Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Ένα Εργαστήρι Γλυπτικής στα μνημεία της πόλης

Δημοσιεύθηκε

στις


Το Εργαστήρι Γλυπτικής του Θεόδωρου Παπαγιάννη βρίσκεται στην οδό Ιερού Λόχου 13 και συγκαταλέγεται στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης είναι Έλληνας γλύπτης, που σπούδασε με υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου σήμερα είναι διευθυντής του Α΄ Εργαστηρίου Γλυπτικής. Το 1981 συνέχισε τις σπουδές του στη σχολή «Ιcole des Arts Appliquιs et des Mιtiers d’ Art» στο Παρίσι. Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με πολλές Σχολές Καλών Τεχνών της Ευρώπης, και ειδικά τη Σχολή του Βερολίνου και της Brera. Πέρα από τα έργα του, που έχουν επηρεαστεί από τις σύγχρονες τάσεις στη γλυπτική, φιλοτέχνησε και μετάλλια, όπως το μετάλλιο της εισόδου της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. το 1979 και το μετάλλιο για τον εορτασμό των 150 χρόνων της Βουλής των Ελλήνων το 1978. Έργα του Θεόδωρου Παπαγιάννη βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στο Δήμο Μεταμόρφωσης δύο είναι τα γλυπτά που φιλοτέχνησε. Το πρώτο βρίσκεται απέναντι από το Δημαρχείο και ονομάζεται «Πολίτης Λαμπαδηδρόμος». Κατασκευάστηκε από ανοξείδωτο ατσάλι και σίδηρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το δεύτερο είναι το «Μνημείο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης», το οποίο βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία.


*‬Πηγή ‬αποτέλεσε‭ ‬ο‭ ‬Σύνδεσμος‭ ‬Βιώσιμης‭ ‬Ανάπτυξης‭ ‬Πόλεων‭.

** H εν λόγω εργασία-έρευνα έγινε από το Σύνδεσμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στην Β.-Β.Α. Περιφέρεια Αττικής με τίτλο “Καταγραφή των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή των Δήμων-μελών του Συνδέσμου”.
Για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν πληθώρα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (ιστορικοί-φιλόλογοι) και απαιτήθηκε πολύωρη εργασία συλλογής και τεκμηρίωσης στοιχείων (βιβλιογραφία, διαδίκτυο, επαφές με δήμους και φορείς). Στόχος ήταν η κατά το δυνατό πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη καταγραφή της της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων-Μελών του Συνδέσμου.


Διαβάστε επίσης:

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος στη Μεταμόρφωση

Το παρεκκλήσι της Αγίας Άννας

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ