Ελάτε στην παρέα μας

Εργασία

Τέλος στη θεώρηση βιβλιαρίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Πιο εύκολη υπόθεση θα γίνει η παρακολούθηση και διαχείριση της ασφαλιστικής διαδρομής κάθε Έλληνα πολίτη  με την εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Ασφάλισης-Ασφαλιστικής Ικανότητας «ΑΤΛΑΣ». Όπως τονίζει ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης πρόκειται για την πιο σημαντική και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας τις τελευταίες δεκαετίες.
Συγκεκριμένα, κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή και από τον προσωπικό του υπολογιστή πρόσβαση στο «ασφαλιστικό βιογραφικό» του,  δηλαδή στην ψηφιακή απεικόνιση του συνόλου της ασφαλιστικής του  πορείας. από την πρώτη στιγμή που θα εισέλθει στην αγορά εργασίας μέχρι και τη συνταξιοδότησή του. Έτσι λοιπόν θα μπορεί να δει παραδείγματος χάρη σε ποιον εργοδότη απασχολήθηκε, για πόση διάρκεια και με ποιο ασφαλιστικό καθεστώς.
Ένα σημαντικό πρώτο βήμα που προανήγγειλε ο κ. Βρούτσης είναι πως σε δύο μήνες από σήμερα, την  1η Ιουνίου 2014, μπαίνει οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία και τις ουρές των ασφαλισμένων καθώς καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας. Αυτό θα συμβεί γιατί η επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας τους θα γίνεται πλέον on line με το σύστημα «Άτλας» από τους ίδιους τους παρόχους υγείας.
Το επόμενο βήμα θα είναι από τον φετινό Νοέμβριο οπότε οι νέοι ασφαλισμένοι – μετά την 1.1.1994 – θα μπορούν να βλέπουν στον υπολογιστή τους το σύνολο της  ασφάλισής τους.
Όπως εξήγησαν τόσο ο κ. Βρούτσης όσο και  ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικώς Ασφαλίσεων (ΗΔΙΚΑ) Α.Ε. κ. Χρήστος Χάλαρης, πρόκειται για ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα, καθώς αξιοποιούνται  συνολικά, περισσότερες από 29 δισεκατομμύρια ψηφιοποιημένες ημέρες ασφάλισης από το 1970 έως σήμερα.
Το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» θα είναι 100% έτοιμο ως το τέλος του 2015.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ