Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας

“Τα τεχνικά έργα σε πρώτο πλάνο”, του Γιάννη Βούρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον προσεχή Σεπτέμβριο συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημέρα που με την ψήφο των συμπολιτών μας αναλάβαμε ως νέα δημοτική αρχή τα καθήκοντά μας στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας. Σίγουρα πρόκειται για ένα σημείο καμπή, καθώς πολλά από αυτά που οραματιστήκαμε προεκλογικά, τέθηκαν επί τάπητος, κάνοντας όλη εκείνη την απαραίτητη προεργασία, γραφειοκρατική, σε επίπεδο μελετών, εξεύρεσης πόρων κλπ, ώστε να ξεκινήσουν και να γίνονται σταδιακά όλα αυτά απτή πραγματικότητα.

Οι συμπολίτες μας να είναι σίγουροι, πως παρά την πανδημία, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που όλοι μας βιώσαμε τους τελευταίους 15 μήνες, παρά τα αναχώματα, δεν κάτσαμε με σταυρωμένα χέρια. Το αντίθετο. Δουλέψαμε μεθοδικά, με συγκεκριμένο σχέδιο, για να ξεπεράσουμε όλες εκείνες τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να ξεκινήσουν το γρηγορότερο και πάντα στα πλαίσια του εφικτού, τα έργα και οι παρεμβάσεις εκείνες που επιζητά εδώ και χρόνια ο συνδημότης μας και που πρόκειται να αλλάξουν συνολικά την εικόνα της πόλης.

Ενδεικτικά παραθέτω ορισμένους από τους μεγάλους στόχους μας για τους επόμενους μήνες:

  • η κατασκευή του ιστορικού αναψυκτηρίου «ο Κένταυρος» στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, κάτι για το οποίο δουλέψαμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε πολύ
  • η συνολική αναβάθμιση του άλσους μας, με πεζοδρόμους και αναβαθμούς γύρω από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού καθώς και η κατασκευή ενός λυόμενου θεάτρου, παιδικών χαρών, παιδικής χαράς ΑΜΕΑ κλπ, έργα ορισμένα από τα οποία ξεκινούν προσεχώς
  • η αναβάθμιση του οδοφωτισμού σε κάθε σημείο της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας. Ένα επίσης μεγαλόπνοο έργο που επιθυμεί το σύνολο των συμπολιτών μας
  • η κατασκευή ενός νέου παιδικού/βρεφονηπιακού σταθμού στη Νέα Φιλαδέλφεια σε συνεργασία με την οικεία Μητρόπολη
  • η κατασκευή νέου ΚΑΠΗ
  • η μετατροπή του π. Στρατιωτικού εργοστασίου στο πάρκο «Γ. Αποστολάκης» της Νέας Χαλκηδόνας σε πολυχώρο πολιτισμού
  • η ολοκλήρωση του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου στη Νέα Φιλαδέλφεια
  • η ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου του Τουραλί
  • η δημιουργία νέων (ήπιας χρήσης) αθλητικών εγκαταστάσεων σε γειτονιές της πόλης μας τόσο για τον σωματειακό όσο και για το μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό, που εδώ και χρόνια «υποφέρει» από την έλλειψη χώρων, με την παράλληλη αναμόρφωση των υπαρχόντων αθλητικών χώρων και την μετατροπή ενός ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ σε κλειστό με την τοποθέτηση αεροϋποστηριζόμενου θόλου (μπαλόνι)
  • η αναβάθμιση-ανακατασκευή επιλεγμένων παιδικών χαρών της πόλης μας
  • η έναρξη των εργασιών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αγίας Μαρίνας
  • αλλά και παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας με ασφαλτοστρώσεις ή ανακατασκευή πεζοδρομίων.

Δεν μπορώ να παραλείψω δε να αναφέρω πως είμαστε από τους Δήμους εκείνους που κατέθεσε προτάσεις σε οκτώ (8) προσκλήσεις του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης».

Προτάσεις σχετικές με την αστική αναζωογόνηση, τις έξυπνες πόλεις – smart cities, τον προσεισμικό έλεγχο, την ηλεκτροκίνηση, τις δράσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση «1821 -2021», για οθόνες σε σχολεία, για διαδραστικούς χάρτες, για την γενικότερη αναβάθμιση των σχολείων μας και των ανοιχτών υπαίθριων χώρων, για τα απορρίμματα, τις γωνιές ανακύκλωσης κοκ.

Φυσικά αξιοσημείωτες παρεμβάσεις στην πόλη μας έγιναν κατά τον 1ο χρόνο της θητείας μας.

  • Ασφαλτοστρώσεις (όπως π.χ. στη συνοικία Απομάχων)
  • τοποθέτηση ηχοπετασμάτων
  • παρεμβάσεις σε σχολεία της πόλης μας (ανακατασκευές αύλειων χώρων, βαψίματα, τοποθέτηση αναβατορίων κλπ)
  • ανακαίνιση του κοινωνικού φαρμακείου
  • δημιουργία wifi spots με ελεύθερο wifi σε κοινόχρηστους χώρους, πλατείες και δημοτικά κτίρια

προχώρησε ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών μας και η απλούστευση των διαδικασιών στη σχέση Δήμου – δημότη μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών εφαρμογών
ενώ ήδη υλοποιείται ένα ευρύτερο σχέδιο για την ενίσχυση της ανακύκλωσης (ενδεικτικά θα αναφέρω ότι τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά στην πόλη μας καφέ κάδοι ανακύκλωσης) κλπ.

Έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας και ξέρουμε πολύ καλά πως για να ξαναποκτήσει η πόλη μας την αίγλη που όλοι μας επιθυμούμε χρειάζονται ακόμη πολλά. Όμως απαιτείται χρόνος, απαιτείται υπομονή, επιμονή, μα πάνω από όλα θέληση, σχέδιο και πολλή δουλειά. Όλοι μαζί «θέλουμε – μπορούμε – πρέπει» να τα καταφέρουμε.

*Ο Γ. Βούρος είναι Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ