Μετά την «χλιαρή» υποδοχή του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ από τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση εξετάζει την προώθηση νέου προγράμματος επιδότησης απασχόλησης, που θα δημιουργεί κίνητρο στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη νέου προσωπικού με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Υπενθυμίζεται πως στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εντάχθηκαν μόλις 5.500 εργοδότες, για λίγο περισσότερους από 50.000 εργαζόμενους, έναντι στόχου 700.000 εργαζομένων.

Οι βασικές αρχές του προγράμματος αποτέλεσε το αντικείμενο πρόσφατης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό  Άκη Σκέρτσο και τον επικεφαλή οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.

Η αρνητική συγκυρία για την αγορά εργασίας που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού και η αύξηση της ανεργίας κατά 20% τον Ιούνιο του 2020 (σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο), οδήγησε την κυβέρνηση στο να αναλάβει πρωτοβουλία «ρίχνοντας» στο τραπέζι ένα μεγάλο πρόγραμμα προσλήψεων που θα επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου.

Ήδη τα τελευταία προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιδοτούν την πρόσληψη ανέργων από επιχειρήσεις μέχρι του ποσού των 750 ευρώ το μήνα, ανά νέο εργαζόμενο. Συγκεκριμένα ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα αφορά όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις (ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου) και θα επιδοτεί τις νέες προσλήψεις για χρονικό διάστημα 12 μηνών.

Μάλιστα η ενεργοποίηση του προγράμματος θα συμπέσει και με το τέλος της φετινής τουριστικής σεζόν, οπότε εκτιμάται πως θα ανακόψει τις αρνητικές επιπτώσεις από τις απολύσεις των εποχεικών εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνεται στο νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί από το βήμα της ΔΕΘ, δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη στήριξη της οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας. Πηγή: insider.gr