Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Κρούσματα και μετάλλαξη Όμικρον φέρνουν νέα μέτρα – Μεγάλη ανησυχία για τα Χριστούγεννα

Δημοσιεύθηκε

στις

Συναγερμός τόσο στον πλανήτη, όσο και ειδικότερα στην Αθήνα έχει φέρει η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, με την χώρα να μπαίνει στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα σε μια κατάσταση ήδη αρκετά επιβαρυμένη επιδημιολογικά από τα κρούσματα, αλλά και από την πίεση που υπάρχει στο ΕΣΥ από τους διασωληνωμένους και τις νοσηλείες.

Ενδεικτικό της αγωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ότι με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων συγκλήθηκε αμέσως ο ΠΟΥ, ενώ αστραπιαία ήταν και η αντίδραση της Ε.Ε, κλείνοντας τα σύνορα της σε Αφρικανικές χώρες.

Έρχονται νέα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων

Πλέον ενόψει των Χριστουγέννων εξετάζονται νέα μέτρα, σε περίπτωση που το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού συνεχίσει να έχει ανοδική πορεία. Στην αρχή της επόμενης εβδομάδας συνεδριάζει η η Επιτροπή των Επιστημόνων, προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία των μέτρων που εφαρμόζονται, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να κάνουν συζητήσεις, ενώ στο συρτάρι υπάρχουν πάντα τα προσχέδια μέτρων που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους.

Από πλευράς Μαξίμου αποκλείεται με όλους τους τόνους ένα καθολικό lockdown, αλλά και η διενέργεια rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ, την τελευταία λέξη όμως την έχει η… πανδημία πόσο μάλλον όταν στην εξίσωση μπαίνει και η επικίνδυνη μετάλλαξη Όμικρον που ακόμα τα πράγματα που γνωρίζουμε για αυτή είναι ελάχιστα.

Ο καθοριστικός παράγοντας για να μην πάμε σε lockdown

Είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο πως οι εικόνα που θα έχουν στις αρχές τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει τη συνέχει των μέτρων και το πως θα γίνουν φέτος τα Χριστούγεννα. Έτσι καθοριστικός παράγοντας θα είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ, αλλά και ο απολογισμός για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, ο οποίος θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου.

Είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ευάλωτη αυτή ηλικιακή ομάδα να κάνει την 3η δόση του εμβολίου, ώστε να συνεχίσει να ισχύει το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού τους και μαζί του οι “ελευθερίες” των εμβολιασμένων (είσοδος σε κλειστούς χώρους κ.α.).

Η μετάλλαξη Όμικρον δημιουργεί ανησυχίες

Αρκετή αγωνία υπάρχει αυτή τη στιγμή και για την μετάλλαξη Όμικρον, με την κυβέρνηση από τα πρώτα κι όλας κρούσματα να είναι σε επικοινωνία με τις Βρυξέλλες, οι οποίες σε συνεννόηση με με τα 27 κράτη – μέλη συμφώνησαν να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την Ε.Ε. από τη νότια Αφρική.

Η απόφαση ήταν και η Αθήνα να ακολουθήσει τη σκληρή γραμμή για τα ταξίδια από 9 χώρες της Αφρικής. Συγκεκριμένα από: Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

‘Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, λήφθηκαν οι εξής αποφάσεις:

– Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης

– Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

– Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).– Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα στις 6 το πρωί.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ