Ελάτε στην παρέα μας

Εργασία

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και επιδοτούμενες θέσεις εργασίας: Σήμερα οι πληρωμές σε χιλιάδες εργαζόμενους

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμερα το απόγευμα πιστώνονται στους λογαριασμούς 46.884 εργαζομένων ο μισθός από τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τον μήνα Μάιο και από το πρόγραμμα 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα καταβάλλεται το ποσό των 6,3 εκατ. ευρώ για 27.222 πληρωμές δικαιούχων, που αφορούν σε εργαζομένους ενταγμένους στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, για τον μήνα Μάιο 2022, καθώς και για προηγούμενους μήνες ετών 2020 – 2022 (υπόλοιπα).

Επιπλέον, καταβάλλεται το ποσό των 3,4 εκατ. ευρώ για 19.662 πληρωμές δικαιούχων επιχειρήσεων για την επιδότηση νέων θέσεων εργασίας του προγράμματος 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας του άρθρου 28 του ν. ν. 4726/2020 (Α’ 181), όπως ισχύει.

Οι εργαζόμενοι του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα πληρωθούν για τελευταία φορά από τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που έληξε 31 Μαΐου 2022.

Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που «τρέχει» από τον Ιούνιο του 2020 αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας ενισχύοντας το εισόδημα των εργαζομένων και ανακουφίζοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις από ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους.

Οι περίπου 30.000 με 32.000 εργαζόμενοι που ήταν στον μηχανισμό από επέστρεψαν στο καθεστώς εργασίας της σύμβασης τους ενώ θα λάβουν κανονικά το επίδομα αδείας.

Παράλληλα το πρόγραμμα 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας συμβάλει στην ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους για τους εργοδότες είναι ακόμη ένα μέτρο που φαίνεται να αποδίδει καρπούς, αν κρίνει κανείς από τα στοιχεία συμμετοχής των επιχειρήσεων. Να σημειωθεί ότι αφορά στη δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας (με τις 100.000 θέσεις να έχουν καλυφθεί ήδη από το 2021).

Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη συμμετοχή έως τώρα, ήταν το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, η εστίαση, τα καταλύματα, η βιομηχανία τροφίμων και οι δραστηριότητες του τομέα υγείας.

Το πρόγραμμα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας υπό την προϋπόθεση ότι είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή έχουν ρυθμίσει τυχόν βεβαιωμένες οφειλές τους προς το Δημόσιο και τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης ένταξης στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα επιδοτεί νέες θέσεις εργασίας, επιπρόσθετες του αριθμού των υφιστάμενων θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων. Για κάθε νέα θέση που δημιουργείται και εντάσσεται στο πρόγραμμα, επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, καθώς και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας, για χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Αν η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο η νέα πρόσληψη επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού. Μετά τους έξι μήνες, ο εργαζόμενος μπορεί να συνεχίσει την εργασία του στην επιχείρηση -εργοδότη που τον προσέλαβε, εφόσον και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν.

Στην περίπτωση αυτή, ο εργαζόμενος αμείβεται εξ ολοκλήρου πλέον από την επιχείρηση – εργοδότη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ