Ελάτε στην παρέα μας

Γενικά άρθρα

Αισιοδοξία μέσα στη θύελλα, της Ζωής Ράπτη*

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν εναρμονισμένη με τη γενική εικόνα της κυβέρνησης της ΝΔ: έδινε την αίσθηση της αυτοπεποίθησης, της σοβαρότητας και της αισιοδοξίας μέσα στην απειλή μιας κλιμακούμενης θύελλας.

Στην μεγάλη δοκιμασία, που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, η κυβέρνηση όχι μόνο απέδειξε ότι διαθέτει καλά αντανακλαστικά, αλλά έδειξε και σε άλλες χώρες τον δρόμο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Διπλασιάστηκαν σε λίγο χρόνο οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Έγιναν χιλιάδες προσλήψεις στην πρώτη γραμμή. Εφαρμόστηκαν πρωτοπόρα συστήματα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων. Όταν η οικονομία ξαναλειτούργησε και η χώρα μας βγήκε από την κατάσταση του lock down οι αρχές διαχειρίστηκαν σωστά το νέο κύμα. Στον ακριβέστερο δείκτη, αυτόν της απώλειας ζωής σε ένα κράτος ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Ελλάδα είναι τώρα στην 111η θέση αντί της 63ης στην πρώτη φάση.

Επιπλέον, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας δεν έμειναν αναπάντητες από την κυβέρνηση, η οποία αντεπιτίθεται στην ύφεση με φοροπερικοπές και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.

Ενδεικτικά: μειώνονται κατά 3 μονάδες, από το 39,7% στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021, καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, θεσμοθετείται αμέσως ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

Το δε πρόγραμμα “Συνεργασία” ενισχύεται και επεκτείνεται ως το τέλος του 2020, ούτως ώστε, με αυτό, να συνεχίσουν να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία.

Πρέπει ακόμα να υπογραμμιστεί ότι ανοίγει ο τρίτος κύκλος της ευνοϊκής χρηματοδότησης για επιχειρήσεις, ειδικά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του επιτυχημένου προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Και στο τέλος το σημαντικότερο: η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας και η διεθνής αποδοκιμασία της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που επιμένει στην ειρήνη αλλά δεν υποχωρεί χιλιοστό σε ό,τι δικαιούται βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ο,τι έχει κατακτήσει με τους αγώνες του λαού μας.

Η Τουρκία απομονώθηκε στην επιθετική τακτική της επειδή ασκήσαμε υποδειγματική διπλωματία και ενισχύσαμε με σημαντικές κινήσεις την άμυνά μας (εξοπλισμοί, απόφαση τόνωσης της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, αγορά μαχητικών Rafale κ.ά).

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που θα μπορούσε να δώσει τόσες άμεσες και απτές λύσεις σε μια τόσο κρίσιμη, για την Ελλάδα, συγκυρία.

*Η Ζωή Ράπτη είναι Υφυπουργός Υγείας,

Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ