Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Συναγερμός από τα 97 κρούσματα – Επιστρέφει η καθημερινή ενημέρωση

Δημοσιεύθηκε

στις

97 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου) ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. 690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.735 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δέκα άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα. 55 (30.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από πού προέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού

Πλέον στο κάδρο των υγειονομικών και κρατικών αρχών βρίσκεται η Ξάνθη με ισχυρή εστία επιδημίας, και άλλες περιοχές με μικρό αριθμό κρουσμάτων αλλά και με ιχνηλάτηση που συνεχίζεται. Πρόκειται για την Κοζάνη, την Πτολεμαίδα, τη Φθιώτιδα, τη Μαγνησία, την Αρκαδία.

Κατά το προηγούμενο διάστημα, πριν αλλά και μετά τις 4 Μαΐου που ξεκίνησε η έξοδος από την καραντίνα, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ήταν 44 και είχε αποδοθεί σε συρροές κρουσμάτων σε οικισμό Ρομά στη Λάρισα και ο αμέσως μικρότερος ήταν 25 κρούσματα στις αρχές Μαίου. Για τουλάχιστον 15 ημέρες του προηγούμενου διαστήματος ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μονοψήφιος.

Ωστόσο, η πορεία άλλαξε και μας παραπέμπει στα όσα έλεγε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τιν Απρίλιο όταν περιέγραφε τη διαδρομή της χώρας στην πανδημία με οδήγηση σε δρόμο με στροφές και δυσκολίες που θα απαιτούσαν εναλλαγές στο φρένο και το γκάζι. Ο απολογισμός των προηγούμενων τεσσάρων ημερών δίνει τώρα το σαφές μήνυμα για φρένο στη συνέχεια της διαδρομής.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί»  επισημαίνεται στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα κατά τόπους lockdown -απαγορευτικά μετακίνησης- βρίσκονται στον άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων.Προβλέπεται η «καραντίνα» σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων είτε πρόκειται για μια δομή, μια σχολική μονάδα, ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές όπως νομοί ή νησιά.

Ο δείκτης R0 ο οποίος βρίςκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών -όπως και οι νοσηλείες σε κλινικές και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι θάνατοι- θα καθορίσει τις εισηγήσεις των επιστημόνων προς τους αρμόδιους υπουργούς και την κυβέρνηση. Με δεδομένο, ότι κυμαινόταν για όλο τον Μάιο κάτω από 0,4 και πως η κόκκινη γραμμή για την έξαρση της επιδημίας είναι το 1, γίνεται αντιληπτό πως υπάρχει σχετικό χρονικό περιθώριο ώστε να δρομολογηθούν αποφάσεις από την κυβέρνηση και να αποφευχθούν οριακές καταστάσεις και μεταδόσεις του κορωνοιού.

Καθημερινή πλέον η έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού 

Σημειώνεται ότι μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, η έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία της επιδημίας θα είναι καθημερινή. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, για την επιστροφή των καθημερινών ενημερώσεων, τόνισε ότι κρίθηκε πως έτσι είναι καλύτερα. Παράλληλα, επισήμανε ότι «όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορωνοϊό κάνει λάθος» και αφού ξεκαθάρισε ότι τα κρούσματα δεν θα εξαφανιστούν απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.

Από την πλευρά του ΕΟΔΥ έστειλε σαφές μήνυμα για νέα μέτρα lockdown μετά τα 97 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί» αναφέρει η ακροτελεύτια παράγραφος της χθεσινής επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ.

Είναι προφανής ο υπαινιγμός ότι η κυβέρνηση και οι ειδικοί του υπ. Υγείας δεν θα διστάσουν να εισηγηθούν την επιβολή νέων μέτρων lockdown σε τοπικό επίπεδο, εφόσον χρειαστεί ή και σε απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένα αεροδρόμια ή συγκεκριμένους προορισμούς που δίνουν αρκετά κρούσματα του ιού – όπως έγινε με την Ντόχα του Κατάρ. Αλλωστε, το γεγονός ότι από τα 97 νέα κρούσματα τα 30 προήλθαν από το εξωτερικό, αναγκάζουν τις υγειονομικές Αρχές να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα και βεβαίως όλους τους προορισμούς. Αυτή την έννοια είχε και η αναφορά ότι «παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Σημειώνεται ότι σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για τα κρούσματα από το εξωτερικό ο υφυπουργός απάντησε πως «παρακολουθούμε επιδημιολογικά όλες τις χώρες και αυτές που είναι στις 29 και αυτές που είναι υψηλού ρίσκου και αναλόγως λειτουργούμε» και συνέχισε: «Η έννοια της δειγματοληψίας δεν έχει να κάνει με το ότι έρχεται μια πτήση και θα πάρουμε πέντε να τους ελέγξουμε. Έχει να κάνει με ένα σύγχρονο πρωτόκολλο το οποίο έχει έναν αλγόριθμο που έχει να κάνει με το από ποιες περιοχές ήρθαν, αν υπάρχουν τράνζιτ μεταφορές, αν οι προηγούμενες ημέρες στην περιοχή τους έχουν βγάλει κρούσματα, αν οι δικές μας δειγματοληπτικές έρευνες έχουν κρούσματα. Υπάρχουν άνθρωποι που ξενυχτάνε σε 24ωρη βάση στην Πολιτική Γραμματεία, ούτως ώστε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Υπομονή σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία δουλεύουμε νυχθημερόν για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Καμπανάκι ειδικών για νέα, τοπικά lockdown

Αλλωστε οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα συγχρωτισμού θα προκαλέσουν διασπορά του κορωνοϊού.

Ηδη κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι έχουν χτυπήσει το καμπανάκι για τα φαινόμενα συνωστισμού-συγχρωτισμού που παρατηρήθηκαν στη Μύκονο -όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε υπαίθριο μπαρ, αψηφώντας τις συστάσεις των ειδικών για αποφυγή του συνωστισμού λόγω κορωνοϊού – αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Πέτσας: Φυσικά και υπάρχει ενδεχόμενο τοπικού lockdown

Κυβερνητικά χείλη και λοιμωξιολόγοι επισήμαναν επίσης χθες πως τέτοιες εικόνες ενδέχεται να προκαλέσουν νέα εξάπλωση του ιού, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση επανεμφάνισης πολλών κρουσμάτων δεν αποκλείονται τοπικά lockdowns σε νησιά ή περιοχές. Το ότι υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, όπως νομούς ή νησιά, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.«Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μη χαλαρώνουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ