Το ιστορικό Παρεκκλήσι της Αγίας Άννας

0


Ένα πολύ σημαντικό μνημείο της Μεταμόρφωσης είναι και το Παρεκκλήσι της Αγίας Άννας, το οποίο κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα. Βρίσκεται στην τοποθεσία «Χτυπητό», στα δυτικά της οδού Τατοΐου προς τη Δεκέλεια, επάνω στην ανατολική όχθη του Κηφισού ποταμού. Αρχιτεκτονικά, ο ναός είναι δίκλιτος, αφού προστέθηκαν δύο ανισοπλατή και ανισομήκη καμαροσκέπαστα κλίτη. Έχει μεγάλο αριθμό από εντοιχισμένα αρχαία μέλη, ενώ έχουν διασωθεί τοιχογραφίες καλής τεχνικής του 17ου – 18ου αιώνα, πολλές από τις οποίες είναι ασβεστωμένες και επιζωγραφισμένες. Έχει αποκατασταθεί από τη 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και διατηρείται σήμερα σε άριστη κατάσταση.

Διαβάστε το πρώτο μέρος του αφιερώματος στη Μεταμόρφωση


*‬Πηγή ‬αποτέλεσε‭ ‬ο‭ ‬Σύνδεσμος‭ ‬Βιώσιμης‭ ‬Ανάπτυξης‭ ‬Πόλεων‭.

** H εν λόγω εργασία-έρευνα έγινε από το Σύνδεσμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στην Β.-Β.Α. Περιφέρεια Αττικής με τίτλο “Καταγραφή των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή των Δήμων-μελών του Συνδέσμου”.
Για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν πληθώρα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (ιστορικοί-φιλόλογοι) και απαιτήθηκε πολύωρη εργασία συλλογής και τεκμηρίωσης στοιχείων (βιβλιογραφία, διαδίκτυο, επαφές με δήμους και φορείς). Στόχος ήταν η κατά το δυνατό πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη καταγραφή της της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων-Μελών του Συνδέσμου.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.