Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Το Παρεκκλήσι Αγίων Θεοδώρων στη Μεταμόρφωση

Δημοσιεύθηκε

στις


Άλλο ένα αξιόλογο βυζαντιμό παρεκκλήσι στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, βάσει της διαδηξμοτικής έρευνας που σας παρουσιάζει το xtypos.gr, και και ο ναός των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται στο Δημοτικό Κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης, επί της οδού Τατοΐου. Αρχιτεκτονικά, ο ναός είναι τρίκλιτος, ξυλόστεγος, βασιλική με νάρθηκα. Χρονολογικά τοποθετείται στα τέλη του 15ου ή στις αρχές του 16ου αιώνα. Στην κατασκευή του ναού έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά αρχαία μέλη, όπως λεπτοί κιονίσκοι, κιονόκρανα και επιτύμβια ανάγλυφα επιθήματα κιονόκρανων. Σήμερα, διακρίνονται δύο στρώματα τοιχογραφιών. Κατά τη διάρκεια των σωστικών εργασιών του μνημείου από την 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μετά το σεισμό του 1999, αποκαλύφθηκαν αρκετές άγνωστες τοιχογραφίες ενώ διατηρούνται και αρκετές επιζωγραφισμένες.


*‬Πηγή ‬αποτέλεσε‭ ‬ο‭ ‬Σύνδεσμος‭ ‬Βιώσιμης‭ ‬Ανάπτυξης‭ ‬Πόλεων‭.

** H εν λόγω εργασία-έρευνα έγινε από το Σύνδεσμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στην Β.-Β.Α. Περιφέρεια Αττικής με τίτλο “Καταγραφή των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή των Δήμων-μελών του Συνδέσμου”.
Για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν πληθώρα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (ιστορικοί-φιλόλογοι) και απαιτήθηκε πολύωρη εργασία συλλογής και τεκμηρίωσης στοιχείων (βιβλιογραφία, διαδίκτυο, επαφές με δήμους και φορείς). Στόχος ήταν η κατά το δυνατό πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη καταγραφή της της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων-Μελών του Συνδέσμου.

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος στη Μεταμόρφωση

Το παρεκκλήσι της Αγίας Άννας


Το εργαστήρι γλυπτικής του Θόδωρου Παπαγιάννη

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ