Ελάτε στην παρέα μας

Συνεντεύξεις

Εφ όλης της ύλης συνέντευξη του Αντιδημάρχου Υγείας, Κοινωνικών Υπηρεσιών, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Μεταμόρφωση, κ. Γιώργου Ηλιόπουλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Διοίκηση υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες κλήθηκε να ασκήσει ο νέος Αντιδήμαρχος Υγείας, Κοινωνικών Υπηρεσιών, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Μεταμόρφωσης, σύμφωνα με όσα μας είπε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.
Για να καταλάβετε το μέγεθος των δυσχερειών, σύμφωνα πάντα με όσα δήλωσε ο . Ηλιόπουλος, ο μόνος τομέας που έγκειται στις αρμοδιότητές του και λειτουργούσε ικανοποιητικά ήταν τα ΚΑΠΗ, από εκεί και πέρα για τις υπόλοιπες υπηρεσίες, ο πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας, είχε κάποια… καλή κουβέντα να πει.

 

Κύριε Ηλιόπουλε, επειδή έγινε μεγάλη συζήτηση, θα θέλατε να μας πείτε ποια ακριβώς ήταν η κατάσταση στις υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας σας όταν αναλάβατε;
Στην πρώτη μου παρουσία στην διοίκηση του Δήμου ανέλαβα καθήκοντα του υπεύθυνου Αντιδημάρχου για την Υγεία, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Εγκαταστάθηκα στο γραφείο χωρίς να υπάρχει ένας υπεύθυνος να με ενημερώσει για τα προβλήματα τις υποχρεώσεις και ότι έχει σχέση με τα αντικείμενα που ανέλαβα. Μόνο τα ΚΑΠΗ ήταν οργανωμένα διότι έχουν υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργό, Φυσιοθεραπευτή, Γιατρό και Διοίκηση. Το Πνευματικό Κέντρο βρέθηκε χωρίς γραμματειακή υποστήριξη, χωρίς διοικητικό μηχανισμό, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προοπτική.
Το μόνο που υπήρχε ήταν ανεκπλήρωτες οικονομικές υποχρεώσεις σε προμηθευτές και παραγωγούς καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Τα δημοτικά Ιατρεία είχαν το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό με την παράταση των συμβάσεων που έκανε ο κ. Παπαθανασίου στο τέλος του χρόνου. Είχαν εθελοντές ιατρούς 20 περίπου, τους οποίους διατηρήσαμε και οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες του δωρεάν όλες τις ημέρες της εβδομάδας βέβαια δεν μπορούσε να συνεχιστεί η συνταγογραφία δια βιβλιαρίου την  οποία δεν παραλάβαμε διότι ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα με άδεια από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ του προηγούμενου Αντιδημάρχου. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί διότι δεν έχουνε την εντολή από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό το ΙΚΑ. Και ακόμη έχει αλλάξει ο τρόπος που χορηγεί το ΙΚΑ συνταγολόγια σήμερα στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συνταγογραφούμε με τον προηγούμενο τρόπο.
Το ασθενοφόρο βρέθηκε αποδεκατισμένο, χωρίς οδηγούς και χωρίς να έχει προγραμματιστεί ιατρική, επιστημονική του υποστήριξη. Για την παιδεία διαπίστωσα ότι οι υποχρεώσεις του δεν είχαν υλοποιηθεί. Πολλά σχολεία ζητούσαν τεχνική βοήθεια που ο Δήμος τα τελευταία χρόνια δεν την παρείχε με διάφορες δικαιολογίες. Οι επιχορηγήσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων του 2010 δεν είχαν δοθεί, η πληρωμή των σχολικών τροχονόμων από τοι 2009 δεν είχε γίνει. Αναγκάστηκα να καλέσω υπάλληλο που είχε απολυθεί από τον Ιούνιο του 2010 για να κατανείμει τα χρήματα και να δοθούν  αυτά στα σχολεία, διότι κανείς δεν ήξερε και κανείς δεν μπορούσε να με ενημερώσει.
Η δημαρχεία της προηγούμενης Παράταξης πέρα από τα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε διέλυσε τον Δήμο και το διοικητικό του μηχανισμό Πρέπει να σας πω ότι ο διοικητικός μηχανισμός ακόμη είναι προβληματικός και η γραμματέας μου είναι ακόμη με προσωρινή δικαστική διαταγή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην ενημερώνομαι γρήγορα και να μπορώ να κινώ τους μηχανισμούς αντιμετώπισης των προβλημάτων. Η δημαρχεία της προηγούμενης Παράταξης πέρα από τα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε διέλυσε τον Δήμο και το διοικητικό του μηχανισμό, με αποτέλεσμα να βλέπουμε καθημερινά αυτήν τη διάλυση και να μην μπορούμε να επιδράσουμε δημιουργικά.

Θα μοιραστείτε τις σκέψεις για την άσκηση διοίκησης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας;
Οι σκέψεις μου σε ότι αφορά στις αρμοδιότητες που έχω είναι πολλές. Το Πνευματικό Κέντρο θα πρέπει να διευρυνθεί με προσωπικότητες της περιοχής και να γίνει ο πυρήνας παραγωγής πραγματικού Πολιτισμού ώστε να δίνει το ερέθισμα να απελευθερώσουν οι άνθρωποι όλοι τους την ενέργεια, την κουλτούρα, την γνώση τους και να γίνουν προϊόντα πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Επίσης, πρέπει να λυθούν τα προβλήματα των σχολείων και τα σχολεία να γίνουν φυτώρια κουλτούρας, πολιτισμού και επιστήμης. Για τις υπηρεσίες Υγείας έχω ως στόχοι να εργαστούμε, μνα παρέχουμε πρόληψη για θέματα υγείας, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα των δημοτών και να μπορούμε να οδηγούμε αυτούς στο σωστό γιατρό και στο σωστό νοσοκομείο. Οφείλουμε να γίνουμε ο πόλος επαφής του πολίτη με τον γιατρό και με όλες τοις δομές της υγείας. Η ανάπτυξη κοινωνικών δομών ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικής εναρμόνισης είναι μέσα στους στόχους μου. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου είναι σε νηπιακή κατάσταση. Το οποίο που λειτουργεί είναι το ΚΑΠΗ το οποίο θα διατηρήσουμε και θα ενισχύσουμε.

Πόσο επηρεάζει η έλλειψη ικανοποιητικών πόρων στην υλοποίηση του προγράμματός σας;
Η έλλειψη χρημάτων είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Ο  Πολιτισμός, οι υπηρεσίες Υγείας και η παιδεία χωρίς χρήματα δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Η προηγούμενη δημοτική αρχή διοίκησε τον Δήμο χωρίς πρόγραμμα και χωρίς οργάνωση.
Η αλόγιστη οικονομική διαχείριση έχει πολλαπλασιάσει τα προβλήματα. Όλες οι σκέψεις οι προτάσεις που γίνονται είναι ενταγμένες στην οικονομική στενότητα που υπάρχει. Όμως και μέσα σε αυτήν τη στενότητα έχουμε πολλές δυνατότητες να αναπτύξουμε τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη και να παρουσιάσουμε σημαντικά επιτεύγματα. Η εμπειρία που αποκτάμε καθημερινά με πολύ λίγα χρήματα αλλά με κοινωνική ευαισθησία και συμμετοχή μας δίνει τη δυνατότητα να προοδεύσουμε και να πετύχουμε πάρα πολλά πράγματα.

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει και τους οποίους αν επιτύχετε θα νιώσετε ικανοποίηση;
Ο πρώτος μου στόχος είναι η συμμετοχή περισσότερων πολιτών σε κάθε δραστηριότητα, σε κάθε εκδήλωση, σε κάθε δημιουργία. Είναι γνωστό ότι χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί πρόοδος, δημιουργία, ανάπτυξη. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η συμμετοχή τόσο μεγαλύτερη ικανοποίηση θα έχουμε. Η αξιοποίηση του δυναμικού του σχολείου, η έκφραση των ταλέντων, η ανάπτυξη της επιστήμης και η συμμετοχή των παραγόντων της σχολικής κοινότητας, όλες οι δραστηριότητες του Δήμου είναι από τα δεδομένα που δημιουργούν ικανοποίηση. Η προσπάθεια για οργάνωση των ιατρικών ενεργειών για πρόληψη, σωστή καθοδήγηση των ασθενών και η λύση απλών ιατρικών προβλημάτων είναι μέσα στους στόχους τους οποίους έχω θέσει. Η ανάπτυξη, η μεγαλύτερη συμμετοχή και πρωτοβουλία στα ΚΑΠΗ, η οργανωμένη ιατρική παρουσία και η συνταγογράφηση στα χρόνια περιστατικά των ΚΑΠΗ είναι επίσης στις προτεραιότητές μου. Η προσπάθεια για δημιουργία υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικής ενημέρωσης που σήμερα δεν υπάρχουν είναι μία σοβαρή και ικανοποιητική προσπάθεια. Η δημιουργία Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας που θα συνδεθεί με  τις επιχειρήσεις της περιοχής και που θα σέβεται την αυτονομία και την ελεύθερη έκφραση των επιχειρήσεων είναι μέσα στους στόχους και ευελπιστώ ότι θα υλοποιηθεί.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ