Ελάτε στην παρέα μας

Πειραιά

Οδηγίες για τη στοματική υγιεινή των παιδιών

Δημοσιεύθηκε

στις


Πολύτιμες συμβουλές για τη στοματική υγιεινή των παιδιών δίνει στους γονείς ο Δήμος Πειραιά που υλοποιεί και σχετικό πρόγραμμα για τους μικρούς δημότες. Ειδικότερα:

Τι μπορώ να κάνω για να έχει το παιδί μου υγιές στόμα;
– Φροντίζω ώστε η διατροφή του παιδιού μου να είναι ισορροπημένη.  Αποφεύγω τα γλυκά και τα ανθυγιεινά σνάκς ανάμεσα στα γεύματα. Εξαφανίζω από τα ντουλάπια της κουζίνας μπισκότα, κρουασάν και ανθυγιεινά σνακς. Αποφεύγω αναψυκτικά, χυμούς φρούτων, προτιμώ νερό. Έχω πάντα έτοιμα σε πρώτη ζήτηση φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς (ανάλατους), αυγά, σάντουιτς με λαχανικά, εάν το παιδί μου πεινάσει στο μεσοδιάστημα μεταξύ των κυρίων γευμάτων.

– Δύο φορές την ημέρα, τη μία το βράδυ βουρτσίζω τα δόντια του παιδιού μου  με μια μικρή ποσότητα παιδικής φθοριούχου οδοντόκρεμας (ποσότητα σαν ένα μπιζέλι). Κάνω την εμπειρία του βουρτσίσματος «παιχνίδι». Ζητώ από το παιδί μου να
βουρτσίσει τα δόντια μου και μετά βουρτσίζω εγώ τα δικά του. Ρωτώ μετά το βούρτσισμα, πως νιώθει το στόμα του. Αν είναι δροσερό και ευχάριστο, αν τα δοντάκια του νιώθουν ευχαριστημένα.

– Προλαμβάνω τον οδοντικό τραυματισμό του παιδιού μου. Φροντίζω να ζει και να κινείται σε περιβάλλον που εφαρμόζονται οι βασικοί κανόνες ασφαλείας. Ελέγχω το σπίτι, το σχολείο, τους χώρους άθλησης και παιχνιδιού και εφαρμόζω τα ανάλογα μέτρα πρόληψης, ενημερώνοντας και διδάσκοντας το παιδί μου. Χρησιμοποιώ τον ανάλογο εξοπλισμό (χρήση κράνους όταν  κάνει ποδήλατο, χρήση ζώνης όταν μετακινείται με το αυτοκίνητο κλπ). Εάν υπάρξει οδοντικός τραυματισμός πηγαίνω το παιδί μου στον οδοντίατρο, για να αξιολογήσει την κατάσταση.

– Δύο φορές το χρόνο επισκέπτομαι με το παιδί μου τον οδοντίατρο να ελέγξει την κατάσταση των δοντιών του, να του κάνει καθαρισμό και  τοπική εφαρμογή φθορίου για να δυναμώσουν τα δόντια. Επίσης να του υπενθυμίσει όσα του έχει διδάξει για τη στοματική υγεία, έτσι ώστε να  γίνουν μία θετική συνήθεια, για να εξελιχθεί σε υγιή ενήλικα.

Απλές οδηγίες για καλύτερη στοματική υγεία του παιδιού
– Έλεγχος ισορροπημένης διατροφής
– Αποφυγή συχνής χρήσης τροφών με ζάχαρη
– Βούρτσισμα με φθοριούχο παιδική οδοντόκρεμα δύο φορές την ημέρα
– Πρόληψη του οδοντικού τραύματος
– Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο

Αποδοτικό μέτρο για την υγεία των μικρώ δημοτών
“Στην παρούσα χρονική περίοδο που η ελληνική κοινωνία πλήττεται από τα σκληρά οικονομικά μέτρα και την ανεργία έχει δημιουργηθεί πρόβλημα ακόμη   και   στην   πρόσβαση   στον   οδοντίατρο. Πιστεύουμε   λοιπόν   ότι   το πρόγραμμα   στοματικής   υγείας   του   Δήμου   Πειραιά   αποτελεί  ένα   πολύ αποδοτικό μέτρο για τη βελτίωση της στοματικής υγείας των μικρών Δημοτών μας” τονίζει ο Δήμος Πειραιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ