Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

«Η τέχνη της Πρόληψης»: Με τη συμμετοχή σχολείων του Βορείου Τομέα διεξήχθη το σεμινάριο του Κ.Π. Προνόη

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Προνόη» του Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ, υλοποίησε σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Δ/νσης Π.Ε. Β΄Αθήνας, το πρώτο μέρος του διαδικτυακού επιμορφωτικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Δ/νσης Π.Ε. Β΄Αθήνας ,  με τίτλο: «Η τέχνη της Πρόληψης: Μια επιστήμη για τις Δεξιότητες Ζωής».

Συντονίστριες του σεμιναρίου ήταν: η κα Μακαρώνη Σωτηρία, Ψυχολόγος Υγείας MSc, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επιστημονικά. Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΠΡΟΝΟΗ» -ΟΚΑΝΑ και η κα Σιαφαρίκα Ευαγγελία, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δ/νσης Π.Ε.Β’ Αθήνας.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να συμβάλει μέσα από την πρακτική εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης στην ανάπτυξη προστατευτικών παραγόντων που είναι σημαντικοί για την ενδυνάμωση της προσωπικότητας των παιδιών, ώστε να χτίσουν την ανθεκτικότητά τους, σε συνδυασμό με δεξιότητες που θα τους χρησιμεύσουν στη διάρκεια της ζωής τους.

Στην θεματολογία συμπεριλήφθηκαν:

  • Η σημασία της υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης στη σχολική κοινότητα
  • Οι βασικές αρχές και διαστάσεις της κοινωνικής & συναισθηματικής αγωγής με επίκεντρο τις Δεξιότητες Ζωής
  • Η επιστημονικά τεκμηριωμένη Πρόληψη των Συμπεριφορών Υψηλού Κινδύνου και η Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε άμεση σύνδεση με νέες πρακτικές που εστιάζουν στα αποθέματα, στις ικανότητες και στις αξίες.
  • Παρουσιάστηκαν προγράμματα πρόληψης εγκεκριμένα από το Υ.ΠΑΙ.Θ., μετά από θετική εισήγηση του ΙΕΠ .

Το σεμινάριο, το οποίο παρακολούθησαν στην πλατφόρμα zoom συνολικά 20 άτομα είχε συμμετοχές από εκπαιδευτικούς από σχολεία της Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Αμαρουσίου, Πεντέλης, Βριλησσίων, Παπάγου, Χολαργού, Νέου Ψυχικού, και Χαλανδρίου. Επιπλέον, στην επιμόρφωση συμμετείχαν στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης μεταπτυχιακοί φοιτητές από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» του ΕΚΠΑ. Η υλοποίηση της επιμόρφωσης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της
πλατφόρμας

Το δεύτερο μέρος, θα γίνει ασύγχρονα και θα περιλαμβάνει πρακτική εξάσκηση στο χώρο του σχολείου. To σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με μία συνάντηση αποτίμησης και αξιολόγησης τον Μάρτιο του 2022 και η συνολική του διάρκεια είναι 25 ώρες.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ