Ελάτε στην παρέα μας

Ταξίδια

Σέριφος: Η «Σιδηρά Νήσος» των Κυκλάδων

Δημοσιεύθηκε

στις


Ανάμεσα στην απέραντη γοητεία του καταγάλανου Αιγαίου ξεχωρίζει με τρόπο μοναδικό η «σιδηρά νήσος» των Κυκλάδων και με την ιδιαίτερη ομορφιά της, μαγεύει τους επισκέπτες από την πρώτη στιγμή. Σε μικρή απόσταση από τον Πειραιά (2.5 ώρες με ταχύπλοο και 4.5 με το συμβατικό πλοίο), το νησί του Περσέα και των Κυκλώπων, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για ευχάριστες αποδράσεις δίπλα στο κύμα και στον κυκλαδίτικο ήλιο! Περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια, νιώστε το άρωμα της φύσης και αναζωογονηθείτε από τις πολυποίκιλες ομορφιές του νησιού.Απολαύστε τις εκπληκτικές παραλίες και την παραδοσιακή φιλοξενία των κατοίκων. Για τους επισκέπτες που θέλουν να ταξιδέψουν στις Δυτικές Κυκλάδες από νησί σε νησί, η Σέριφος διαθέτει τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα γειτονικά της νησιά όπως είναι η Κύθνος, η Σίφνος και η Μήλος.

Οικισμοί

Γαλανή: Το χωριό πήρε το όνομά του από τα αρχαία ορυχεία γαληνίτη που βρίσκονται στην περιοχή. Έχει λίγους κατοίκους και φτιάχτηκε τα χρόνια μετά την επανάσταση από πρόσφυγες και κατοίκους μικρών άλλων οικισμών.

Κένταρχος: Το χωριό Κένταρχος ή Καλλίτσος είναι ένα από τα γραφικότερα του νησιού. Βρίσκεται χτισμένο σε μία πράσινη κοιλάδα που οδηγεί στη θάλασσα και με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις πως δεν πήρε τυχαία το όνομα του (προέρχεται από την λέξη “κάλλιστον”). Εκεί υπάρχουν τα απομεινάρια από το θολωτό υπέργειο τάφο ενός Ρωμαίου εκατόνταρχου. Παραδοσιακά ασβεστωμένα μονοπάτια και μία μικρή γραφική πλατεία συνθέτουν ένα ξεχωριστό τοπίο.

Κουταλάς: Οικισμός που δημιουργήθηκε στην περίοδο της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου του νησιού στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα.Βρίσκεται ΝΔ του νησιού και είναι ένας μικρός και ασφαλής όρμος.Λιβαδάκια: Ο συγκεκριμένος οικισμός αποτελεί φυσική συνέχεια του Λιβαδιού και εκτείνεται κατά μήκος της ομώνυμης παραλίας.

Λιβάδι: Το λιμάνι είναι και το τουριστικό κέντρο του νησιού.Έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή αραξοβόλια των Κυκλάδων.

Μεγάλο Χωριό: Ο οικισμός μεσουρανούσε στις αρχές του 20ου αιώνα με καταστήματα, νοσοκομεία και σχολεία! Μετά το τέλος του μεταλλευτικού “πυρετού” ξεκίνησε η περίοδος παρακμής. Σήμερα τα περισσότερα σπίτια είναι ερειπωμένα και το χωριό αποτελεί μοναδικό μνημείο της ακμής του παρελθόντος.

Μεγάλο Λιβάδι: Με την έναρξη εξόρυξης μεταλλευμάτων στο νησί ξεκινά και η δημιουργία εργατικών οικισμών με κυριότερο το Μεγάλο Λιβάδι. Στην άκρη της παραλίας του Μεγάλου Λιβαδιού σώζεται έως και σήμερα το νεοκλασικό κτίσμα που στέγαζε το διοικητήριο της η “Σέριφος -Σπηλιαζέζα”, η εταιρεία εξόρυξης. Περπατώντας στην παραλία μπορείτε να δείτε το σχολείο, τον αστυνομικό σταθμό, καταστήματα και το χημείο που πλέον είναι ερειπωμένα. Μπροστά από τα γραφεία της εταιρείας υπάρχει το μνημείο που θυμίζει την αιματηρή εξέγερση των μεταλλορύχων τον Αύγουστο του 1916. Στον όρμο του Μεγάλου Λιβαδιού δεσπόζει επιβλητική η σκάλα φόρτωσης-εκφόρτωσης μεταλλευμάτων και ένα εκπληκτικό βραχώδες τοπίο που αγκαλιάζει την θάλασσα δημιουργώντας έναν φιλόξενο όρμο.

Παναγιά: Το χωριό βρίσκεται περίπου 6 χλμ. Βόρεια της χώρας. Ο οικισμός χτίστηκε γύρω από βυζαντινό μοναστηριακό συγκρότημα. Παραδοσιακή αρχιτεκτονική με ξεχωριστή κυκλαδίτικη αισθητική κερδίζει τον επισκέπτη. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία της Κοιμήσεως της θεοτόκου χτισμένη πριν τον 10ο αιώνα. Μία ξεχωριστή πνοή δροσιάς προσφέρει η μικρή πλατεία του χωριού.Πύργος: Ένας πολύ μικρός οικισμός κοντά στη Παναγιά με τα περισσότερα κτίσματα να΄ναι σήμερα πια ερειπωμένα, δίνει στον επισκέπτη την εικόνα μιας άλλης εποχής.Ράμος: Χωριό κτισμένο μετά την επανάσταση του 1821 από αγρότες που ζούσαν σε διάσπαρτες αγροικίες. Αποτελεί οικιστική συνέχεια του Λειβαδιού.

Χώρα: Η πρωτεύουσα του νησιού αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι.Με τα στενά της σοκάκια και την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική δημιουργεί μία πραγματική μαγεία σε συνδυασμό με την εκπληκτική της θέα! Η πλατεία του Αγίου Αθανασίου, οι κυκλαδίτικοι ανεμόμυλοι, το νεοκλασικό δημαρχείο και το κάστρο συνθέτουν ένα γοητευτικό σκηνικό.Χτισμένη στα χρόνια της Ενετοκρατίας δεσπόζει, πραγματική βασίλισσα, αποπλανώντας τις αισθήσεις.

Αξιοθέατα

Αρχαιολογικό Μουσείο: Στεγάζεται στη Χώρα. Φιλοξενεί ευρήματα από την κλασσική, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο. Ξεχωρίζουν μία σειρά από ακέφαλα αγάλματα και μία συλλογή αμφορέων. Λειτουργία: 8.30-15.00 Κλειστά: Δευτέρα και γιορτές

Λαογραφικό Μουσείο: Με μία επίσκεψη στο Λαογραφικό μουσείο που βρίσκεται εγκατεστημενο στην χώρα, κάνετε ένα σύντομο ταξίδι στο παρελθόν και στην λαογραφική παράδοση της Σερίφου μέσα από έναν προσεγμένο χώρο που έχει διατηρήσει “το άρωμα” του νησιού αναλλοίωτο. Ανοικτό θέατρο χωρητικότητας 300 θεατών, υπάρχει στον χώρο πίσω από το Λαογραφικό Μουσείο.

Άσπρος Πύργος: Στον δρόμο ανάμεσα σε Χώρα και Μ.Λιβάδι θα δείτε τον Άσπρο Πύργο, ο οποίος χρονολογείται στα χρόνια της ελληνιστικής περιόδου. Ανατολικά από τον Άσπρο Πύργο διακρίνονται τα ερείπια του Κάστρου της Γριάς.

Ο Θρόνος του Κύκλωπα: Μία παράξενη κατασκευή γνωστή με τις ονομασίες Ψαρόπυργος, Θρόνος του Κύκλωπα ή καναπές.Πρόκειται για ένα ορθογώνιο οικοδόμημα μήκους 9 μέτρων και πλάτους 7 μέτρων το οποίο στέκει αγέρωχο μέσα στους αιώνες ακίνητος φρουρός του κόλπου του Μεγαλού λιβαδιού.Θόλος Πρόκειται για τα απομεινάρια ενός θολωτού υπέργειου ρωμαϊκού τύμβου στο χωριό Καλλίτσος. Οι ντόπιοι τον αποκαλούν απλουστευμένα θόλο.

Κάβος Σπαθί: Στον Κάβο Σπαθί βρίσκεται ένας πέτρινος φάρος, χτισμένος το 1901 σε ύψος 65 μέτρων από τη θάλασσα. Δίπλα στον φάρο υπάρχει ένα ξεχωριστό βραχώδες τοπίο. ΚάστροΣτο ψηλότερο σημείο της Χώρας, βρίσκονται ερείπια του χτισμένου από βενετσιάνους Κάστρου. Ο αυλόγυρος του Αγ.Κωνσταντίνου χαρίζει στους επισκέπτες μία εκπληκτική θέα με μοναδική μεγαλοπρέπεια.  Δεν θα έχετε δει την Σέριφο χωρίς να έχετε βιώσει μία ανατολή ή ένα ηλιοβασίλεμα στο Κάστρο. Όσοι έζησαν αυτές τις στιγμές μοιράζονται με νοσταλγία τις καλύτερες αναμνήσεις από την επίσκεψη τους στη Σέριφο.

Μεταλλεία στο Μέγα Λιβάδι: Στον γραφικό οικισμό του Μ.Λιβαδίου, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1880 κυρίως για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων που εργάζονταν στα μεταλλεία, δεσπόζουν μεγαλοπρεπή κτίρια που στέγαζαν το διοικητήριο και το νοσοκομείο της περιοχής.Χαρακτηριστικά νεοκλασικά κτίρια που αφηγούνται το μεγαλοπρεπέστατο παρελθόν του οικισμού. Μπροστά απο το διοικητήριο υψώνεται μνημείο προς τιμήν των νεκρών της αιματηρής απεργίας των μεταλλορύχων.Μπορείτε να περπατήσετε στις παλιές εγκαταστάσεις των μεταλλείων και να δείτε την γέφυρα φόρτωσης. Ακόμα, στον όρμο του Αλμυρού, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα μπορείτε να δείτε τα θολωτά καμαράκια με τις ιαματικές πηγές της περιοχής όπου σώζονται ακόμα οι λουτήρες.

Μονή Ταξιαρχών: Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στους προστάτες του νησιού, τους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Πλατεία Αγίου Αθανασίου: Μία γραφική πλατεία εκπληκτικής ομορφιάς με το διόρωφο νεοκλασικού ρυθμού Δημαρχείο, χτισμένο το 1907, να δεσπόζει, δημιουργώντας μία εκπληκτική εναρμόνιση με το γύρω τοπίο και την γειτονική μητρόπολη του Αγίου Αθανασίου.

Φράγμα: Το φράγμα της Σερίφου κατασκευάστηκε το 2004 με σκοπό την ύδρευση και άρδευση του νησιού. Βρίσκεται στην περιοχή Στενό και είναι συνολικής χωρητικότητας 700.000 κυβικών μέτρων. Δημιουργήθηκε με σεβασμό προς το περιβάλλον και έχει δέσει αρμονικά με το φυσικό τοπίο στο οποίο επιβλητικά δεσπόζει!

Παραλίες

Αβεσσαλός: Μεγάλη αμμουδιά με καθαρά ρηχά νερά, σε όμορφο τοπίο.

Άι Γιάννη (Αγιος Ιωάννης): Βρίσκεται μετά την Ψιλή Άμμο, στον δρόμο για τον Κένταρχο. Στην άκρη της και πάνω από το αμμώδες κομμάτι βρίσκεται το εκκλησάκι του Άι Γιάννη από όπου έχει πάρει και το όνομά της.

Άγιος Σώστης: Όμορφος όρμος!Αστραφτερή αμμουδιά με το ομώνυμο γραφικό εκκλησάκι στον λαιμό του ακρωτηρίου.

Αυλόμωνας: Πολυσύχναστη παραλία στη βόρεια άκρη του Λειβαδιού.Αποτελεί φυσική συνέχεια του Λειβαδιού.

Βαγιά: Δίπλα στο Γάνεμα, πλατιά αμμουδιά με πεντακάθαρα νερά.Αν ανοίξετε ένα λακκάκι στην άμμο, εκεί που σκάει το κύμα, μπορείτε να δείτε να αναβλύζει δροσερό,γλυκό νερό!

Γάνεμα: Ωραία παραλία με γυαλιστερά βότσαλα, άμμο και αρμυρίκια που προσφέρουν σκιά τις μεσημεριανές ώρες.Δεν θα συναντήσετε πολυκοσμία και μπορείτε να απολαύσετε απερίσπαστοι τις ομορφιές του τοπίου.

Καλό Αμπέλι: Όσοι επιζητούν την απόλυτη απομόνωση μπορούν να επισκεφθούν αυτή την μικρή αμμουδιά με πλάκες και αυλάκια στο βάθος ενός όρμου.Θα φτάσετε εδώ ακολουθώντας το μονοπάτι ή από την θάλασσα.

Καράβι: 10 λεπτά μετά τα Λιβαδάκια βρίσκουμε το Καράβι. Πεντακάθαρη θάλασσα που προσφέρεται για κολύμπι. Πήρε το όνομά της από δύο παλιά ναυάγια που βρίσκονται στην είσοδο του όρμου.

Κένταρχος: Θα φτάσετε εδώ ακολουθώντας το μονοπάτι από το χωριό Καλλίτσος.Η παραλία προσφέρεται για κολύμπι και διαθέτει λίγα αρμυρίκια για σκιά.

Κουταλάς: Όρμος που απλώνεται μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό. Η παραλία είναι στρωμένη με βότσαλα και υπάρχουν αρκετά αρμυρίκια αν θελήσετε να ξεκουραστείτε στη σκιά.

Λειά: Μία χρυσαφένια παραλία πλαισιωμένη από ένα πανέμορφο τοπίο.Λιβαδάκια: Η παραλία που συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο. Βρίσκεται κοντά στο Λιβάδι και πλάι στον ομώνυμο οικισμό. Δεν την πιάνουν εύκολα οι άνεμοι ακόμα και την εποχή των μελτεμιών. Υπάρχουν αρκετά μέρη για σκιά και ανάπαυση.

Μαλλιάδικο: Μία παραλία ιδιότυπης ομορφιάς που αξίζει πραγματικά κάποιος να επισκεφθεί και να απολαύσει τις αιγαιοπελαγίτικες ομορφιές, μακριά από θόρυβο και πολυκοσμία !Μεγάλο Λιβάδι: Η παραλία του ομώνυμου οικισμού, με ρηχά νερά.

Πλατύς Γιαλός: Γραφική παραλία, με δύο κόλπους.Συκαμιά: Μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού.Διαθέτει δύο γραφικά λιμανάκια, τη Σκάλα και την Άσπρη Λαγκάδα.

Ψιλή Άμμος: Κοντά στο Λιβάδι με εύκολη πρόσβαση. Από τις καλύτερες παραλίες του νησιού και η καλύτερη παραλία της Ευρώπης για το 2003 (Sunday times). Ιδανική για παιδιά αφού έχει ρηχά νερά. Συγκεντρώνει αρκετό κόσμο και όσοι την επισκέπτονται ενθουσιάζονται από την πρώτη βουτιά.

ΔΙΑΜΟΝΗ

ΒΑΣΩ στα Λιβαδάκια. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια “Βάσω” βρίσκονται στην τοποθεσία Λιβαδάκια μόλις 100μ από την θάλασσα. Αποτελούνται από  Studios και άπλα δωμάτια, πλήρως επιπλωμένα. Τηλ.22810 51346

AGNADI VILLA  Στη γραφική περιοχή Λιβάδι της Σερίφου θ’ ανακαλύψετε το Agnadi Villa. Τα διαμερίσματα και τα δωμάτια είναι χτισμένα σε αρμονία με την ιδιότυπη κυκλαδική αρχιτεκτονική και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις παραλίες Λιβαδάκια και Αυλόμωνας. Διαθέτουν άνετους χώρους και είναι άρτια εξοπλισμένα για να καλύπτουν κάθε σας ανάγκη. Τηλ: 2281051779 Φαξ: 2281051833 email: [email protected]
www.agnadiserifos.com

ΦΑΓΗΤΟ

Ο ΝΙΚΟΥΛΙΑΣ Σέριφος. Το εστιατόριο “ΝΙΚΟΥΛΙΑΣ” είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που προσφέρει στους πελάτες της πιάτα από την Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και φρέσκα ψάρια. Τα κρέατα και τα λαχανικά είναι δικής μας παραγωγής. Τηλ.: 2281052174

ΣΤΑΜΑΤΗΣ στο Λιβάδι. Το εστιατόριο ψησταριά “ΣΤΑΜΑΤΗΣ” προσφέρει στους επισκέπτες του παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά, θαλασσινά άλλα και πιάτα της ώρας. Τηλ.: 2281051309

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ