Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

«Χαράσσουμε την εκπαιδευτική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο 2040», της Νίκης Κεραμέως

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως  στον «Χ-τύπο»

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, οι μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας τα τελευταία δυόμιση χρόνια αντιμετωπίζουν τις πέντε βασικότερες προκλήσεις στην εκπαίδευση, ενώ διαμορφώνουν τους πολίτες του 21ου αιώνα.

Πρώτον, την καλλιέργεια ήπιων και ψηφιακών δεξιοτήτων. Σε αυτό συμβάλλουν για παράδειγμα τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, ένα καινοτόμο, πανευρωπαϊκά βραβευμένο μάθημα, υποχρεωτικό από το Νηπιαγωγείο έως το Γυμνάσιο, που εισάγει σύγχρονες θεματικές, όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η κλιματική αλλαγή, ο αλληλοσεβασμός και η ρομποτική. Χαράσσουμε εκπαιδευτική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο 2040, προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για το αύριο, φροντίζοντας σήμερα να μην αποκτούν μόνο γνώσεις αλλά και να εξοπλίζονται με πολύτιμες δεξιότητες, να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν, να προσαρμόζονται εύκολα, να στέκονται κριτικά απέναντι στις πληροφορίες, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

Δεύτερον, την άμεση διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Ο εκσυγχρονισμός της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και ο προσδιορισμός των προσφερόμενων ειδικοτήτων στη βάση των αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, είναι ένα χαρακτηριστικό πεδίο υλοποίησης. Για παράδειγμα, στο Δημόσιο ΙΕΚ της Κοζάνης παρέχεται ειδικότητα Τεχνικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ακριβώς επειδή η ειδικότητα αυτή θα υπάρχει σε ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση στην ευρύτερη περιοχή λόγω της απολιγνιτοποίησης.

Τρίτον, την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη στην εκπαίδευση. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μένει πίσω, καθώς ο κόσμος αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ προεξέχουσα είναι η σημασία της καθολικής πρόσβασης στην ποιοτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, καθώς πλέον τα παιδιά φοιτούν στο Νηπιαγωγείο από τα 4 χρόνια τους (αντί από τα 5 χρόνια) στο 100% των Δήμων. Σε αυτή την κατεύθυνση, το voucher για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού που έχει δοθεί σε πάνω από 500.000 νέους στη βάση οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, αποσκοπεί στην ενίσχυση των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση.

Τέταρτον, την προώθηση της αυτονομίας και της αξιολόγησης. Η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών δομών έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες αποφάσεις να λαμβάνονται σε επίπεδο σχολείων και Πανεπιστημίων, πιο κοντά στους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, και όχι σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη αυτονομία για τους εκπαιδευτικούς μας.

Πέμπτον, την εξωστρέφεια. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα και ιδιαίτερα τα Πανεπιστήμιά μας αγκαλιάζουν τη διεθνοποίηση. Ως Υπουργείο Παιδείας, τους εξασφαλίζουμε πολύ μεγαλύτερη ευελιξία,  ώστε να αναπτύξουν συνέργειες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως ήδη συμβαίνει για παράδειγμα με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, το προωθούμενο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στοχεύει στην ενίσχυση της ποιότητας και λειτουργικότητας των ΑΕΙ και της σύνδεσής τους με την κοινωνία. Δύο κομβικά σημεία του νέου νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων, συνίστανται σε:

  • πρώτον, τη δημιουργία του προγράμματος κινητικότητας φοιτητών μεταξύ ΑΕΙ («ελληνικό Erasmus») και τη δυνατότητα επιλογής μαθημάτων από άλλα τμήματα στοχεύουν στην διεύρυνση των ακαδημαϊκών οριζόντων των φοιτητών μας,
  • δεύτερον, την ενίσχυση της διασύνδεσης των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας μέσω της δημιουργίας ενός σύγχρονου πλαίσιού για την πρακτική άσκηση των φοιτητών και την εισαγωγή του θεσμού των βιομηχανικών διδακτορικών.

Χαράσσουμε εκπαιδευτική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο 2040. Εφοδιάζουμε τα παιδιά μας με γνώσεις και δεξιότητες, ενισχύουμε τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, την αυτονομία αλλά και την εξωστρέφεια, δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου όλα τα παιδιά μας να μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ