Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Βριλήσσια: Η πύλη εισόδου της Πεντέλης (α’μέρος)

Δημοσιεύθηκε

στις


Τα πολιτιστικά σημεία αναφοράς του Δήμου Βριλησσίων σας παρουσιάζουμε  έχοντας πάντα οδηγό τη μεγάλη έρευνα του Συνδέσμου Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων (ΣΒΑΠ) που πραγματικά μας δείχνει μια άλλη αθέατη πλευρά των πόλεων στις οποίες ζούμε και εργαζόμαστε.
Iστορία
Τα Βριλήσσια βρίσκονται στη βορειοανατολική Αττική, στους πρόποδες του Πεντελικού Όρους, το οποίο κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Βριλησσός, και ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε 30.741 κατοίκους. Αποτελούσαν τμήμα της περιφέρειας του αρχαίου αττικού δήμου Φλύας και ήταν ιδιαίτερα γνωστά για τα παραρεμάτια μονοπάτια τους, από τα οποία περνούσαν οι άμαξες με τα υπέρογκα μάρμαρα από τα λατομεία της Πεντέλης, για την κατασκευή του Παρθενώνα και των υπόλοιπων μνημείων της Ακρόπολης. Από τα Βριλήσσια διοχετευόταν το υδροδοτικό φορτίο του δεύτερου αττικού Υδραγωγείου, καθώς επίσης και του Αδριάνειου κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Στη νεότερη ιστορία τους, αποτελούσαν τμήμα της περιοχής Πάτημα και από το 1949 έγιναν αυτόνομη διοικητική κοινότητα, μετά την απόσχισή τους από το Χαλάνδρι. Το 1990, συγκεντρώνοντας 10.000 κατοίκους, αναγνωρίστηκαν επίσημα ως Δήμος. Αποτελεί περιοχή αμιγούς κατοικίας ενώ διαθέτει πολύ καλή ρυμοτομία, υψηλό ποσοστό ιδιωτικού πρασίνου, ρεματιές και πεντελικά δάση. Αναπτύχθηκε πολύ περισσότερο μετά τη δημιουργία των μεγάλων συγκοινωνιακών έργων και συγκεκριμένα της Αττικής Οδού, του Αττικού Μετρό και του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Ναυτική Βάση Βριλησσίων
Η Ναυτική Βάση είναι μία έκταση 52 στρεμμάτων στα Βριλήσσια Αττικής, στους πρόποδες του Πεντελικού Όρους που απαλλοτριώθηκε το 1958 με βασιλικό διάταγμα για την αξιοποίησή της ως “Αποθήκη Εθνικών Κειμηλίων” του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Η έκταση αυτή χρησιμοποιήθηκε για την εγκατάσταση βάσης επικοινωνιών που συνδεόταν με παρακείμενη αμερικανική βάση της Νέας Μάκρης. Μετά το κλείσιμο της τελευταίας, μεταφέρθηκε μέρος του εξοπλισμού εκτός Βριλησσίων. Το 1983 η έκταση χαρακτηρίζεται με προεδρικό διάταγμα ως Ναυτικό Οχυρό και η γύρω περιοχή των Άνω Βριλησσίων επιτηρούμενη ζώνη. Το 1987 εγκρίνεται το πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής, κηρύσσοντας το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο χώρο πρασίνου 30 στρεμμάτων, ωστόσο παραμένει στην ιδιοκτησία του Ναυτικού. Από το 2004 η έκταση του Πολεμικού Ναυτικού παραδίδεται στο Δήμο, ενώ σήμερα εκεί βρίσκεται το Πάρκο Μαρία Κάλλας.

Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων, το οποίο βρίσκεται στην οδό Κισσάβου 11, έχει έντονη δραστηριότητα στο χώρο του πολιτισμού. Βασικοί άξονες της δράσης του είναι η διοργάνωση του Φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο, για είκοσι περίπου μέρες και έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Λειτουργεί επί 21 χρόνια και έχει φιλοξενήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις υψηλών απαιτήσεων, καθώς και συναυλίες καταξιωμένων μουσικών. Στο Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων εντάσσεται η λειτουργία εργαστηρίων θεάτρου, ζωγραφικής, χορού, μουσικής, φωτογραφίας και αγγειοπλαστικής.

Θα ακολουθήσουν σε επόμενες αναρτήσεις και τα υπόλοιπα μνημεία που έχει καταγράψει η έρευνα*

Διαβάστε επίσης στο φύλλο του Χ-τύπου που κυκλοφορεί από σήμερα Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στα περίπτερα των βορείων προαστίων το αφιέρωμα στα μνημεία του Δήμου Χαλανδρίου

Διαβάστε επίσης:

Ένα θέατρο αφιερωμένη στη εθνική μας σταρ

Η ιστορία του παλαιού Δημαρχείου Βριλησσίων

Ένα πάρκο αναψυχής και πολιτισμού

*‬Πηγή ‬αποτέλεσε‭ ‬ο‭ ‬Σύνδεσμος‭ ‬Βιώσιμης‭ ‬Ανάπτυξης‭ ‬Πόλεων‭.

** H εν λόγω εργασία-έρευνα έγινε από το Σύνδεσμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στην Β.-Β.Α. Περιφέρεια Αττικής με τίτλο “Καταγραφή των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή των Δήμων-μελών του Συνδέσμου”.
Για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν πληθώρα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (ιστορικοί-φιλόλογοι) και απαιτήθηκε πολύωρη εργασία συλλογής και τεκμηρίωσης στοιχείων (βιβλιογραφία, διαδίκτυο, επαφές με δήμους και φορείς). Στόχος ήταν η κατά το δυνατό πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη καταγραφή της της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων-Μελών του Συνδέσμου.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ