Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

“The Athens Prize for Literature”: Οι νικητές των βραβείων μυθιστορήματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου τα βραβεία μυθιστορήματος “The Athens Prize for Literature”, για το 2019 και το 2020, στην τελετή απονομής που διοργανώθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας, παρουσία του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη.

 

Tο Βραβείο Ξένου Μυθιστορήματος για το 2020 έλαβε ο Γκιόργκι Γκοσποντίνοφ από τη Βουλγαρία, για το βιβλίο «Φυσικό Μυθιστόρημα», ενώ το Βραβείο Ελληνικού Μυθιστορήματος έλαβε ο συγγραφέας Νίκος Δαββέτας για το βιβλίο του «Άντρες χωρίς άντρες».

Ο δήμαρχος Αθηναίων απένειμε τα βραβεία για το Ξένο Μυθιστόρημα για το 2019 και 2020 στους εκπροσώπους των εκδοτικών οίκων των συγγραφέων, ενώ στους δύο Έλληνες συγγραφείς τα βραβεία παρέδωσε ο Τίμος Τζάννες, εκπροσωπώντας τον χορηγό της εκδήλωσης.

 

Ευχαριστήρια ομιλία του Νίκου Δαββέτα

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κριτική επιτροπή του Athens Prize for Literature και το περιοδικό «(δε)κατα» για τη βράβευση του μυθιστορήματός μου «Άντρες χωρίς άντρες». Να ευχαριστήσω όμως και τους αναγνώστες που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τους παράξενους ήρωές μου και τις κρυφές διαδρομές τους μέσα στα σκοτεινά μονοπάτια της πρόσφατης ιστορίας μας. «Αν», όπως έλεγε κάποιος μεγάλος τεχνίτης, «γράφουμε για να διορθώσουμε το παρελθόν», τότε με αυτό το μυθιστόρημα έκανα μια μικρή αρχή».

 

Νικητές 2019

Ταυτόχρονα απονεμήθηκαν και τα Βραβεία του 2019, λόγω μη πραγματοποιήσης της περσινής τελετής εξαιτίας της πανδημίας.

Για το Ξένο Μυθιστόρημα, βραβεύθηκε η Valeria Luiselli για «Το αρχείο των χαμένων παιδιών», σε μετάφραση Βασιλικής Κνήτου και για το Ελληνικό Μυθιστόρημα, ο Ευάγγελος Αυδίκος για το «Οδός Οφθαλμιατρείου».

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο του Νίκου Δαββέτα

Η µεταπολεµική Ελλάδα όπως την έζησαν ένας αφανής παρακρατικός και ο µονάκριβος γιος του που, δραπετεύοντας από την προβληµατική του οικογένεια, ζει τώρα και εργάζεται στο Παρίσι. Δυο γενιές αντρών, µετέωρες µεταξύ των µεγάλων γεγονότων και των οικείων κακών, στην πιο κρίσιµη αναµέτρηση της ζωής τους.

Μια αντιπαράθεση γενεών αλλά και µια αντιπαράθεση µύθου και ιστορίας.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νίκος Δαββέτας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και είναι συγγραφέας και κριτικός. Εµφανίστηκε στα γράµµατα το 1981 από τις σελίδες του περιοδικού Διαγώνιος του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Μέχρι σήμερα έχει εκδόσει δεκατέσσερα βιβλία, εκ των οποίων επτά ποιητικά και επτά πεζογραφικά.

Τέσσερα µυθιστορήµατά συµπεριλήφθηκαν στις βραχείες λίστες των κρατικών βραβείων, ενώ η «Εβραία νύφη» τιµήθηκε το 2010 µε το βραβείο µυθιστορήµατος της Ακαδηµίας Αθηνών και επανακυκλοφόρησε σε νέα αναθεωρηµένη έκδοση το 2019. Έργα του έχουν µεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Από το 1985 ως το 2013 εργάστηκε ως συντάκτης ύλης στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Παράλληλα ασχολήθηκε συστηµατικά µε τη βιβλιοκριτική δηµοσιεύοντας κριτικά του κείµενα σε περιοδικά και εφηµερίδες.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ