Ελάτε στην παρέα μας

Υγεία

Κορωνοϊός – Καπνιστές: 1,45 φορές πιθανότερο να έχουν σοβαρή νόσηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια νέα έρευνα που έγινε στη Βρετανία έδειξε ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν ή έχουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και θάνατο μετά από λοίμωξη COVID-19, η οποία προκαλείται από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, αξιολόγησαν 15 πρόσφατες δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν συνολικά περίπου 2.500 ασθενείς με COVID-19, από τους οποίους το 9% ήταν καπνιστές και το 2% είχαν διαγνωσμένη ΧΑΠ.

Η μελέτη (μετα-ανάλυση) υπολόγισε ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ έχουν 63% μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή COVID-19 και 60% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου, ενώ ασθενείς χωρίς ΧΑΠ έχουν αντίστοιχα μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 33% και 55%.

Οι νυν καπνιστές είναι 1,45 φορές πιθανότερο να έχουν σοβαρή COVID-19 σε σχέση με τους πρώην και τους μη καπνιστές. Το 22% των τωρινών καπνιστών που νόσησαν με COVID-129, είχαν σοβαρές επιπλοκές, ενώ και η θνητότητα τους ήταν μεγαλύτερη (38%).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι (το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού) καπνίζουν, ενώ 251 εκατομμύρια πάσχουν από ΧΑΠ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ