Ελάτε στην παρέα μας

Ταξίδια

Απόδραση στο μαγευτικό Γαλαξίδι

Δημοσιεύθηκε

στις


Το Γαλαξίδι είναι η ναυτική πολιτεία που στέκεται  υπερήφανη στον Κορινθιακό Κόλπο και πιο συγκεκριμένα στην τοποθεσία της αρχαίας λοκρικής πόλης Χάλαιον, που μετονομάστηκε σε Οιάνθη. Πολύ κοντά του για εκδρομικές εξορμήσεις βρίσκονται: οι Δελφοί, η Αράχοβα, ο Παρνασσός και η Ναύπακτος.

Ένα “νησί” κοντά στην Αθήνα
Το Γαλαξίδι είναι το ιδανικό μέρος για αυτούς που αναζητούν ατμόσφαιρα «νησιού», μόλις δυόμισι ώρες οδικώς από την Αθήνα. Αποτελεί προορισμό παντός τύπου και καιρού. Είναι μία μικρή παραθαλάσσια κωμόπολη του νομού Φωκίδας, που μπορεί να την απολαύσει κανείς εξίσου το Χειμώνα και το Καλοκαίρι. Διαθέτει γραφικότητα νησιού και φυσική ομορφιά βουνού, συνδυασμός που συμβάλλει στο ευχάριστο και αναζωογονητικό κλίμα.Απέναντι από την Ιτέα, καθρεφτίζεται με χάρη η μικρή πολιτεία των φημισμένων ναυτικών, το όμορφο «Γαλαξίδι» ή «Γαλαξείδι». Απέχει 34 χλμ από τον αρχαίο χώρο των Δελφών, 29 χλμ. από την Άμφισσα και 200 χλμ. από την Αθήνα.
Είναι μια από τις πιο καλοδιατηρημένες παραδοσιακές πόλεις της Ελλάδας, με δύο φυσικά λιμάνια, την Αγορά και το Χηρόλακα. Το Γαλαξίδι είναι χτισμένο επάνω σε λοφίσκους, με θέα βραχονησίδες, υφάλους, εκκλησάκια και φάρους.Είναι το μέρος εκείνο όπου η ευημερία των κατοίκων αντανακλάται στα καλοδιατηρημένα αρχοντικά του. Ναυτική πολιτεία και παλιό εμπορικό λιμάνι που φιλοξενεί 2.000 περίπου μόνιμους κατοίκους. Το πλέον εκσυγχρονισμένο αλλά και σταθερό στην παράδοση Γαλαξίδι, προσφέρεται για μια θαυμάσια ολιγοήμερη εκδρομή. Η ιδανική γεωγραφική του θέση στις νότιες ακτές της Στερεάς Ελλάδας, σε συνδυασμό με το άνετο οδικό δίκτυο, το καθιστά προσπελάσιμο και σε κοντινή απόσταση από τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Ελλάδας. Γύρω του και σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων βρίσκονται η Αθήνα, η Πάτρα, η Λάρισα, Κόρινθος, Λαμία, Ναύπακτος).

Σπουδαία ιστορία
Πρόκειται για τη ναυτική πολιτεία που κουβαλά στην πλάτη της ιστορία 4.000 και πλέον χρόνων. Χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός.  Παλιό ναυτικό κέντρο που έδρασε στα χρόνια της ιστιοφόρου ναυσιπλοΐας, με ένδοξη συμμετοχή στον κατά θάλασσα αγώνα του ’21 και με τα ίχνη των πολυταξιδεμένων ναυτικών- κατοίκων του. Γνώρισε ιδιαίτερη ακμή το 18ο και 19ο αιώνα, όταν τα γαλαξιδιώτικα καράβια ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο. Αναμφισβήτητα στο Γαλαξίδι η αρχιτεκτονική έκφραση επηρεάστηκε από το επάγγελμα των κατοίκων του, που σαν κοσμογυρισμένοι καπεταναίοι φέρανε οικοδομικά υλικά και τεχνίτες από το εξωτερικό. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα αποτελούν τα γραφικά σοκάκια, τα κουκλίστικα καπετανόσπιτα, τα γραφικά αρχοντικά, αλλά και το λιμάνι, που θυμίζει έντονα νησιωτικό τοπίο σε συνδυασμό με τις πανέμορφες εκκλησιές του.Το σημερινό του όνομα διατηρείται από τον δέκατο αιώνα, από τον βυζαντινό τοπάρχη Γαλαξίδι, και παρά τις καταστροφές που υπέστη στην πάροδο των αιώνων από ξένους κατακτητές (Σλάβους, Φράγκους, Καταλανούς, Ιππότες της Ρόδου, Τούρκους), κατάφερε να διατηρήσει την ταυτότητα και την αίγλη του.

Αξιοθέατα
Στο Γαλαξίδι αξίζει να επισκεφτείτε το πλούσιο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το Ναό του Αγίου Νικολάου στην κορυφή του λόφου, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, καθώς και τον Ζωδιακό κύκλο της Αγίας Παρασκευής. Υπάρχουν επίσης, δύο αρχαιολογικοί χώροι, ο τάφος του Λοκρού και τα απομεινάρια του Αρχαίου Τείχους της πόλης. Τέλος, εντυπωσιακή είναι και η Σπηλιά στην πλατεία Μάμμα. Πρόκειται πράγματι για μία σπηλιά που ανακατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε σαν κοινοτικό ψυγείο από το 1940 και μετά.Ακριβώς απέναντι από το λιμάνι, μπορεί κάποιος να απολαύσει μία διαδρομή μέσα στα δέντρα, εκεί όπου ένα άλσος από πεύκα ξεπροβάλλει πάνω από τη θάλασσα. Περπατώντας παραπλεύρως του άλσους, μπορείτε να διακρίνετε τις μικρές παραλίες που ανοίγονται μετά τον κόλπο του λιμανιού, τις υπέροχες χιονισμένες άλλοτε βουνοκορφές του Παρνασσού, το άγαλμα της Γυναίκας του Ναυτικού, το μικρό νησί με το εκκλησάκι του Άι Γιώργη, ενώ στο τέλος της διαδρομής αντικρίζετε τη Σχολή Τουριστικών επαγγελμάτων. Αν ωστόσο επιλέξετε να απολαύσετε τη διαδρομή αυτή με την άμαξα, θα έχετε τη δυνατότητα, στην επιστροφή, να θαυμάσετε το Γαλαξίδι που ξεπροβάλλει με μοναδικό τρόπο πίσω από το γραφικό λιμάνι. Αν έχετε μαζί σας προμήθειες από το σπίτι, ανηφορίστε με το καλάθι του πικ – νικ στην εκκλησιά του Άι Γιάννη στο λόφο, για να στρώσετε το «τραπέζι» σας κάτω από τα πεύκα. Η θέα είναι καταπληκτική – μοναδική! Η βόλτα στον παραλιακό δρόμο από το Λιοτρίβι και το Χηρόλακα μέχρι την Πέρα Πάντα, μένει αξέχαστη σε κάθε επισκέπτη. Αν το ζητήσετε, όλο και κάποιος βαρκάρης θα προσφερθεί να σας αρμενίσει για λίγο στα κοντινά νησάκια με τα ξωκλήσια.Τέλος, μην παραλείψετε να γευτείτε τα παραδοσιακά γλυκά, όπως Ραβανί, Αμυγδαλάκι, Σαμουσάδες, Δίπλες και Γλυκά του Κουταλιού.

ΔΙΑΜΟΝΗ

ACROPLORO Αγίου Ιωάννου 13-15 Γαλαξίδι. Το “Ακρόπλωρο” είναι το ιδανικό μέρος διαμονής, για όσους αναζητούν το δικό τους ιδιωτικό χώρο.Οι κατοικίες μας μπορούν να φιλοξενήσουν με άνεση έως και τετραμελείς οικογένειες ή μία παρέα τεσσάρων ατόμων στα 50 τ.μ. που διαθέτουν.Φέτος βραβευτηκε απο το tripadvisor ως το καλύτερο κατάλυμα στην κατηγορία του. Τηλ.: 2265041110 • 6973510964 [email protected]www.acroploro.gr

ΒΙΛΛΑ ΟΙΑΝΘΕΙΑ Ανεξαρτησίας 1 & Τσαλαγκίρα, Έναντι Δημαρχείου, Γαλαξίδι. Δίπλα στη θάλασσα το, αναπαλαιωμένο με μεράκι από τούς ιδιοκτήτες του, νεοκλασικό πού φιλοξενεί τη villa Οιάνθεια, σάς προσκαλεί σε ένα μαγικό ταξίδι των αισθήσεων. Τηλ.: 2265042433 •  6932978990  [email protected]www.villaoianthia.gr

ΦΑΓΗΤΟ

Ο ΜΠΕΜΠΕΛΗΣ: Σας περιμένουμε σε ένα ζεστο και φιλόξενο χώρο από ξύλο και πέτρα στην καρδία του Γαλαξιδίου. Φέτος κλέινουμε τα 30 χρόνια λειτουργίας και σας προσφέρουμε πεντανόστημα πίατα από την παραδοσίακη κουζίνα όπως τα κελεμια (κρεμυδια γεμιστα), συκωτι μοσχαρίσιο με κρεμυδια, το χοιρινο του μπεμπελη με κόκκινες πιπεριες και κρεμα γαλακτος, μανιταρι με τυρια,την ιδιαιτερη φετα με μελι, χοιρεινο με δαμασκοινα και κουλουρα ζεστή (τακος). Τηλ. 2265041677

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ