ε. Βάρης είναι σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή – Κερδίζω όσο Διαχωρίζω, 7 ξεχωριστών ρευμάτων. Συγκεκριμένα, οι πολίτες διαχωρίζουν στην πηγή (οικία/εστίαση) το χαρτί, τα υλικά συσκευασίας (PMD – πλαστικά, μέταλλα, tetrapak) τις πλαστικές φιάλες-PET, τα οργανικά απόβλητα κουζίνας, τα πράσινα απόβλητα από τους κήπους, τις γυάλινες συσκευασίες καθώς και τα σύμμεικτα απορρίμματα. Το κάθε ρεύμα συλλέγεται ξεχωριστά συγκεκριμένες ημέρες, ενώ το κάθε νοικοκυριό κάνοντας χρήση του μοναδικού κωδικού QR, με την συλλεχθείσα ποσότητα των απορριμμάτων να ζυγίζεται και ταυτοποιείται. Αυτό μας επιτρέπει να επιβραβεύουμε το κάθε νοικοκυριό σύμφωνα με τα απορρίμματα που εκτρέπει από τον πράσινο κάδο και κατά συνέπεια από την ταφή στη χωματερή, ενώ σε δεύτερο χρόνο, με την αλλαγή της κείμενης νομοθεσίας, θα είμαστε σε θέση να προσαρμόσουμε το ύψος των δημοτικών τελών του κάθε σπιτιού, ανάλογα με τα απορρίμματα που παράγει. Παράλληλα, σε δύο ακόμα περιοχές της πόλης, τη Βουλιαγμένη και τη Μηλαδέζα της Δ.Ε. Βάρης, αλλά και στα περισσότερα καταστήματα εστίασης, έχουμε τοποθετήσει καφέ κάδους για τη συλλογή οργανικών αποβλήτων. Τα απόβλητα αυτά μαζί με τα πράσινα απόβλητα οδηγούνται σε πεδίο κομποστοποίησης όπου σε συνεργασία με την εταιρεία WΑΤT Α.Ε. και το τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παράγουμε εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας, το VITA GREEN και το VITA GREEN PLUS, το μόνο εδαφοβελτιωτικό που παράγεται στη χώρα που έχει λάβει πιστοποίηση για χρήση στη βιολογική γεωργία από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων (ΔΗΩ) ενώ αναμένεται να λάβει σύντομα και την κορυφαία Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ecolabel. Το προϊόν διατίθεται στα νοικοκυριά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ως μία συμβολική επιβράβευση για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια, χρησιμοποιείται από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου στο Δημοτικό Φυτώριο όπου παράγονται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες καλλωπιστικά φυτά, χρησιμοποιείται και στις αναδασώσεις που πραγματοποιούμε και τέλος, μία σημαντική ποσότητα διατίθεται με δημοπρατικές διαδικασίες κλείνοντας έτσι τον κύκλο της Κυκλικής Οικονομίας. Ο συνδυασμός των προσπαθειών των υπηρεσιών του Δήμου με τη θετική ανταπόκριση των κατοίκων της πόλης, έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε εκτρέπουμε από την ταφή σχεδόν το 35% των απορριμμάτων μας ενώ βάσει των στοιχείων που συλλέγουμε, είμαστε αισιόδοξοι πως μέχρι το τέλος του 2022 όταν θα έχει ολοκληρωθεί η επέκταση των δράσεων μας σε όλες τις γειτονιές της πόλης, το ποσοστό αυτό μπορεί να υπερβαίνει το 80%. Σημειώνω πως σήμερα ο πανελλαδικός μέσος όρος εκτροπής από την ταφή, είναι περίπου στο 12%.

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στις αστικές αναπλάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας με τη δημιουργία περισσότερων από 50 σύγχρονων παιδικών χαρών, υπαίθριων χώρων άθλησης και με κορωνίδα την Πλατεία Νυμφών της Βουλιαγμένης που παραδόθηκε πριν λίγες μέρες. Εκεί δημιουργήσαμε μία βιοκλιματική πλατεία μοναδικής ομορφιάς αλλά και λειτουργικότητας που συνδυάζει την εκτεταμένη χρήση φυσικών υλικών με σύγχρονες υποδομές προς εξυπηρέτηση όλων των συμπολιτών μας, ειδικότερα των ατόμων με κινητικές δυσκολίες.

Συνεχίζουμε με ένταση και σκληρή δουλειά να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να δημιουργήσουμε μία πόλη ευφυή, πράσινη και λειτουργική για τους σημερινούς συμπολίτες μας αλλά και για τις επόμενες γενιές.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ