Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

Η Νίκη Κεραμέως στο Χ-τύπο: «Η Ελλάδα γίνεται διεθνής φάρος εκπαίδευσης»

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υπουργού Υγείας, Νίκης Κεραμέως στο Χ-τύπο

Το «Pharos Summit 2022», η Σύνοδος για την Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα παρουσία εκπροσώπων από όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και από 30 κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς και εκπροσώπων των Κυβερνήσεων των δύο κρατών, είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Στόχος του εγχειρήματος, να επωφεληθεί ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα και τα ελληνικά πανεπιστήμια να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη, μέσα από συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η οποία διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΙΕ) των ΗΠΑ, την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Fulbright, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε τους υψηλούς προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων, ο George J. Tsunis, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η Lee Satterfield, Assistant Secretary of State για εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα των ΗΠΑ και ο Allan E. Goodman, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης ΗΠΑ.

Ενδεικτικά, τρεις συνέργειες που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς ακαδημαϊκού προγράμματος συνεργασιών και παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, είναι οι εξής: α) Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Columbia, β) Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, γ) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο Yale.

 

 

Κατά τη Σύνοδο, οι εκπρόσωποι των Ιδρυμάτων αναφέρθηκαν στα σχέδια και τις προσδοκίες τους από τα νέα προγράμματα, που αναμένεται να ωφελήσουν τα Πανεπιστήμια και των δύο πλευρών του Ατλαντικού, να προάγουν την έρευνα και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Ήδη, έχουν προκύψει δύο αξιοσημείωτες συνεργασίες που ανακοινώθηκαν αυτές τις ημέρες. Η μία είναι η νέα συνεργασία μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Yale, η οποία προβλέπει την ανταλλαγή φοιτητών από τα δύο ιδρύματα και την παρακολούθηση μαθημάτων άνευ διδάκτρων. Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του ΕΚΠΑ θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα διάρκειας ενός εξαμήνου ή ενός έτους στις θετικές επιστήμες και τις πολυτεχνικές, ιατρικές, περιβαλλοντολογικές σχολές του Yale, τα οποία θα προσμετρώνται στην απόκτηση του πτυχίου τους. Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί πρότυπο για την δημιουργία νέων συνεργασιών που θα επιφέρουν απτά οφέλη στους φοιτητές της χώρας μας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και ευκαιρίες. Επίσης, η εν λόγω συνεργασία θα προωθήσει την προσέλκυση αριστούχων φοιτητών από το Yale, συνδράμοντας στην ενδυνάμωση της χώρας ως παγκόσμιου πόλου εκπαίδευσης. Τέλος, με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Υγείας του ΕΚΠΑ θα συν-διδάσκουν καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Yale.

 

Η άλλη ανακοίνωση αφορά την Ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης του φημισμένου Πανεπιστημίου Columbia στην Αθήνα, για ακαδημαϊκή διάδραση με τους καθηγητές, φοιτητές και ερευνητές μας. Πρόκειται για άλλη μία απτή ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή μας κοινότητα και επιστέγασμα μίας εντατικής προσπάθειας που γίνεται από τα τέλη του 2019, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΥΠΑΙΘ για τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια της ανώτατης εκπαίδευσης και των ελληνικών ΑΕΙ. Το Κέντρο αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους φοιτητές το 2023, με στόχο να εμπλουτίσει το διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό έργο που γίνεται στη χώρα μας.

Κατά την διάρκεια της Συνόδου, οι εκπρόσωποι των αμερικανικών πανεπιστημίων, επισκέπτονται, ανά ομάδες ενδιαφέροντος, τα Πανεπιστήμια όλης της Ελλάδας, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο σύναψης περαιτέρω συνεργασιών ή εμβάθυνσης άλλων που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η ικανοποίησή μας που, υλοποιώντας άλλη μία προεκλογική μας δέσμευση, ξεκινήσαμε να κάνουμε πράξη το όραμα να καταστεί η χώρα μας πόλος προσέλκυσης μελών της παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοινότητας, ένας πραγματικός φάρος γνώσης, επιστήμης και πολιτισμού.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ