Ελάτε στην παρέα μας

Ταξίδια

Χαθείτε στη γοητεία των Τρικάλων

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο νομός Τρικάλων βρίσκεται στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας και έχει ως πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη που ανήκει διοικητικά στο Δήμο Τρικκαίων και διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού.

Τα Τρίκαλα γοητεύουν με τις ιστορικές διαδρομές τους, με τους πολιτιστικούς θησαυρούς στα μουσεία και στις βιβλιοθήκες τους, τις ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις πολύβουες αγορές και τις ζωντανές γειτονιές τους, που προσφέρουν επιλογές διασκέδασης για κάθε προτίμηση. 

Βιβλιοθήκη
Το 1959 στο ισόγειο του Δημαρχείου Τρικάλων, ιδρύθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία της η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων. Η συλλογή της καλύπτει όλα τα θεματικά πεδία για κάθε είδος ενδιαφέροντος αλλά και ιστορικές πληροφορίες για την πόλη των Τρικάλων και του Νομού. 

Αξιοθέατα
• Το Ασκληπιείο της αρχαίας Τρίκκης το αρχαιότερο και σημαντικότερο της Ελλάδας κατά τον Στράβωνα. Πιθανολογείται ότι βρίσκεται κάτω από τη συνοικία Βαρούσι. Προς το παρόν στην περιοχή έχουν ανασκαφεί ρωμαϊκά λουτρά και ψηφιδωτά, καθώς και δημόσιο κτίριο των ελληνιστικών χρόνων με ψηφιδωτό, όπου απεικονίζεται ο βασιλιάς των Ηδωνών της Θράκης Λυκούργος.
• Το Φρούριο της πόλης, που κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό πάνω στην αρχαία ακρόπολη της Τρίκκης κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα, με τριπλό τείχος. Ανακατασκευάστηκε αργότερα από τους Οθωμανούς, οι οποίοι το 17ο αιώνα τοποθέτησαν και ένα τεράστιο ρολόι πάνω σε πύργο, που συνοδευόταν από μια καμπάνα βάρους 650 κιλών. Το 1936 τοποθετήθηκε άλλο ρολόι από το δήμαρχο Θεοδοσόπουλο και παραμένει έως σήμερα το σήμα κατατεθέν της πόλης. Στο τρίτο διάζωμα του φρουρίου, από τον πάτο ενός πηγαδιού, ξεκινά τούνελ που διέσχιζε το λόφο του Προφήτη Ηλία και κατέληγε στο δρόμο προς Καλαμπάκα. Σήμερα το Φρούριο φιλοξενεί το υπαίθριο θέατρο του Δήμου, ενώ είναι επισκέψιμο το ρολόι με θέα όλη την πόλη.
• Το Τζαμί του Οσμάν Σαχ, κτίσμα του 16ου αιώνα σχεδιασμένο από τον Μιμάρ Σινάν. Το τζαμί ονομάζεται και Κουρσούμ Τζαμί από την τουρκική λέξη κουρσούμ, που σημαίνει μόλυβδος, καθώς ο θόλος του είναι μολυβοσκέπαστος. Πίσω από το τζαμί σώζεται το μαυσωλείο του Οσμάν Σαχ, ανιψιού του σουλτάνου Σουλεϊμάν. Κατά την παράδοση ο Οσμάν Σαχ έκτισε το τζαμί, επειδή στα Τρίκαλα θεραπεύτηκε από αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε. Το τζαμί σήμερα είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χρησιμεύει ως χώρος ήπιων εκδηλώσεων. 

Παλιά πόλη
Η παλιά πόλη, η οποία αποτελείται από τις συνοικίες Βαρούσι και παλιά Μανάβικα. Η συνοικία Βαρούσι ήταν η χριστιανική συνοικία των Τρικάλων επί τουρκοκρατίας και βρίσκεται στις παρυφές του Φρουρίου. Έως το 1930 θεωρούνταν η αρχοντική συνοικία των Τρικάλων και σήμερα είναι στο σύνολο της διατηρητέα. Το Βαρούσι διακρίνεται για τα όμορφα αρχοντικά με τους περίτεχνους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και τις μακριές μαρκίζες Στη συγκεκριμένη συνοικία βρίσκονται οι περισσότερες και παλαιότερες εκκλησίες της πόλης, οι οποίες βρίσκονται χτισμένες πολύ κοντά η μία στην άλλη. Οι σωζόμενοι σήμερα ναοί είναι των Αγίων Αναργύρων (τοιχογραφίες του 1575), του Αγίου Δημητρίου (πριν το 1588), του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος και του Αγίου Παντελεήμονος (τέλη 16ου – αρχές 17ου αι.), του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (1674), της Αγίας Μαρίνας (1766), της Αγίας Παρασκευής (1843), της Παναγίας Φανερωμένης ή του Γενεσίου της Θεοτόκου (1849-1853), της Αγίας Επισκέψεως (1863-1877), του Αγίου Στεφάνου (1882) και του Αγίου Νικολάου. Συνέχεια της συνοικίας Βαρούσι μέχρι και την κεντρική πλατεία είναι τα παλιά Μανάβικα, γειτονιά της παλιάς πόλης με χαρακτηριστική, ομοιόμορφη αρχιτεκτονική. Εκεί βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες ταβέρνες και καφέ-μπαρ της πόλης. Ο Λόφος του Προφήτη Ηλία, ένας αξιόλογος πνεύμονας πρασίνου με θέα την πόλη και σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης.  Ο Ληθαίος ποταμός και η Κεντρική Γέφυρα, η οποία ενώνει την κεντρική πλατεία με τον πεζόδρομο της Ασκληπιού, κατασκευασμένη το 1886 από Γάλλους μηχανικούς. Χαρακτηριστικό και το άγαλμα του Ασκληπιού πάνω στην ομώνυμη γέφυρα του Ληθαίου. Ο Μύλος Ματσόπουλου, που κατασκευάστηκε το 1884 και σήμερα είναι ιστορικό-βιομηχανικό πάρκο και πολιτιστικό κέντρο. Το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Ασκληπιού. 

Αιχμή του δόρατος τα πασίγνωστα χωριά Ελάτη και Περτούλι
Κόζιακας, Νεράιδα, Λουπάτα, Μαρόσα, Αυγό, Τριγγία, Κακαρδίτσα. Επιβλητικές κορυφές της Πίνδου, του κυριότερου ορεινού όγκου της Ελλάδας, όλες πάνω ή κοντά στα 2000 μέτρα. Κι ανάμεσά τους, διαμαντάκια πραγματικά, στολίδια φτιαγμένα από ανθρώπινο χέρι, το Περτούλι, η Ελάτη, η Πύλη, η Πύρρα, το Νεραιδοχώρι και δεκάδες άλλα χωριά, πέτρινα γεφύρια, μοναστήρια, κρήνες, ξωκλήσια. Η ανάγκη για επιβίωση μετατράπηκε σε γνώση και ικανότητα για τους ανθρώπους που επέλεξαν να τιθασεύσουν αυτό το πανέμορφο μα και δύσκολο κομμάτι της ελληνικής φύσης. Λες και υπήρχε κάποια θεϊκή επιταγή, μόνο άξιοι και ικανοί άνθρωποι να μπορέσουν να στεριώσουν και να γίνουν κάτοικοι αυτών των περιοχών. Άνθρωποι σκληροτράχηλοι, δυνατοί, έξυπνοι και νοικοκυραίοι. Που γεφύρωσαν φαράγγια, έχτισαν αρχοντικά, έφτιαξαν δρόμους (στράτες) επικοινωνίας και τέλος ύμνησαν το Δημιουργό αφιερώνοντάς του πανέμορφες μονές και εκκλησίες. Και στο πέρασμα του χρόνου, όταν η βιομηχανοποίηση, η αστυφιλία και η εξέλιξη απείλησαν να τους αφήσουν στο περιθώριο, αυτοί βρήκαν τον τρόπο να κρατήσουν ζωντανό τον τόπο τους, μετατρέποντάς τον σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για όλες τις εποχές του έτους.  Έτσι, με αιχμή του δόρατος τα πασίγνωστα χωριά Ελάτη και Περτούλι, με πλήθος επιλογών διαμονής σε ξενώνες, ξενοδοχεία, δωμάτια, σπιτικό φαγητό ακόμη και σε ταβέρνες, το μικρό αλλά συμπαθητικό χιονοδρομικό κέντρο και τα δεκάδες αξιοθέατα της περιοχής μπορούν να εγγυηθούν στον επισκέπτη ότι θα περάσει ονειρεμένες στιγμές σε μία από τις πιο όμορφες και αυθεντικές περιοχές των Τρικάλων.

ΔΙΑΜΟΝΗ

• Ενοικιαζόμενα δωμάτια Μπρίζης στην Ελάτη Τρικάλων, στον κεντρικό δρόμο. Τα δωμάτια, 5 δίκλινα και 5 διαμερίσματα, το καθένα με την δική του διακόσμηση διαθέτουν κουζίνα, ψυγείο, τζάκι και σαλόνι. Σας περιμένουμε για μία άνετη και φιλόξενη διαμονή! 2434071439 – 6937907889 6972003769 [email protected] www.elatipertoulihotel.com 

• Ξενώνας Φιλοκώστα στο Περτούλι. Μια ξεχωριστή πρόταση φιλοξενίας για παρέες, οικογένειες και όχι μόνο… αξίζει να τη ζήσετε! Χαμόγελο, ανθρωπιά, ευγένεια, χιούμορ, πραγματική φιλοξενία. 2434091069 – 6977716136 [email protected] www.filokostas-pertouli.gr

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ