Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Βαρβάρας

Περιφ. Αττικής: Έναρξη πιλοτικού προγράμματος ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας των δήμων

Δημοσιεύθηκε

στις

Η έναρξη πιλοτικού προγράμματος ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας των δήμων, αποφασίστηκε στη συνάντηση του περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργου Πατούλη με τους δημάρχους Αγ. Βαρβάρας Λάμπρο Μίχο, Δάφνης Υμηττού Αναστάσιο Μπινίσκο, Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη και Ν. Σμύρνης Σταύρο Τζουλάκη.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Πρόγραμμα Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου  των δημοτών και των Κατοίκων του με Έμφαση στα μέλη Ευάλωτων και Ειδικών ομάδων του Πληθυσμού».

Στόχος είναι η ενημέρωση των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας  η έγκαιρη παρέμβαση και ανίχνευση. Σύμμαχος των πολιτών είναι το σύγχρονο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας, μέσω του οποίου εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού με τα στελέχη των ΚΕΠ να επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας τους. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από το προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο ΠΟΥ για την ηλικία και το φύλο τους, ενώ υπενθυμίζει και την επανεξέτασή τους.

Τα 11 νοσήματα αφορούν στον καρκίνο: παχέος εντέρου, τραχήλου της μήτρας, μαστού, προστάτη και μελάνωμα. Επίσης σε καρδιαγγειακά νοσήματα, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, κατάθλιψη, οστεοπόρωση, ΧΑΠ και άνοια. Οι πολίτες μπορούν να εγγραφούν στο λογισμικό των συγκεκριμένων ΚΕΠ Υγείας μέσα από την πλατφόρμα στο site www.kepygeias.org.
Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος, το οποίο όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης ήταν  προεκλογική δέσμευση, ο κ. Πατούλης τόνισε: «Η περιφέρεια  έχει στόχο να γίνει η πρώτη περιφέρεια υγείας μέσα από τον συντονισμό ενός οργανωμένου προγράμματος δημόσιας υγείας. Έχει ευθύνη να επενδύσει στην προαγωγή της υγείας των κατοίκων, μέσα από την επιδότηση των ΚΕΠ Υγείας και στους 66 δήμους της Αττικής. Τα ΚΕΠ Υγείας είναι το όραμα πολλών χρόνων, και αποτελούν μία στροφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση», Σημείωσε ότι πρόκειται για έναν θεσμό αρμόδιο για τη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού και «βασικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήρως εναρμονισμένο με τα πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ., με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την ενημέρωση των πολιτών για να προληφθούν έγκαιρα σοβαρές παθήσεις».

O δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος επισήμανε ότι το ΚΕΠ Υγείας Αγ. Βαρβάρας  έχει βραβευτεί για τον υποδειγματικό τρόπο παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς τους πολίτες και τις καινοτόμες δράσεις του. Χαρακτήρισε «προτεραιότητα τη διάδοση της πρότυπης λειτουργίας και τις δυναμικές δράσεις προάσπισης της υγείας των πολιτών, πάντα με σύμμαχο την περιφέρεια».

O δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού Αναστάσιος Μπινίσκος τόνισε ότι η «πρόληψη είναι ευθύνη όλων μας». Πρόσθεσε ότι αποτελεί προτεραιότητα για το δήμο, ο οποίος σε συνεργασία  με το ΕΔΔΥΠΠΥ, πιστοποιημένο δίκτυο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δημιούργησε το ΚΕΠ Υγείας για την συμβουλευτική καθοδήγηση των πολιτών σχετικά με την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, καθώς και την  πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων ανάλογα με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του καθενός.

O δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης χαρακτήρισε τα ΚΕΠ Υγείας «σπουδαίο εργαλείο και καινοτομία της ελληνικής αυτοδιοίκησης» συμπληρώνοντας «Μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα των ΚΕΠ Υγείας προσδοκούμε το βραβευμένο ΚΕΠ Υγείας Μεγάρων να γίνει πρότυπο ΚΕΠ Υγείας ωφελώντας όλους τους δημότες μας».

O δήμαρχος Ν.Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης κάλεσε τους πολίτες να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν την προσπάθεια, σημειώνοντας ότι «Ο Δήμος είναι πρωτοπόρος σε κάθε κίνηση που αφορά την υγεία των πολιτών του και  ξεκινά την πιλοτική εφαρμογή του νέου λογισμικού σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα πλέγμα ασφάλειας, που προσφέρεται δωρεάν και σώζει ζωές».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ