Ελάτε στην παρέα μας

Υγεία

Παγκόσμια ημέρα ορθοδοντικής υγείας – Πότε πρέπει να γίνεται η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη σημασία της έγκαιρης επίσκεψης των παιδιών στον ορθοδοντικό, το αργότερο στην ηλικία των 6-7 χρόνων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που δεν είναι δυνατόν να διορθωθούν αργότερα επισημαίνει ο πρόεδρος της Ορθοδοντικής Εταιρείας Ελλάδος Παναγιώτης Σκουλαρίκης, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα ορθοδοντικής υγείας.

«Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι η έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας πρέπει να γίνεται μόνο μετά την αντικατάσταση της νεογιλής οδοντοφυΐας», τονίζει ο κ. Σκουλαρίκης και προσθέτει:

«Δυστυχώς, οι γονείς δε γνωρίζουν ότι υπάρχουν ορθοδοντικά προβλήματα, τα οποία μόνο σε πολύ μικρή ηλικία μπορούν να αντιμετωπιστούν».

Τα διεθνή πρωτόκολλα, επισημαίνει, ορίζουν ότι η πρώτη επίσκεψη στον ειδικό ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται το αργότερο έως την ηλικία των 6 χρόνων. Η πλειονότητα των παιδιών, όμως, έρχεται για πρώτη επίσκεψη στον ειδικό ορθοδοντικό περίπου στην ηλικία των 12 ετών, όταν για κάποια προβλήματα είναι ήδη αργά, συμπληρώσει ο κ. Σκουλαρίκης.

Διευκρινίζει ότι τα ορθοδοντικά προβλήματα είναι οδοντικά και σκελετικά.

Τα πρώτα που αφορούν κυρίως στη θέση των δοντιών στα οδοντικά τόξα, μπορούν να διορθωθούν εύκολα και αργότερα από την ηλικία των 7-8 χρόνων.

Πολλά σκελετικά ορθοδοντικά ζητήματα, όμως, δηλαδή εκείνα που αφορούν σε δυσαρμονίες των γνάθων και των οστών του προσώπου, μόνο στην πολύ νεαρή παιδική ηλικία μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, ενώ αργότερα δεν είναι δυνατόν να υπάρξει βελτίωση.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ