Ελάτε στην παρέα μας

Εργασία

Τα πρόστιμα μείωσαν την αδήλωτη εργασία

Δημοσιεύθηκε

στις


Τα 17 εκ. ευρώ έφθασαν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις για αδήλωτη εργασία έπειτα από ελέγχους στο πλαίσιο της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας, για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Μαΐου 2014, ελέγχθηκαν 14.465 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 90.571 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 1.646.
O Yπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, επιβεβαιώνουν και αυτό το μήνα την  τάση αποκλιμάκωσης της καταγεγραμμένης ανασφάλιστης εργασίας μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» και την επιβολή των νέων, υψηλών προστίμων.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, το Μάϊο, το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας στους παραπάνω κλάδους ανήλθε στο 23,39%, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 38,68% το Μάϊο του 2013.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ακόμα τα εξής: “Είναι γνωστό ότι από την πλευρά μας, ως υπουργείο Εργασίας, επιδεικνύουμε σταθερή και πρωτόγνωρη – σε σχέση με το παρελθόν – αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση, καθώς δεν διστάσαμε να επιβάλλουμε το υψηλότερο ιστορικά πρόστιμο, αλλά και να διακόψουμε τη λειτουργία επιχειρήσεων που  παρανομούσαν  συστηματικά σε βάρος των εργαζομένων. Επιπλέον, διαμορφώσαμε ένα ισορροπημένο μείγμα κινήτρων και αντικινήτρων που περιλαμβάνουν  εκτός από την αυστηροποίηση των προστίμων, την ενιαιοποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων που πραγματοποιούνται από τα δύο κύρια ελεγκτικά σώματα του υπουργείου Εργασίας (την Επιθεώρηση Εργασίας και την ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ), αλλά και τη σημαντική ελάφρυνση των επιχειρήσεων από γραφειοκρατικά και άλλα κόστη (π.χ. πολύπλοκες διαδικασίες, υψηλές εργοδοτικές εισφορές,  κ.λπ.) που εμπόδιζαν τη δημιουργία νόμιμων θέσεων εργασίας και εξέτρεπαν την οικονομική δραστηριότητα σε «μαύρες» μορφές απασχόλησης.»

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ