Ελάτε στην παρέα μας

Εργασία

Τηλεργασία: Όλα όσα προβλέπονται για εργαζόμενους σε αναστολή

Δημοσιεύθηκε

στις

Διευκρινιστική εγκύκλιο για τους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης και συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μόνο το 10% όσων βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης (1 στους 10 εργαζόμενους) θα μπορεί να απασχολείται με το σύστημα της τηλεργασίας και μόνο για περιπτώσεις πρόσκαιρων αναγκών της επιχειρήσης.

Για την τηλεργασία του συγκεκριμένου προσωπικού, ρυθμίζεται επιμίσθιο κατόπιν συμφωνίας εργοδότη και εργαζόμενου, το οποίο δύναται να «αγγίζει» έως και τις μεικτές μηνιαίες αποδοχές του εργαζόμενου και ταυτόχρονα, ο εργοδότης καταβάλει το τμήμα των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογεί για το επιμίσθιο.

Αναλυτικά:

  • Προβλέπεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα των επιχειρήσεων εργοδοτών, που πλήττονται σημαντικά, να συμφωνήσουν παροχή εργασίας με τηλεργασία από εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης
  • Η κατ’ εξαίρεση συμφωνία για παροχή εργασίας με τηλεργασία για κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών της επιχείρησης, από εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μπορεί να τύχει εφαρμογής μόνο σε ποσοστό 10%, κατ’ ανώτατο όριο, επί των εργαζομένων της επιχείρησης των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή

Το ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για την εργασία αυτή, μπορεί να φτάνει έως το ύψος των αποδοχών για την νομίμως παρεχόμενη εργασία τους, αφαιρουμένου του ποσού της δικαιούμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Για τις αποδοχές που αντιστοιχούν στην παροχή της ανωτέρω εργασίας, υποβάλλεται ΑΠΔ και οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό καλύπτονται από τον εργοδότη και αφαιρούνται από την υποχρέωση κάλυψής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην περίπτωση παρεχόμενης εργασίας, με τηλεργασία ως ανωτέρω, η επιχείρηση- εργοδότης υποχρεούται, πριν την έναρξη πραγματοποίησης της, να τη δηλώσει στο έντυπο ειδικού σκοπού που τηρείται για το σκοπό αυτό στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Στην περίπτωση που δεν δηλωθεί, ως ανωτέρω, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 24 του νόμου 3996/2011, όπως ισχύει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ