Ελάτε στην παρέα μας

Υγεία

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να κόψετε το κάπνισμα και πώς να αυξήσετε τις πιθανότητες να το σταματήσετε οριστικά

Δημοσιεύθηκε

στις

Ηδιακοπή του καπνίσματος αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία, την οποία πολλοί άνθρωποι χρειάζεται να επαναλάβουν αρκετές φορές πριν τελικά οδηγηθούν στο επιθυμητό και οριστικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με στοιχεία από μελέτες, συνήθως χρειάζονται περίπου έξι προσπάθειες πριν καταφέρει ένα άτομο να κόψει εντελώς το τσιγάρο. Το θετικό είναι, πάντως, όπως υπογραμμίζουν ειδικοί στο Yahoo Life, ότι περίπου το 70% των καπνιστών δηλώνουν πως επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Γιατί, όμως, παρότι ένα τόσο μεγάλο ποσοστό θέλει να κόψει το κάπνισμα και παρότι γνωρίζουν όλοι τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην υγεία, η τελική απελευθέρωση από το τσιγάρο αποδεικνύεται μια τόσο δύσκολη υπόθεση;

Η απάντηση βρίσκεται στη νικοτίνη. Το κύριο συστατικό του καπνού αποτελεί τον πυρήνα της εθιστικής φύσης του καπνίσματος, καθώς προκαλεί τόσο ψυχολογική όσο και σωματική εξάρτηση.

Όταν εισπνέεται ο καπνός, η νικοτίνη φτάνει γρήγορα στο αίμα και τον εγκέφαλο, ενεργοποιώντας την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και τη χαλάρωση, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Αυτή η ταχύτατη πρόκληση ευφορίας ενισχύει τον κύκλο για τη διαμόρφωση μιας συνήθειας. Το άτομο αναζητά επανειλημμένα δόσεις, για να διατηρήσει αυτή την αίσθηση.

Ωστόσο, η εξάρτηση από τη νικοτίνη, ως γνωστόν, έχει σημαντικό κόστος για την υγεία. Ο καπνός, εκτός από τη νικοτίνη, περιέχει και μια πληθώρα καρκινογόνων και επιβλαβών χημικών ουσιών, όπως το υδροκυάνιο, η φορμαλδεΰδη, αρσενικό, αμμωνία και μονοξείδιο του άνθρακα.

Εν τω μεταξύ, με την πάροδο του χρόνου, ο εθισμός της νικοτίνης επεκτείνεται πέρα από την ψυχολογική εξάρτηση. Η μη λήψη νικοτίνης πυροδοτεί και σωματικά συμπτώματα, όπως ευερεθιστότητα, ανησυχία, άγχος, αϋπνία, δυσκολία συγκέντρωσης και κόπωση.

Τι μπορείτε να κάνετε για να απεξαρτηθείτε από το τσιγάρο

Η κατανόηση της πολυπλοκότητας της εθιστικής φύσης του καπνίσματος είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών στρατηγικών για τη διακοπή του. Οι ειδικοί προτείνουν ως ολοκληρωμένη προσέγγιση τη διπλή μέθοδο, φαρμακευτική και ψυχοθεραπευτική.

Τα υποκατάστατα της νικοτίνης του τσιγάρου, επιθέματα και τσίχλες, προσφέρουν σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα της διακοπής του καπνίσματος, ενώ η ψυχοθεραπεία είναι εξαιρετικά σημαντική στην κατανόηση του μηχανισμού αντιμετώπισης του καπνίσματος, αλλά και στη διαχείριση των υποκείμενων συναισθημάτων και συμπεριφορών που προκαλούνται κατά τη διαδικασία της απεξάρτησης.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί στο Yahoo Life, έχει αποδειχθεί ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο μεθόδων είναι ο πιο αποτελεσματικός για τη διακοπή του καπνίσματος.

Επιπλέον, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία της διακοπής. Δραστηριότητες όπως η άσκηση ή μια βόλτα στη φύση όχι μόνο μειώνουν το στρες αλλά ενισχύουν επίσης τη σύνδεση μυαλού και σώματος, μειώνοντας τη λαχτάρα για κάπνισμα.

Τέλος, το να ορίσετε μια ημερομηνία διακοπής αλλά και να σχεδιάσετε τη δράση σας σε μια καθημερινότητα χωρίς νικοτίνη, θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ βοηθητικές κινήσεις. Ο εκ των προτέρων προγραμματισμός του τρόπου με τον οποίο θα διαχειριστείτε τις «σειρήνες« του τσιγάρου και ο σχεδιασμός εναλλακτικών στρατηγικών αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας. Είναι σημαντικό ο καθένας να διαμορφώνει ένα εξατομικευμένο σχέδιο.

Τι ισχύει με το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Παρά το γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν εμφανιστεί ως μια πιθανή εναλλακτική, η αποτελεσματικότητά τους στη διακοπή του καπνίσματος παραμένει αμφιλεγόμενη. Μερικές μελέτες κάνουν λόγο για πιθανή θετική επίδραση, ωστόσο επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία, αλλά και τον κίνδυνο εθισμού.

Ειδικοί επισημαίνουν πως περιέχουν επιβλαβείς ουσίες, ορισμένες εκ των οποίων χαρακτηρίζονται τοξικές και καρκινογόνες, ενώ απαιτούνται περαιτέρω έρευνες σχετικά με την επικινδυνότητά τους. Επίσης, δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις για τον ρόλο τους στη διακοπή του τσιγάρου. Τα στοιχεία είναι ανεπαρκή για την αξιολόγηση του ισοζυγίου οφέλους και βλάβης.

Με λίγη βοήθεια από τους φίλους

Η πορεία προς τη διακοπή του καπνίσματος είναι μια βαθιά προσωπική εμπειρία που απαιτεί επιμονή. Ωστόσο, η αναζήτηση υποστήριξης από τα πρόσωπα του περιβάλλοντος ενός ανθρώπου, που επιχειρεί να βάλει τέλος στο τσιγάρο, είναι ανεκτίμητη.

Κατά την προσπάθεια, μπορεί να υπάρξουν πισωγυρίσματα, όμως δεν θα πρέπει να υπάρξει απογοήτευση. Η επιμονή ανταμείβεται και κάθε προσπάθεια φέρνει το άτομο πιο κοντά στο να ανακτήσει την υγεία του και την ελευθερία από τον εθισμό της νικοτίνης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ