Ελάτε στην παρέα μας

Υγεία

Τσίχλα μετατρέπεται σε παγίδα κορωνοϊού: Νέο παράδοξο όπλο για να περιοριστούν οι μεταλλάξεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά τα πειράματα στο δοκιμαστικό σωλήνα, οι ερευνητές σχεδιάζουν και την πρώτη κλινική μελέτη, στην οποία ασθενείς με Covid-19 θα κληθούν να μασούν τέσσερις τσίχλες την ημέρα για ένα τετραήμερο.

Μια πειραματική τσίχλα που «παγιδεύει» τα σωματίδια του SARS-CoV-2 στο σάλιο υπόσχεται να περιορίσει τη μετάδοση των νέων παραλλαγών του ιού, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα.

Η τσίχλα περιέχει αντίγραφα της πρωτεΐνης ACE2 που βρίσκεται στις επιφάνειες των κυττάρων, την οποία χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να εισχωρήσει στα κύτταρα και να τα μολύνει.

Σε πειράματα σε δοκιμαστικούς σωλήνες με σάλιο από άτομα που είχαν μολυνθεί με τις παραλλαγές Delta ή Omicron, τα σωματίδια του ιού προσκολλήθηκαν στους «υποδοχείς» ACE2 της τσίχλας και το ιικό φορτίο έπεσε σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα, ανέφεραν οι ερευνητές στο Biomaterials.

Για την παραγωγή των πρωτεϊνών ACE2 χρησιμοποιήθηκαν γενετικά τροποποιημένα μαρούλια, στα οποία είχε εισαχθεί το αντίστοιχο γονίδιο. Η τσίχλα έχει ελαφρώς πράσινο χρώμα λόγω των πολτοποιημένων φυτικών κυττάρων.

Μια δεύτερη πειραματική τσίχλα που παρασκευάζεται με σκόνη φασολιών – αντί για κύτταρα μαρουλιού – δεν παγιδεύει μόνο τα σωματίδια SARS-CoV-2 σε εργαστηριακά πειράματα, αλλά και στελέχη γρίπης, άλλους κοροναϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα και ενδεχομένως άλλους ιούς του στόματος, όπως ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων και ο ερπητοϊός.

«Επειδή η ρινική μετάδοση είναι αμελητέα σε σύγκριση με τη μετάδοση από το στόμα… η μάσηση τσίχλας ACE2 και η κατάποση της πρωτεΐνης ACE2 θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει τη μόλυνση, να προστατεύσει τους ασθενείς με COVID-19 και να αποτρέψει τη μετάδοση», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Henry Daniell της Σχολής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ