Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

7 ερωτήσεις-απαντήσεις: Οι νέες ισορροπίες και ο «μπαλαντέρ» της εκλογικής μάχης – Ποιες κυβερνητικές συνεργασίες μπορεί να προκύψουν

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρωτόγνωρο και εξαιρετικά ευμετάβλητο είναι το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα, λόγω της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κυβερνητική φθορά αποτυπώνεται πλέον σε όλες τις δημοσκοπήσεις με πλέον χαρακτηριστική αυτή της Prorata που δείχνει την ψαλίδα της διαφοράς μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει στις 5,5 μονάδες.

Τα σενάρια για τις συνεργασίες είτε στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική, είτε στις μεθεπόμενες με ενισχυμένη αναλογική οργιάζουν και δίνουν την αίσθηση ότι η χώρα εισέρχεται σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης είναι έτοιμοι να ρίξουν στη «μάχη» όλα τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους για να κερδίσουν τον «πόλεμο» των πολιτικών εντυπώσεων. Βασικός στόχος των τριών πολιτικών αρχηγών είναι να κερδίσουν τη «μάχη» του πολιτικού «Κέντρου», καθώς εκεί βρίσκεται η μεγάλη ‘δεξαμενή’ των ψηφοφόρων που θα αναδείξει τον νικητή ή τους νικητές των εκλογών.

Η προεκλογική μάχη έχει ήδη αρχίσει, κάτι που γίνεται σαφές από τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιούνται εντός και εκτός Βουλής και το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι, είναι το πότε θα στηθούν οι κάλπες της αναμέτρησης.

Ο «Χ-τύπος» θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σε επτά κρίσιμα ερωτήματα, που θα καθορίσουν και τις εξελίξεις στη χώρα μας

 

1.Πότε θα γίνουν οι εκλογές;

Σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνουν και στις αρχές του φθινοπώρου, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει την πίεση της ακρίβειας. Ωστόσο, το σενάριο αυτό έχει αρχίσει να φθίνει από την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023. Τη δέσμευση αυτή επανέλαβε και στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στο Ηράκλειο της Κρήτης, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι επιθυμία του σε αυτή τη φάση είναι να εξαντλήσει την τετραετία.

 

2.     Με τι εκλογικό νόμο θα γίνουν οι εκλογές; 

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής και εάν χρειαστούν δεύτερες που είναι και το πλέον πιθανό με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Στην ουσία δηλαδή, μιλάμε για εκλογές δύο γύρων, αφού την πρώτη φορά, µε την απλή αναλογική, δεν θα υπάρξει αυτοδυναµία και θα χρειαστούν δεύτερες κάλπες.

 

3.     Ποια θα είναι η σειρά κατάταξης των κομμάτων; 

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να είναι φωτογραφίες της στιγμής, δεν υπάρχει όμως καμία για την ώρα που να αμφισβητεί το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος. Με αυτό ως δεδομένο, η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο και το ΚΙΝ.ΑΛ./ΠΑΣΟΚ τρίτο.

 

4.     Ποιες κυβερνητικές συνεργασίες μπορούν να προκύψουν;

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά των κομμάτων, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία της Ν.Δ.  με την Ελληνική Λύση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κυβερνητική συνεργασία μπορεί να προκύψει στις επαναληπτικές εκλογές ανάμεσα στο πρώτο κόμμα –είτε είναι η Ν.Δ. είτε ο ΣΥΡΙΖΑ- και το τρίτο που θα είναι το ΚΙΝΛ/ΠΑΣΟΚ.

 

5.     Ποιος είναι ο μπαλαντέρ των εκλογών σε συμμαχική κυβέρνηση; 

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, μπαλαντέρ των εκλογών είναι το ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς κυρίως στο δεύτερο γύρο των εκλογών μπορεί να συνεργαστεί είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Από τη στιγμή όμως που ο Ν. Ανδρουλάκης δηλώνει ότι δεν θα δουν πρωθυπουργική καρέκλα από το ΚΙΝΑΛ οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας, γίνεται σαφές ότι η επίτευξη κυβερνητικής συνεργασίας θα είναι δύσκολη υπόθεση.

 

6.     Μπορεί να προκύψει προοδευτική κυβερνητική συνεργασία; 

Για να γίνει πράξη ένα τέτοιο σενάριο θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές, με την ενισχυμένη αναλογική, να έρθει πρώτος. Με τον τρόπο αυτό θα πάρει το μπόνους των 20 εδρών και στη συνέχεια, ανάλογα με το ποσοστό που θα έχει πάρει, και τις άλλες. Το πρώτο κόμμα λαμβάνει επιπλέον 20 έδρες εφόσον πιάσει 25% και στη συνέχεια για κάθε μισή μονάδα παίρνει μία έδρα. Κατά συνέπεια μπορεί να πάρει το σύνολο του μπόνους (50 έδρες) εάν κερδίσει το 40% των ψήφων. Στην περίπτωση βέβαια που πρώτο κόμμα είναι η Ν.Δ., σενάριο προοδευτικής διακυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει πράξη. Για  να υλοποιηθεί σενάριο κυβέρνησης από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα, είναι το πρώτο κόμμα πάρει 29%, το δεύτερο 27%, το τρίτο 21% και τα εκτός Βουλής κόμματα 15%. Στην περίπτωση αυτή τα δύο κόμματα αθροίζουν 154 έδρες. Με βάση όμως τα δημοσκοπικά δεδομένα τέτοιο σενάριο δεν υφίσταται. Μια δεύτερη λύση θα μπορούσε να είναι η κυβέρνηση ανοχής με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα πρέπει να μην παραβρεθούν στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Με το σύστημα της απλής αναλογικής κυβέρνηση δεύτερου και τρίτου κόμματος δεν υφίσταται.

 

7.     Πόσα κόμματα θα είναι στην επόμενη ή μεθεπόμενη Βουλή; 

Η απλή αναλογική προσφέρεται για χαλαρή ψήφο. Με βάση αυτό ως δεδομένο εκτός από τα πέντε στη σειρά κόμματα της σημερινής Βουλής, «μάχη» θα δώσει το ΜέΡΑ25 του Βαρουφάκη που βρίσκεται στο 3%, ενώ αγώνα ψήφου θα δώσουν οι «Έλληνες» του φυλακισμένου Κασιδιάρη και το ΕΣΥ του Μπογδάνου. Η μάχη για τη μεθεπόμενη Βουλή θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, λόγω του ότι θα πρέπει να εκλεγεί κυβέρνηση.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ