Ελάτε στην παρέα μας

Εργασία

«Καμπάνες» από το ΣΕΠΕ: Πρόστιμα για εργοδότες που «πιάνονται» χωρίς ψηφιακή κάρτα εργασίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα τσουχτερά πρόστιμα ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για τους εργοδότες που παραβιάζουν τους κανόνες εφαρμογής της Ψηφιακής κάρτας είτε αυτό αφορά τη μη υλοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας είτε αφορά την αδήλωτη ή την υποδηλωμένη εργασία.

Μετά λοιπόν την παρέλευση του διμήνου της πιλοτικής εφαρμογής της Ψηφιακής κάρτας θα ισχύσουν τα νέα πρόστιμα τα οποία θα εστιάζονται στην μη δήλωση των υπερωριών καθώς υπάρχουν ήδη πολλές καταγγελίες.

Πάντως σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ οι έλεγχοι θα δίνουν έμφαση στην ορθή χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με καταγραφή του πραγματικού ωραρίου εργασίας αλλά και στο ενδεχόμενο παρουσίασης απλών εργαζόμενων ως στελεχών προκειμένου να παρακαμφθούν οι περιορισμοί του ωραρίου εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 74 παρ. 4):

“Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αξιοποιείται από την Επιθεώρηση Εργασίας για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου των επιχειρήσεων. Εάν, κατά τον επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση, διαπιστωθεί ότι η ψηφιακή κάρτα εργαζόμενου δεν είναι ενεργοποιημένη, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει ενεργοποιημένη ψηφιακή κάρτα.

Σε περίπτωση που σε τρεις ελέγχους, εντός χρονικού διαστήματος δώδεκα (12) μηνών, διαπιστωθεί η παράβαση της παρούσας επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα 15 ημερών”.

Ωστόσο σύμφωνα με την Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος οι καταγγελίες για την εφευρετικότητα των παραβατικών εργοδοτών (που παρακάμπτουν την ψηφιακή κάρτα, είτε χτυπώντας οι ίδιοι τις κάρτες στο δηλωμένο ωράριο των εργαζομένων, είτε εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να το κάνουν και στη συνέχεια να τους στέλνουν να συνεχίζουν κανονικά τη δουλειά τους με απλήρωτες υπερωρίες), είναι πολλές και έρχονται από όλη τη χώρα.

Σήμερα τα πρόστιμα που ισχύουν έχουν ως εξής:

  • Το πρόστιμο είναι συγκεκριμένου ποσού 900 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που θίγεται και διαπιστωμένα δεν λαμβάνει την οφειλόμενη άδεια, χωρίς διακύμανση, διότι καταργείται το υποκειμενικό κριτήριο ως προς το ύψος του προστίμου.
  • Για τη σοβαρότερη παράβαση της αδήλωτης εργασίας επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 € ανά εργαζόμενο
  • Για παράβαση διάταξης που αφορούσε τη μη καταχώριση υπερωρίας/υπερεργασίας αδιακρίτως, το πρόστιμο είναι διαφοροποιημένο για παράβαση που αφορά υπερεργασία από την παράβαση για υπερωρία. Επιβάλλεται συγκεκριμένο ποσό ανά θιγόμενο εργαζόμενο 400 ευρώ για υπερεργασία και 1.000 ευρώ για υπερωρία ανεξάρτητα από το αν η επιχείρηση είναι μικρή, μεσαία, ή μεγάλη. Σε επιχείρηση με πενήντα (50) εργαζομένους όταν όπως στο παραπάνω παράδειγμα η παράβαση αφορά 15 θιγόμενους εργαζομένους επιβάλλεται πρόστιμο (400 € x 15) = 6.000 € (περίπτωση υπερεργασίας), ενώ πρόστιμο (1.000 € x 15) = 15.000 € (περίπτωση υπερωρίας).
  • Επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ για κάθε διαπίστωση απασχόλησης μερικώς απασχολουμένου σε διαφορετικό ωράριο από το δηλωθέν χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις.
  • Προσδιορίζεται συγκεκριμένο πρόστιμο 4.000 ευρώ για τη συγκεκριμένη παράβαση (για κάθε μητέρα που δεν της χορηγείται άδεια μητρότητας), ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήθηκαν από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ το ποσοστό των εργαζομένων στους δύο κλάδους που χρησιμοποίησαν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας από την Παρασκευή 1η Ιουλίου μέχρι και σήμερα διαμορφώνεται στο 79,9%.

Επί συνόλου 120.344 εργαζομένων (117.017 αν αφαιρεθούν 3.327 στελέχη που κατέχουν θέσεις ευθύνης) στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, την κάρτα χρησιμοποίησαν το προηγούμενο 7ήμερο οι 93.440. Στον κλάδο των σούπερ μάρκετ το ποσοστό διαμορφώνεται σε 80,4%, ενώ στις επιμέρους αλυσίδες κλιμακώνεται μέχρι και το 98%.

Στη μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων το ποσοστό υπερβαίνει το 80%.

Ωστόσο υπάρχουν και τρεις επιχειρήσεις με μονοψήφια ή και μηδενικό ποσοστό εφαρμογής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ