Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Πρωταθλητής ο Βόρειος Τομέας Αττικής στους εμβολιασμούς [Ρεπορτάζ]

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε μια τραγωδία χωρίς τέλος βρίσκεται η χώρα μας από τον Μάρτιο του 2020, μέχρι και σήμερα, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται καθημερινά με εκθετικό βαθμό, ενώ παράλληλα οι νεκροί σπάνε το ένα μετά το άλλο «μαύρο ρεκόρ».

Όλη αυτή η κατάσταση έχει κάνει τα νοσοκομεία της χώρας πραγματικά να «γονατίζουν» με ασθενείς να μην βρίσκουν διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ, που πλέον είναι ασφυκτικά γεμάτες, ενώ την ίδια στιγμή οι γιατροί και οι νοσηλευτές βιώνουν συνθήκες πραγματικού πολέμου.
Και αν στην αρχή της πανδημίας τα δεδομένα ήταν κάπως ασαφή για τον τρόπο που ο πλανήτης θα μπορούσε να βγει από την επιδημιολογική κρίση, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην.
Σύμφωνα με την συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων και των ειδικών ο μοναδικός τρόπος να μπορέσουμε να πάρουμε την ζωή μας πίσω και να ζήσουμε είναι ο εμβολιασμός. και μάλιστα ο πλήρης. Και αν τα πράγματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά όταν άρχισαν να κλείνονται τα ραντεβού για την πρώτη και αμέσως μετά την δεύτερη δόση, ο ρυθμός αυτός παρουσίασε μεγάλη κάμψη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου κάτι που φυσικά είχε ως αποτέλεσμα στην απότομη αύξηση των νέων μολύνσεων που βιώνουμε αυτή τη στιγμή.

Ποια περιοχή έχει το “ρεκόρ” στους ανεμβολίαστους σε ολόκληρη τη χώρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στην δημοσιότητα τόσο από τον ΕΟΔΥ, όσο και από του υπουργείο Υγείας, το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού ανά περιφερειακή ενότητα έχει άμεση σύνδεση με τα κρούσματα κορωνοϊού. Πιο συγκεκριμένα το “ρεκόρ” ανεμβολίαστων πολιτών το έχει η Ευρυτανία, με ποσοστό σοκ καθώς πλήρως εμβολιασμένο είναι μόλις το 38% του κόσμου, ενώ η Δυτική Αττική ακολουθεί έχοντας το 45% του πληθυσμού εμβολιασμένο, με την Φωκίδα και Αρκαδία να έπονται.
Στον αντίποδα τα νησιά των Κυκλάδων και του νότιου Αιγαίου είναι αυτά που έχουν θωρακιστεί απέναντι στον ιό, προφανώς και κάτω από τον φόβο των πολλών τουριστών που θα βρίσκονταν στις συγκεκριμένες περιοχές. Το «χρυσό» μετάλλιο το έχει η Μήλος με πλήρως εμβολιασμένο το 75% του πληθυσμού, ενώ Πάρος και Κως ακολουθούν με ποσοστό 73%.

Σοκ με τα Δυτικά Προάστια – Πρωτιά για το Βόρειο Τομέα στην Αττική

Αρκετά μεγάλο προβληματισμό προκαλούν τα δεδομένα εμβολιασμού από τις περιφερειακές ενότητες της Αττικής καθώς σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά το ποσοστό των εμβολιασμών στον Δυτικό τομέα δεν υπερβαίνει το 45% του πληθυσμού. Φυσικά αυτό έχει και αντίκτυπο στον επιδημιολογικό χάρτη της περιοχής καθώς η μόνο ενότητα που είναι «κόκκινη» είναι αυτής της Δυτικής Αττικής με 42,8 κρούσματα σε 100.000 κατοίκους. Η Ανατολική Αττική ακολουθεί με πλήρως εμβολιασμένο το 55%, με τον Δυτικό, Κεντρικό και Νότιο τομέα να ακολουθούν με 62, 66 και 67%.
Αυτό φυσικά που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός πως ο Βόρειος τομέας της Αττικής είναι πρώτος καθώς το 72% του κόσμου είναι εμβολιασμένο πλήρως με τα κρούσματα κορωνοϊού να πέφτουν στους 33,5 κατοίκους στους 100.000 θετικούς στον ιό. Μάλιστα ο Βόρειος τομέας της Αττικής είναι στην κορυφή των ηπειρωτικών περιφερειών της χώρας, αφού μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού βλέπουμε μόνο σε νησιωτικές περιοχές, με την Περιφέρεια Πρεβέζης να είναι αυτή τον ακολουθεί με ποσοστό 70,23%.
Βέβαια, όλο αυτό έχει να κάνει και με τα δεδομένα που έρχονται από όλες τις χώρες που τρέχουν εμβολιαστικά προγράμματα καθώς τα στοιχεία που γίνονται γνωστά αναφέρουν πως όσο ανεβαίνει το εισόδημα των πολιτών τόσο λιγότερο είναι το ποσοστό άρνησης στον εμβολιασμό, αλλά και στην διστακτικότητα την οποία έχουν για να τον πραγματοποιήσουν. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως σημαντικό ρόλο στην πρώτη θέση του Βορείου Τομέα στον εμβολιασμό είναι η ύπαρξη του μέγα εμβολιαστικού κέντρου «Προμηθέας». Στον αντίποδα καθοριστικό ρόλο στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του Ανατολικού τομέα παίζει το γεγονός πως αρκετοί πολίτες νόσησαν σε αυτές τις περιοχές, ακόμα και αν δεν το κατάλαβαν, θεωρώντας πως τα αντισώματα τα οποία έχουν αρκούν για να προστατευθούν απέναντι στον κορωνοϊό.
Φυσικά, τα στοιχεία αυτά αφορούν τις δύο δόσεις του εμβολιασμού, μιας και τον τελευταίο καιρό για να θεωρείται κάποιος πλήρως εμβολιασμένος θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει και την τρίτη, αναμνηστική, δόση. Τα δεδομένα πάντως αυτή τη στιγμή αναφέρουν πως υπάρχει αρκετά μεγάλη άνοδος των εμβολιασμών τόσο για την πρώτη όσο και για την αναμνηστική δόση, κάτι που δείχνει πως έστω και αργά ο Έλληνας αντιλαμβάνεται πως μόνο έτσι θα βελτιωθεί η κατάσταση και θα καταφέρουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα που υπήρχε πριν το 2020.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ