Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Αγωνία με τα «ρεκόρ» κρουσμάτων: Πάνω από 16.000 οι νεκροί – Στα όριά τους οι ΜΕΘ

Δημοσιεύθηκε

στις

Σοκαριστικά είναι τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας στην χώρα, με τα «μαύρα ρεκόρ» κρουσμάτων να διαδέχονται το ένα το άλλο και τον αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων να αυξάνονται συνεχώς, κάτι που έκανε την Κυβέρνηση να ανακοινώσει την Τρίτη (2/11) νέα μέτρα.

Μάλιστα οι προβλέψεις των ειδικών που μιλούσαν για πάνω από 5000 κρούσματα ημερησίως βγήκαν αληθινές, ενώ η κατάσταση της οικονομίας και η χαμηλή εμβολιαστική διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα τα μέτρα να έχουν στο επίκεντρό τους κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Πλεύρης: Αμείλικτα τα στοιχεία

Κατά την ανακοίνωση των μέτρων, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλέυρης τόνισε πως: «Βρισκόμαστε σε μία αυξητική τάση της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα έχοντας διπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ και με προσλήψεις προσωπικού. Παράλληλα έχουμε έρθει σε πλήρη συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, όπου έχουν παραχωρηθεί κλίνες.

Το μέτρο της αναστολής για τους ανεμβολίαστους γιατρούς θα παραμείνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και η σύμβαση των ανεμβολίαστων επικουρικών γιατρών δεν θα ανανεωθεί. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα για τους ανεμβολίαστους, αλλά είναι σημαντικό να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου και οι εμβολιασμένοι πολίτες».

Εφιαλτικές προβλέψεις για 10.000 κρούσματα την μέρα

«Εάν στην Ελλάδα συνεχίζουν να χάνουν χρόνο, μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνει και lockdown, και υποχρεωτικός εμβολιασμός και θα προστεθούν μερικές χιλιάδες βαριά ασθενείς με COVID-19 και θα θησαυρίσουν οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας από την περίθαλψη των μη COVID-19 ασθενών», έγραψε σε ανάρτησή του ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην ιατρική σχολή της Σορβόννης.

Παράλληλα ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Χημείας στο ΕΚΠΑ τόνισε: την Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό. Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και όσα ανέφερε στον Real Fm Θεσσαλονίκης ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που εκτίμησε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα τα κρούσματα «μπορεί να διπλασιαστούν», να ανέλθουν, δηλαδή στα 10.000 ημερησίως και «οι θάνατοι να γίνουν γρήγορα 60 και 100».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ