Πέμπτη, 25 Ιουνίου, 2026
32.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουνίου, 2026

    Σύνοδος ΝΑΤΟ: Διπλωματικές διεργασίες πριν από τη συνάντηση στην Άγκυρα

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουλίου στην Άγκυρα, με στόχο τον συντονισμό της στάσης των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

    Στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

    Στόχος η κοινή ευρωπαϊκή γραμμή

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής θέσης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με φόντο τις διαφωνίες που έχουν ανακύψει με την Ουάσιγκτον για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας.

    Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία, οι πρωτοβουλίες της λεγόμενης «συμμαχίας των προθύμων», αλλά και η ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

    Παράλληλα, εξετάστηκε το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών για πιθανή μείωση στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ευρώπη, καθώς και οι τρόποι κάλυψης των ενδεχόμενων κενών.

    Ο Ρούτε στην Ουάσιγκτον για επαφές με τον Τραμπ

    Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, μετέβη στην Ουάσιγκτον, όπου είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και επαφές με μέλη του Κογκρέσου.

    Στόχος των επαφών είναι η αποκλιμάκωση των εντάσεων που έχουν ανακύψει τους τελευταίους μήνες μεταξύ της Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκών κρατών-μελών της Συμμαχίας.

    Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Μαρκ Ρούτε υποστήριξε ότι οι διαφωνίες σχετικά με τη χρήση ευρωπαϊκών στρατιωτικών βάσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για επιχειρήσεις κατά του Ιράν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, επισημαίνοντας ότι εκατοντάδες αμερικανικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από βάσεις στην Ευρώπη.

    Παράλληλα, τόνισε ότι αρκετά κράτη-μέλη αυξάνουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, στοιχείο που, όπως ανέφερε, θα παρουσιάσει στον Αμερικανό πρόεδρο.

    Οι δηλώσεις Πούτιν

    Από τη ρωσική πλευρά, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι προετοιμάζεται για σύγκρουση με τη Ρωσία.

    Μιλώντας σε αποφοίτους στρατιωτικών ακαδημιών, υποστήριξε ότι οι δυτικές χώρες αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες επικαλούμενες, όπως είπε, ανύπαρκτη ρωσική απειλή.

    Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία διατηρεί υψηλό επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε απειλή, ενώ συνεχίζει να διαθέτει σημαντικό μέρος του κρατικού προϋπολογισμού για εξοπλισμούς και στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ