Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Πάσχα στην Αθήνα: Πού να πάτε και τι να κάνετε όσοι μείνετε στην πρωτεύουσα

Δημοσιεύθηκε

στις

Εν όψει του Πάσχα ο περισσότερος κόσμος έχει ήδη φύγει για τις ανοιξιάτικες αποδράσεις του. Ωστόσο όσοι έχετε μείνει στην Αθήνα, σας έχουμε μερικές προτάσεις για το τι μπορείτε να κάνετε στην πρωτεύουσα.

Αποκαθήλωση στη Μονή Πεντέλης

Οι κάτοικοι των βορείων προαστίων μπορούν να παρακολουθήσουν την τελετή Αποκαθήλωσης στη μονή Πεντέλης. Ο ηγούμενος και οι ιερείς ανεβαίνουν στον κοντινό λοφίσκο και κατεβάζουν το ομοίωμα του Χριστού από το σταυρό και αφού το τυλίξουν σε λευκό σεντόνι, η πομπή καταλήγει στη μικρή σπηλιά στον περίβολο του μοναστηριού, όπου το σώμα τοποθετείται στον τάφο και σφραγίζεται με μια βαριά πέτρα.

 

Επιτάφιος στην Καισαριανή

Μία πολύ ιδιαίτερη περιφορά επιταφίου θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι βρεθούν και φέτος στη Μονή Καισαριανής. Χτισμένο σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του βουνού το μοναστήρι του 11ου αιώνα με τις παμπάλαιες τοιχογραφίες λειτουργεί ως αρχαιολογικός χώρος, αλλά τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται μία πολύ ξεχωριστή περιφορά.

 

Αγία Τριάδα, στην οδό Φιλελλήνων

Γνωστή και ως Ρώσικη Εκκλησία, ξεχωρίζει με τη μεγαλοπρέπειά της τόσο τη Μεγάλη Παρασκευή, όσο και το βράδυ του Μ. Σαββάτου, όπου εθιμοτυπικά οι γυναίκες κρατούν καλάθια με κόκκινα αυγά, πασχαλινό ψωμί, τυριά και αλλαντικά, σκόρδα για δύναμη και βούτυρο με αλάτι για το καλό, σκεπασμένα με κεντήματα που έχουν φτιάξει οι ίδιες.

 

Ανάσταση στον Λυκαβηττό

Λίγα μόλις μέτρα από το μετρό του Ευαγγελισμού, βρίσκεται το γραφικό εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Η ανάβαση στον πλακόστρωτο δρόμο αποτελεί κομμάτι του τελετουργικού, καθώς όλοι κρατώντας τις λαμπάδες τους στο χέρι, γίνονται μια ενιαία πομπή. Ο Άγιος Γεώργιος προσφέρει μια  φαντασμαγορική εμπειρία με τα δεκάδες πυροτεχνήματα να βάφουν τον ουρανό κόκκινο με θέα όλη την Αθήνα.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ