Κακοήθεις νεοπλασίες
Άρθρο του δικηγόρου και πρ. Δημάρχου Μεταμόρφωσης, Μιλιτιάδη Καρπέτα
Οι κακοήθεις νεοπλασίες δεν προσβάλλουν μόνο τους οργανισμούς ανθρώπων και άλλων έμβιων όντων. Προσβάλλουν και τους οργανισμούς των κοινωνιών. Οι συνέπειες, ολέθριες και στις δύο περιπτώσεις. Υπάρχει, όμως, τεράστια ποσοτική διαφορά. Στα έμβια όντα η καταστροφή περιορίζεται στο προσβληθέν άτομο. Στις κοινωνίες είναι καθολική και επεκτείνεται στο κοιινωνικό σώμα.
***
Οι κοινωνικές κακοήθεις νεοπλασίες εμφανίζονται με διαφορετικές μορφές, αποχρώσεις και συμπτώματα. Έχουν , όμως, κοινή μήτρα και κοινό ανθρωπολογικό υπόβαθρο. Μήτρα: Ο Ολοκληρωτισμός. Υπόβαθρο: Η Εξουσιοφρένεια.
Ο Ολοκληρωτισμός είναι διανοητική στρέβλωση. Πηγάζει από την αναζήτηση του απόλυτου και του τέλειου, που δεν υπάρχει -ούτε πρόκειται να υπάρξει- ούτε στο φυσικό ούτε στο ανθρώπινο σύμπαν. Φωλιάζει, όμως, ως ιδέα και αίτημα, ακόμα και σε σπουδαία πνεύματα, όπως ο Νίτσε και ο Έσδρα Πάουντ.
Η Εξουσιοφρένεια πηγάζει από νοσηρό και διαταραγμένο εγώ που κυριαρχείται από πάθος επιβολής. Βαριά τραύματα, συμπλέγματα, ανασφάλειες, στερητικά σύνδρομα και κάθε είδους ψυχοσυναισθηματικές παθογένειες, μεταλλάσσονται σε μανία κυριαρχίας και επιβολής, δια των οποίων επιδιώκεται επούλωση, αναπλήρωση και επιβεβαίωση.
***
Πρόσφατη- αλλά όχι τελευταία- κακοήθης νεοπλασία στο σώμα της Ελληνικής κοινωνίας, η «Χρυσή Αυγή». Φυτοζωούσε ανυπόληπτη στο κατάμαυρο περιθώριο του πολιτικού φάσματος. Συναγελάστηκε, όμως, με το συρφετό των ποικιλόμορφων «Αγανακτισμένων» και αναδείχτηκε σε πολιτική δύναμη, με σημαντική διείσδυση στα κοινωνικά κύτταρα.
Η Δικαιοσύνη της έφραξε τον δρόμο και απέτρεψε έγκαιρα τη δηλητηριώδη επέκτασή της.
***
Αλλά πριν καλά – καλά απαλλαγούμε οριστικά από τη «Χρυσή Αυγή», ξεφύτρωσε άλλη κακοήθης νεοπλασία, περισσότερο ύπουλη και επικίνδυνη. Με ρίζες στον ίδιο συρφετό των «Αγανακτισμένων» από την άλλη, όμως, πλευρά του πολιτικού φάσματος. Ακούει στο ψευδώνυμο «Πλεύση Ελευθερίας». Ολοκληρωτισμός και Εξουσιοφρένεια κοινά. Μεθοδολογία, τεχνικές, προσχήματα και ρητορική, διαφέρουν. Κυρίως, λόγω διανοητικής διαφοράς.
Οι Χρυσαυγίτες πρωτόγονοι, χαμηλής διανοητικής στάθμης και λούμπεν κοινωνικής προέλευσης. Μαχαίρωναν, κυνηγούσαν μετανάστες, παρίσταναν τους παλικαράδες και κλωτσούσαν πάγκους.
Η «Πρόεδρος» Ζωή, υψηλής εκπαίδευσης και διανοητικής στάθμης, σχεδόν πορφυρογέννητη -(παραλίγο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο μπαμπάκας της)- δεινή υπολογίστρια, αδυσώπητη σε βαστάζους και υποτακτικούς, πανούργα σε μεθοδεύσεις και επιλογές.
***
Αντί να κλωτσάει πάγκους και να χρησιμοποιεί σουγιάδες, στοχεύει ψηλά. Πρώτος στόχος: η Δικαιοσύνη.
Αυτήν θέλει να ξεθεμελιώσει, με κάθε τρόπο και μέσο. Αν το καταφέρει, ο δρόμος για την κυριαρχία, ανοίγει διάπλατα. Τα πολιτικά εμπόδια (είναι σίγουρη ότι) είναι του χεριού της! Κι αν κρίνουμε από το πώς την αντιμετωπίζουν μέχρι τώρα κόμματα και πολιτικές ηγεσίες, δεν έχει άδικο. Άλλοι σέρνονται πίσω της κι άλλοι φοβούνται μην τους πιάσει στο απύλωτο στόμα της και λουφάζουν.
Ο φόβος αιωρείται και στις δικαστικές αίθουσες, που εμφανίζεται. Με πρόσχημα τη ‘Δικαιοσύνη’ και όπλα ασυλία και θρασύτητα, εκφοβίζει, καθυβρίζει, διαβάλλει, εξουθενώνει και συχνά επιβάλλει το ‘Εγώ’ και το συμφέρον της, ποδοπατώντας δικονομική τάξη, ευπρέπεια και νομιμότητα.
Τυμβωρυχία των Τεμπών, συνέργεια Καρυστιανού και καλοστημένη παράσταση Ρούτσι, την αποχαλίνωσαν εντελώς. Στη Δίκη που μόλις ξεκίνησε, θα δοκιμαστούν οι αντοχές της Δικαιοσύνης και κατ’ επέκταση της Δημοκρατίας.
***
Αν αντί του Κασιδιάρη, κυριαρχήσει η Ζωή, η ουσία είναι ίδια. Οι διαφορές, επουσιώδεις, προσχηματικές ή νομιζόμενες.
Ολοκληρωτισμός και Εξουσιοφρένεια, ανεξαρτήτως προέλευσης, δεν διαφέρουν.