Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Όλα τα σενάρια: Οι πιθανές ημερομηνίες για εκλογές – Ο Μάιος και το ενδεχόμενο εξάντλησης της 4ετίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται τόσο τα κομματικά επιτελεία όσο και οι βουλευτές, ενόψει της μεγάλης εκλογικής αναμέτρησης πού είτε θα αναδείξει νέα κυβέρνηση, είτε θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες κάλπες.

Το γεγονός ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η ημερομηνία των εκλογών, έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και οι πάντες να κάνουν σενάρια για το πότε θα στηθούν οι κάλπες.

Ο πρωθυπουργός κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του, κάτι που έκανε σαφές μέσω της τελευταίας του συνέντευξης στον ΑΝΤ1 που επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η δήλωση αυτή έχει σχέση με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα, μετά τις παρακολουθήσεις στην υπόθεση των υποκλοπών, όπου ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί  να δείξει αδύναμος και ότι σύρεται από τις εξελίξεις.

Το τοπίο ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να παραμένει θολό, με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη να διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα πάρει απόφαση πριν από το τέλος του χειμώνα. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι εάν ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε από τώρα την απόφασή του, η χώρα που βιώνει τον εφιάλτη της ενεργειακής κρίσης θα έμπαινε σε καθεστώς ακυβερνησίας.

Προτεραιότητα των κυβερνητικών στελεχών θα ήταν η επανεκλογή τους και όχι η αντιμετώπιση της κρίσης, γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την οικονομία, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία όπως η σημερινή.

Στην παρούσα φάση, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά της επιλογής που θα κάνει, με στόχο η Ν.Δ. να πετύχει μια καθαρή νίκη στις πρώτες εκλογές που θα ανοίξει το δρόμο για την αυτοδυναμία στις δεύτερες.

Τα σενάρια ωστόσο δίνουν και παίρνουν για το πότε θα γίνουν οι εκλογές και στα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, με στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Οι υπολογισμοί γίνονται με βάση το γεγονός ότι κάλπες δεν μπορούν να στηθούν την Κυριακή 16 Απριλίου που είναι Πάσχα και την Κυριακή 4 Ιουνίου, καθώς τρείς ημέρες νωρίτερα θα αρχίσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Ζητούμενο πλέον είναι να γίνει αντιληπτό τι εννοεί ο πρωθυπουργός με τη φράση «εκλογές στο τέλος της τετραετίας», καθώς μετά τον Ιανουάριο ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκηρυχθούν εκλογές.

 

Τα σενάρια είναι τα εξής:

Α. Εκλογές το Μάρτιο: Η αλήθεια είναι ότι οι νυν βουλευτές θα επιθυμούσαν οι κάλπες να στηθούν μέσα στο Μάρτιο, καθώς λόγω της τελευταίας απογραφής θα υπάρξει ανακατανομή των εδρών. Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν γνωστές μέσα στον Δεκέμβριο και θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα το οποίο θα έχει ισχύ για όσες εκλογικές αναμετρήσεις γίνουν μετά τον Μάρτιο. Το τοπίο θα γίνει πιο ασφυκτικό, ιδίως για τους βουλευτές της περιφέρειας καθώς και οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και θα είναι λιγότερες οι έδρες που θα διεκδικήσουν. Το Μαξίμου πάντως απορρίπτει το σενάριο του Μαρτίου μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει ότι δεν θα συρθεί σε εξελίξεις από επαγγελματίες εκβιαστές.

Β. Εκλογές στις 2 ή 9 Απριλίου: Εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει να γίνουν τον Απρίλιο οι εκλογές, τότε προβάδισμα έχουν οι δύο πρώτες Κυριακές του μήνα, δηλαδή στις 2 και 9 Απριλίου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι δεύτερες εκλογές εάν δεν προκύψει συμμαχική κυβέρνηση, θα διεξαχθούν στα μέσα Μαΐου, για να μη διαταραχθεί η ηρεμία των παιδιών που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις.

Γ. Εκλογές 23 ή 30 Απριλίου: Στην περίπτωση που επιλογή είναι ο Απρίλιος, αλλά δεν βγουν οι προηγούμενες ημερομηνίες, λύση θα μπορούσε να είναι είτε η 23η είτε η 30η Απριλίου. Το πρόβλημα σε αυτή το ενδεχόμενο είναι ότι οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από τις πρώτες έως τις δεύτερες εκλογές χρειάζεται ένα διάστημα 22 -30 ημερών για την ορκωμοσία της νέας Βουλής και τις διερευνητικές επαφές που δεν γίνεται να  συμπτυχθεί σε καμία περίπτωση.

Δ. Εκλογές τον Μάιο: Η λογική λέει ότι όλες οι Κυριακές του Μαΐου θα πρέπει να αποκλειστούν, με το σκεπτικό ότι οι δεύτερες κάλπες θα πέσουν πάνω στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Μάιος έχει αποκλειστεί. Άλλωστε υπάρχει και το επιχείρημα ότι από την 1η Μαΐου θα δοθεί στους εργαζόμενους η τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα σε έναν χρόνο.

Ε. Εκλογές το καλοκαίρι: Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι κάλπες μπορούν να στηθούν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, δηλαδή αμέσως μετά τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Στο ερώτημα εάν μια τέτοια απόφαση μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την τουριστική σεζόν, η απάντηση είναι ότι κάτι ανάλογο έγινε και στις εκλογές του 2019 χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ