Ελάτε στην παρέα μας

Συνεντεύξεις

Η Δέσποινα Θωμαίδου μιλάει στο www.xtypos.gr για την ανεξαρτητοποίηση, τα πολιτικά της σχέδια και το ρόλο του Δήμου Νέας Ιωνίας εν μέσω κρίσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Δημοτική Σύμβουλος της παράταξης “Νέα Ιωνία-Νέα Άποψη”, κα Δέσποινα Θωμαΐδου, είναι από τα πρόσωπα των ημερών μετά τη δήλωση ανεξαρτητοποίησής της στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Στην παρακάτω συνέντευξη που παραχώρησε στο www.xtypos.gr η κα Θωμαΐδου καταγγέλλει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επιλογή του νέου επικεφαλής και η οποία την οδήγησε στο δρόμο της εξόδου. Παράλληλα δίνει και το στίγμα των προθέσεων της για την επόμενη ημέρα καθώς λέει πως αναζητά κάτι διαφορετικό.
Σχετικά με τη Δημοτική Αρχή η θέση της είναι πως χαρακτηρίζεται από έλλειψη συντονισμού και αναβλητικότητα αν και διευκρινίζει πως τιμάει τα πρόσωπα που την απαρτίζουν. Τέλος η κα Θωμαΐδου   υπογραμμίζει πως ο ρόλος του Δήμου σε αυτή τη δύσκολη εποχή πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός με έργα, εξορθολογισμό των υπηρεσιών, κοινωνικό πρόσωπο αλλά και με σεβασμό στην περίπτωση της Νέας Ιωνίας στην πλούσια κληρονομιά του προσφυγικού παρελθόντος της πόλης. 

Στη δήλωση της ανεξαρτητοποίησής σας, αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής του νέου επικεφαλής της παράταξης, κάνετε λόγο για “προαποφασισμένο δρόμο”, “τετελεσμένα” και “μεθοδεύσεις”. Δεδομένου ότι η πρόθεση του κ. Γιάννη Χαραλάμπους να αποχωρήσει ήταν γνωστή εδώ και αρκετό καιρό, θα ήθελα να σας ρωτήσω, κατ’ αρχάς, αν υπήρξε κάποια οργανωμένη διαδικασία διαδοχής του. Ποιο ήταν το παρασκήνιο που οδήγησε στην εκλογή του κ. Μανούρη; Να συμπεράνουμε ότι θεωρείτε πως ο νέος αρχηγός δεν εξασφαλίζει τη βάση, την ενότητα της βάσης και της δημοτικής ομάδας;
Ανεξάρτητα από πρόσωπα, στην πολιτική ενδιαφέρουν οι διαδικασίες, που είθισται να είναι δημοκρατικές, και οι νοοτροπίες που διέπουν αυτές τις διαδικασίες.
Ως γνωστόν, δεν έχουμε εκλέξει αρχηγό. Απλά, καθαρά για τυπικούς λόγους, πέντε συνάδελφοί μου – σε αυτό το μεταβατικό στάδιο προς την πορεία των δημοκρατικών, ουσιαστικών διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση – συναίνεσαν στο να επιλέξουν με συνοπτικές διαδικασίες, τον προσφορότερο για εκείνους συνάδελφό τους.
Και, με σεβασμό σε όλους τους συνυποψηφίους μου, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι, αν ισχυριζόμουν κάτι τέτοιο, ότι δηλαδή εκλέξαμε αρχηγό, θα σήμαινε προσβολή της νοημοσύνης του κόσμου και θα πρόδιδε έλλειμμα δημοκρατίας, κατά την άποψή μου. Και θεωρώ ότι κανένας Δημοτικός Σύμβουλος, κανένα στέλεχος της παράταξής μας, όπως και κανένας πολίτης δεν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο. Εκλογή αρχηγού σημαίνει – τουλάχιστον όσον αφορά τις Παρατάξεις που σέβονται τον εαυτό τους και τους πολίτες στις δημοκρατίες αξιώσεων – θέσπιση ενός ιδεολογικού πλαισίου, αρχών και κανόνων αποδεκτών από όλους, που πηγάζουν από τις ανάγκες της κοινωνίας, την οποία και εκφράζουν, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ενότητα.
 
Η αποχώρησή σας από τη “Νέα Ιωνία -Νέα Άποψη” έχει να κάνει μόνο με τη διαδικασία της εκλογής  ή υπάρχουν και άλλοι παράγοντες;

Το πρώτιστο ήταν και είναι η ενότητα. Και ενότητα, κατά τη δική μου γνώμη, σημαίνει διάλογος, ανταλλαγή απόψεων, απόφαση από κοινού για συμπόρευση. ΄Οταν λείπουν αυτά, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ενότητα.
Η αποχώρησή μου έχει να κάνει, θεωρώ, με το ότι κάποιος έπρεπε να βρει το σθένος να «κλείσει την πόρτα» από τα γραφεία μιας παράταξης, που ουσιαστικά άδειασε με την παραίτηση του κυρίου Χαραλάμπους, αφήνοντας εκεί μόνο όσους προαποφάσισαν, ερήμην μας,  για όλους τους δημότες που μας στήριξαν, για  όλα τα στελέχη μας και για όλους τους συνυποψηφίους μας, που δεν εκλέχτηκαν. Τους αφήσαμε, λοιπόν, να εξακολουθήσουν να σχεδιάζουν και να αποφασίζουν κεκλεισμένων των θυρών, και μακράν των αναγκών της κοινωνίας  και της δημοκρατίας, επίσης. Αυτό, σημαίνει, βέβαια, και ότι δεν πρέπει, και δεν θα συνεχίσουν, να αγνοούνται οι φίλοι, οι συνεργάτες και οι συνυποψήφιοί μας,  οι οποίοι δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για τις εξελίξεις στην Παράταξή μας μετά την αποχώρηση του κ. Χαραλάμπους.

Υπάρχει πιθανότητα επιστροφής στην παράταξη και υπό ποιες προυποθέσεις;
Ανεξαρτητοποιήθηκα από τη συγκεκριμένη δημοτική ομάδα εν πλήρει συνειδήσει. Δεν θέτω όρους, δεν συναλλάσσομαι, δεν διαπραγματεύομαι τίποτε, και, κυρίως, δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ την αξιοπρέπειά μου, την αγάπη  και την εμπιστοσύνη με τις οποίες, κατ’ επανάληψη, με τίμησαν και με τιμούν οι συνδημότες μου. Ζητώ κάτι άλλο. Κάτι διαφορετικό, που θα το χτίσουμε μαζί με τους συνυποψηφίους μου και με την κοινωνία και θα εκφράζει την καινοτομία, τη διαφορετικότητα, την ανθρωπιά, τη φυγή από τη μιζέρια, από τη στείρα γραφειοκρατία,  από τη γκρίζα καθημερινότητα και  από το τέλμα των κατεστημένων πολιτικών νοοτροπιών. Και, βέβαια, μια τέτοια Παράταξη μπορεί να συμπεριλάβει ανθρώπους ικανούς, συνειδητοποιημένους και αξιοσέβαστους, ανεξάρτητα από πολιτικές και κομματικές αποχρώσεις.

Στην ίδια δήλωση που δώσατε στη δημοσιότητα, δηλώνετε το “παρών” στη διαδικασία των δημοτικών εκλογών του 2014. Ποιο θα είναι το πολιτικό μέλλον της Δέσποινας Θωμαΐδου; Θα διεκδικήσετε το δημαρχιακό θώκο;
Το πολιτικό μέλλον όλων μας θα το καθορίσει η κοινωνία. Ο κόσμος. Και, πιστέψτε με, όταν κάποιος θέλει να προσφέρει, μπορεί να προσφέρει από όλα τα μετερίζια. Σημασία έχει η πίστη σε αρχές και ιδανικά, καθώς η διεκδίκηση θέσεων χωρίς να συνοδεύεται από σεβασμό σε αρχές και αξίες, χωρίς αξιοπρέπεια, καλλιεργεί την αλαζονεία και την αμετροέπεια, που, δυστυχώς, είναι διάχυτη γύρω μας, στην εποχή μας.

Η Δημοτική Αρχή μετράει ήδη εννέα μήνες παρουσίας στα ηνία του Δήμου. Πώς βλέπετε τα πρώτα δείγματα γραφής; Ποιά  η γνώμη σας για την ισχυρή τριανδρία της κυβερνώσας παράταξης,  τους κ.κ. Γκότση, Μπουρδούκο και Κολμανιώτη;
Σε προσωπικό επίπεδο, τους τιμώ και τους σέβομαι. Μαθαίνω από την εμπειρία και τη σοφία τους. Σε πολιτικό επίπεδο, όμως, θα ήθελα να επισημάνω ότι υπάρχει μια αναβλητικότητα και διακρίνεται μια έλλειψη συντονισμού που, συχνά, εκλαμβάνεται από πολλούς ως απραξία. Λείπει η οργανωτική πνοή, που θα έδινε ώθηση και γοργούς ρυθμούς στα έργα, κάτι που αποτελεί γενικό αίτημα της κοινωνίας, τόσο σε τοπικό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Και, όσον αφορά τον «Καλλικράτη», που υπήρξε τομή στη νομοθεσία για την τοπική αυτοδιοίκηση, έχει μεγάλα πλεονεκτήματα όπως και κάποια  μειονεκτήματα. Δεν μπορεί, όμως, να αγνοούνται τα πλεονεκτήματα και να χρησιμοποιούνται, κατά κόρον, τα τυχόν μειονεκτήματα ως άλλοθι για να μην κάνουμε τη δουλειά μας.

Συμφωνείτε με τη θέση που εκφράζεται πως είναι νωρίς, λόγω των αλλαγών του “Καλλικράτη” να κριθεί επαρκώς η διοίκηση;
Ο χρόνος  στην πολιτική είναι σχετικό μέγεθος. Έννοιες όπως το «νωρίς» και το «αργά» αξιολογούνται και από το γενικότερο πλαίσιο και από τη χρονική συγκυρία, από τις εκάστοτε ανάγκες που χρειάζεται να εξυπηρετηθούν και από την εμπειρία. Η νυν Διοίκηση, στην πλειοψηφία της, ασχολείται με τα κοινά περίπου τρεις δεκαετίες και πολλά από τα κορυφαία στελέχη της έχουν ασκήσει πολύχρονη διοίκηση και στο παρελθόν. Δεν στερούνται εμπειρίας, λοιπόν. Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς κάποια έργα, αν οι χειρισμοί ήταν διαφορετικοί.

Ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου στη Δημοτική Αρχή του κ. Χαραλάμπους, χειριστήκατε δύο τομείς που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών. Πώς βλέπετε τις κινήσεις της δημοτικής αρχής και στους δύο αυτούς τομείς;
Μέχρι τώρα δεν είδα κάποια συντονισμένη και στοχευμένη παρέμβαση που θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως ξεχωριστή. Έργα  και αναπλάσεις που είχαμε προωθήσει, αλλά και είχαμε δεχθεί κριτική γι΄ αυτά, σήμερα τείνουν να υλοποιηθούν και παρουσιάζονται ως έργα της παρούσας Δημοτικής Αρχής, όπως το Ο.Τ. 150. Θεωρώ ότι τα περιθώρια βελτίωσης της πόλης μας είναι πολλά και υλοποιήσιμα, αρκεί να υπάρχει βούληση, ικανότητα και πραγματική δουλειά.

Σας είδαμε πρόσφατα να συγκρούεστε με τη Δημοτική Αρχή για το υπόγειο γκαράζ στο Ο.Τ. 150. Είστε αισιόδοξη για την κατασκευή αυτού του μεγάλου έργου, ειδικά μετά τη θετική στάση, σύμφωνα με τη διοίκηση, του Υπουργείου Ανάπτυξης;
Ναι, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν, από την πλευρά της Διοίκησης, όλες οι απαιτούμενες μελέτες και οι ενέργειες για την ένταξη του έργου στο Ε.Σ.Π.Α. και τη χρηματοδότησή του. ΄Οσον αφορά τη λεκτική μου αντιπαράθεση με τη Διοίκηση στο Δημοτικό Συμβούλιο,  αιτία ήταν το ότι το έργο ήταν προς υλοποίηση όταν ήμαστε Διοίκηση, αλλά εξαιτίας της στείρας αντιπολίτευσης που δεχθήκαμε και των προσφυγών, δεν στάθηκε εφικτό να υλοποιηθεί τότε. Εύχομαι να γίνει με τη νυν Διοίκηση. Και είναι περιττό να αναφέρω ότι είμαι στη διάθεση της πόλης και της Δημοτικής Αρχής για οτιδήποτε χρειαστεί που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη Νέα Ιωνία.
 

“Ο Δήμος πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις”

Η χώρα είναι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο πώς πρέπει να λειτουργήσει ένας Δήμος, κατά τη γνώμη σας;
Οι συνδημότες μας πράγματι, αγωνιούν, ασφυκτιούν, απελπίζονται. Το θέμα δεν είναι μόνο ο Δήμος, αλλά και εμείς οι ίδιοι, που έχουμε να διδαχθούμε πολλά από την υπομονή, την επιμονή και το ψυχικό σθένος των παλαιότερων γενιών. Πάλεψαν μέσα σε πολύ χειρότερες καταστάσεις και τα κατάφεραν. Για να γίνει αυτό και από εμάς, πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να κρατάμε υψηλό το αίσθημα της αξιοπρέπειας και της αντίστασης σε ό,τι μας γυρίζει πίσω. Γι΄ αυτό, ο Δήμος πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, κυρίως σε τοπικό επίπεδο και όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού και εκτόνωσης. Τα λόγια, η ρητορεία περίσσεψαν. Χρειάζονται έργα. Χρειάζεται εξορθολογισμός των Υπηρεσιών, με τρόπο που η ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών και της πόλης θα είναι άμεση, με κυρίαρχο όμως το κοινωνικό της πρόσωπο.

Τι εννοείτε;
Αυτή τη στιγμή, που η χώρα είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, έχουμε όλοι χρέος, ενωμένοι, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να αναπτυχθούν αντίρροπες δυνάμεις ανάπτυξης, δημιουργικό-τητας, ελπίδας, πολιτισμού. Σήμερα, βλέπουμε μια κοινωνία να ρέπει προς την κατάθλιψη, την απόγνωση, την παραίτηση. Δηλαδή, επιταχύνει προς τη χρεοκοπία. Ξέρετε, η ιστορία της ανθρωπότητας μάς διδάσκει ότι πρώτα χρεοκοπούν οι ιδέες, οι ψυχές, οι ανθρώπινες αξίες και μετά οι οικονομίες και τελικά οι πολιτισμοί. Και σε ότι αφορά τον πολιτισμό της πόλης μου, της Νέας Ιωνίας, είναι  ένας σπάνιος πολιτισμός που έρχεται από τους αιώνες, από τα βάθη της Μικράς Ασίας,  και έχει να επιδείξει  σπουδαία συμβολή στην πανευρωπαϊκή  και παγκόσμια πνευματική κληρονομιά,  που διατηρείται ζωντανός και  γόνιμος και σήμερα με τη σπουδαία συμβολή των συλλόγων, των σωματείων και των πνευματικών ανθρώπων του τόπου μου. Αυτόν τον σπάνιο πολιτισμό, τον καθαρά πνευματικό,  θεωρώ ότι οφείλουμε να τον υπηρετήσουμε -και θέλω να πιστεύω ότι  τον υπηρετούμε  όλοι-  και στην πολιτική του διάσταση, στη Νέα Ιωνία με όρους δημοκρατίας, πολυφωνίας, πολυσυλλεκτικότητας, αυτοσεβασμού και σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ