Ελάτε στην παρέα μας

Ταξίδια

Δημητσάνα: Μαγικός προορισμός

Δημοσιεύθηκε

στις

H Δημητσάνα, η όμορφη αυτή ιστορική κωμόπολη, γνωστή ήδη από τον δέκατο αιώνα, χτισμένη πάνω στην αρχαία Τεύθιδα, οικισμος διατηρητέος και γεμάτος μνήμες, ιστορία και μύθους, απλώνεται αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε δυο αντικριστούς λόφους, πάνω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού.

 

Είναι ολόκληρη ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με τα ωραία πετρόκτιστα κτίρια της, τα φιδωτά κατηφορικά δρομάκια της, τα γεφύρια και τις νεροτριβές της, ένα μουσείο ιστορίας με τα παλαιά μοναστήρια της, τα βυζαντινά και εκκλησιαστικά ιερά κειμήλια, τη βιβλιοθήκη της με τα σπάνια έγγραφα και κώδικες, τους μπαρουτόμυλους και το μουσείο υδροκίνησης, τις αρχαιολογικές και λαογραφικές συλλογές της. Το φυσικό κάλλος του τόπου δεν είναι τυχαίο ότι είχε εμπνεύσει το μύθο του ιερού λουτρού του Δία στον ποταμό που εξ αυτού ονομάστηκε Λούσιος (εκεί που λουζόταν ο Δίας).

 

Η θέα της κοιλάδας που ρέει ο Λούσιος από το ύψωμα της Δημητσάνας, ως την Μεγαλόπολη και στο βάθος τον όγκο του Ταΰγετου, μένει εμπειρία χαραγμένη στη μνήμη. Φυσικο κάλλος, αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα, η πέτρα και το νερό, η ιστορία της αρχαίας, βυζαντινής και νεώτερης Ελλάδας, η σημερινή άριστη διαχείριση του ιστορικού και καλλιτεχνικού πλούτου της κωμόπολης, όπως και η άρτια τουριστική υποδομή, καθιστούν την Δημητσάνα μαγικό προορισμό περιήγησης και ταξιδιών.

 

ΛΟΥΣΙΟΣ

Ο Λούσιoς, το ποτάμι του θεού Δια, με την μαγεία του και τα γύρω παραδοσιακά κτίσματα της υδροκίνησης, των νεροτριβών, των νερόμυλων, τα μουσεία και η βιβλιοθήκη, τα βυζαντινά μοναστήρια της περιοχής, οι μπαρουτόμυλοι και τα αρχαία ιερά, η θέα και η ίδια η Δημητσάνα με τις ομορφιές της είναι μόνο λίγα από τα αξιοθέατα που γεμίζουν τον επισκέπτη μαγεία και δέος.

 

ΜΑΙΝΑΛΟΣ

 Πόλος έλξης για όλη την περιοχή, είναι το υπέροχο ελατόδασος του Μαινάλου και το ανακαινισμένο χιονοδρομικό κέντρο που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για ιδανικές χειμερινές αποδράσεις.

 Πανέμορφα τοπία, τρεχούμενα νερά, πανύψηλα έλατα, μοναδικές διαδρομές και περίπατοι, σε συνδυασμό με το υγιεινό κλίμα συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό του Μαινάλου.

 

ΦΑΡΑΓΓΙ ΛΟΥΣΙΟΥ          

 Φαράγγι με σπάνια φυσική ομορφιά και μεγάλη ιστορία. Στις απόκρημνες όχθες του βρίσκονται χτισμένες οι μονές Φιλοσόφου και Προδρόμου.

 

Εντυπωσιακή βλάστηση, παλιά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλοι συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό που καθηλώνει. Πολλές ορεινές δραστηριότητες και σπορ διοργανώνονται στα ορμητικά νερά του.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ             

 Υπέροχη αναστήλωση και λειτουργία βιοτεχνικού συγκροτήματος με πολλές δραστηριότητες και μία κινητήρια δύναμη : Το νερό του κεφαλαριού του Αι Γιάννη. Μύλος, νεροτριβή, βυρσοδεψείο, μπαρουτόμυλος, ρακοκάζανο.Η οπτικοακουστική ξενάγηση και ενημέρωση των επισκεπτών είναι άριστη.

ΦΑΓΗΤΟ – ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

• ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ στο κέντρο του οικισμού. Σε ένα περιβάλλον εμπνευσμένο από την ζωή και την παράδοση της Δημητσάνας, με πολλά αντικείμενα, εργαλεία και φωτογραφίες, πραγματικά κειμήλια περασμένων εποχών, θα σας υποδεχθούμε και θα σας ξεναγήσουμε σε μια απολαυστική γευστική διαδρομή, με μοναδικές τοπικές συνταγές και γεύσεις, καλό κρασί και γνήσια Αρκαδική φιλοξενία. Τηλ.: 2795031424 – 6936873123
www.tostekitisgefsis.gr [email protected]

• ΤΑΒΕΡΝΑ ΔΡΥΜΩΝΑΣ στο κέντρο του οικισμού. Οικογενειακή ταβέρνα με σπιτική κουζίνα, από το 2003, σε ένα παραδοσιακό κτίριο πάνω από 100 ετών. Ανοικτά όλο το χρόνο. Κάθε Τρίτη κλειστά. Τηλ.: 2795031116 – 6946286757

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ