Ελάτε στην παρέα μας

Βύρωνα

Πυρετώδεις προετοιμασίες των δήμων για την επαναλειτουργία των σχολείων

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε φουλ ρυθμούς προετοιμασίας των σχολικών μονάδων βρίσκονται οι δήμοι της Αττικής, ενόψει της επιστροφής στις αίθουσες των μαθητών, αρχικά της Γ’ Λυκείου και στη συνέχεια των υπόλοιπων τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου.

Οι δημοτικές υπηρεσίες φροντίζουν ώστε η επαναλειτουργία να γίνει με ασφάλεια για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων επιστημόνων και του Υπουργείου Παιδείας.

Ήδη το Υπουργείο έχει στείλει προς όλους τους δήμους μια πρώτη σημαντική ποσότητα αντισηπτικών, τα οποία θα διανεμηθούν σε όλα τα σχολεία. Οι δήμοι, με βάση τις οδηγίες που έχουν λάβει, θα φροντίσουν ώστε να υπάρχει σχολαστικός καθαρισμός των σχολικών εγκαταστάσεων τουλάχιστον δύο φορές ημερησίως, πριν από την έναρξη αλλά και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής ημέρας (όχι απαραίτητα απολύμανση, εκτός περιπτώσεων όπου υπήρξαν κρούσματα) και φυσικά να υπάρχει επάρκεια στα απαραίτητα υλικά καθαριότητας και ατομικής προστασίας, όπως αντισηπτικά, σαπούνια, χαρτοπετσέτες, ποτήρια μιας χρήσης, μάσκες, αλλά και ειδικά θερμόμετρα.

Οι περισσότεροι δήμαρχοι έχουν συγκαλέσει ήδη σύσκεψη για το θέμα αυτό, τόσο με τους επιτελείς τους και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, όσο και με τους διευθυντές των σχολείων.

Ο δήμος Γαλατσίου είναι από αυτούς που φιλοξενεί μεγάλο σχολικό συγκρότημα και πριν το κλείσιμο των σχολείων υπήρξε και κρούσμα κορονοϊού. «Είχαμε κάνει τότε απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία, αλλά ξανακάνουμε και τώρα. Χρησιμοποιούμε το όλα τα εγκεκριμένα και προβλεπόμενα απολυμαντικά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Κορρές και συνεχίζει: «Κάνουμε όλα τα απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και των καθηγητών. Παράλληλα φροντίζουμε και για τις εργασίες στους διάφορους χώρους, όπως στα προαύλια, στα τερέν των γηπέδων των σχολείων, στα πλακάκια, παντού, γιατί θέλουμε να τονωθεί και η ψυχολογία των μαθητών κατά την επιστροφή τους. Θέλουμε να είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι και να περάσουμε το μήνυμα προς τα παιδιά πως ‘τα σχολεία είναι ανοιχτά και σας περιμένουν’».

Ο κ. Κορρές τονίζει πως ο δήμος βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους διευθυντές των σχολείων. «Είναι προετοιμασμένοι και οι διευθυντές. Ο δήμος επικοινωνεί διαρκώς μαζί τους και ρυθμίζουμε κάθε λεπτομέρεια και κάθε νέο θέμα που μπορεί να προκύψει. Παρέχουμε αντισηπτικά, μάσκες, γάντια και ό,τι άλλο προβλέπεται για την επαναλειτουργία των σχολείων».

Σχετικά με τους καθημερινούς καθαρισμούς που θα απαιτούνται και για το κατά πόσον επαρκεί το προσωπικό καθαριότητας, ο κ. Κορρές απαντά: «Όχι, δεν επαρκεί το προσωπικό, αλλά βοηθάει το γεγονός πως δεν ανοίγουν όλα τα σχολεία μαζί. Έτσι, θα ενισχύσουμε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με καθαρίστριες που εργάζονται σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Στο άλλο άκρο του λεκανοπεδίου, στον Βύρωνα, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Χρήστος Σπυρόπουλος, είναι αυτός που «τρέχει» εκ μέρους του δήμου την προετοιμασία για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων. «Οι ετοιμασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει ως προς αυτό: «Μέχρι την Παρασκευή θα έχουν ολοκληρωθεί τα όσα απαιτούνται στις αίθουσες διδασκαλίας και στις αίθουσες των καθηγητών. Θα υπάρχουν επιτοίχιες συσκευές αντισηπτικού υλικού σε κάθε αίθουσα, ενώ την Παρασκευή θα παραδώσουμε και 3.000 μάσκες στους διευθυντές, για τους μαθητές και τους καθηγητές. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και μάλιστα την Δευτέρα θα υπάρχει αντιπροσωπεία του δήμου στα σχολεία. Υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός ως προς το πώς θα εξελιχθεί η επανέναρξη των σχολείων, όμως όλα θα είναι έτοιμα για να υποδεχθούν τα παιδιά».

Σχετικά με τις απολυμάνσεις, ο κ. Σπυρόπουλος λέει: «Οι καθιερωμένες απολυμάνσεις για έντομα και τα σχετικά, γίνονται όπως προβλέπεται, αλλά απολυμάνσεις για τον κορονοϊό δεν συντρέχει λόγος να κάνουμε σε αυτή τη φάση. Άλλωστε δεν είχαμε κάποιο κρούσμα σε δικό μας σχολείο και είχαν γίνει απολυμάνσεις τότε που έκλεισαν τα σχολεία. Έκτοτε παρέμειναν κλειστά, οπότε δεν έχει νόημα να κάνουμε τώρα. Θα προχωρήσουμε όμως σε εβδομαδιαία βάση και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Χρησιμοποιούμε το ενδεδειγμένο απολυμαντικό για τον κορονοϊό, το οποίο δεν είναι τοξικό. Απαιτείται να παραμείνει κλειστός για τέσσερις ώρες ο χώρος που απολυμάνθηκε και μετά ανοίγει και μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε».

Τέλος, ως προς την επάρκεια του προσωπικού για τον καθημερινό διπλό καθαρισμό, απάντησε: «Θα έχουμε δύο βάρδιες, καθώς απαιτείται ένας καθαρισμός πριν από την έναρξη και ένας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για να αντεπεξέλθουμε σε αυτές τις δύο βάρδιες, θα μετακινήσουμε προσωπικό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία της δευτεροβάθμιας». Και ο αντιδήμαρχος Βύρωνα καταλήγει: «Όπως και να έχει, ο δήμος θα βρίσκεται σε επιφυλακή για οτιδήποτε χρειαστεί».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ