Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Χάρης Θεοχάρης : “Το 2021 μπορεί να είναι και θα είναι η απαρχή της επόμενης μέρας”

Δημοσιεύθηκε

στις

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος στη χώρας μας ο αρμόδιος Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης μας παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Ο Υπουργός υποστήριξε ότι αποδείχθηκε, βάσει των στατιστικών στοιχείων, πως η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού δεν οφείλεται στον τουρισμό, αλλά σε μια διάχυτη χαλαρότητα η οποία επικράτησε.
Επίσης, ο κ. Θεοχάρης μας ενημέρωσε πως με τα ως τώρα δεδομένα θα κλείσει η φετινή χρονιά αναπληρώνοντας άνω του 20% των εσόδων του 2019 στον τουρισμό. Ακόμη δήλωσε ότι ο εσωτερικός τουρισμός αποτέλεσε έναν παράγοντα στήριξης της τουριστικής κίνησης τη φετινή σεζόν.
Τέλος, ο κ. Θεοχάρης, δήλωσε ότι το στοίχημα της επόμενης χρονιάς πρέπει να είναι η εστίαση στην ποιότητα.

Κύριε Υπουργέ, να ξεκινήσουμε με αυτό που υποστηρίζουν αρκετοί, ότι η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στο «άνοιγμα» του τουρισμού. Τι απαντάτε;
Ξεκαθαρίζω ευθύς εξαρχής ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού δεν σχετίζεται με το άνοιγμα του τουρισμού. Όπως αποδείχθηκε, βάσει των στατιστικών στοιχείων, η αύξηση δεν οφείλεται στον τουρισμό, αλλά σε μια διάχυτη χαλαρότητα η οποία επικράτησε. Πολλοί βιάστηκαν να πιστέψουν ότι ο κίνδυνος έχει περάσει οριστικά. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στον τουριστικό κλάδο, οι επαγγελματίες, μαζί με τους γιατρούς, τους ειδικούς και τον κρατικό μηχανισμό παρέμειναν στις επάλξεις, σε διαρκή επιφυλακή απέναντι στην πανδημία. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, με την ευσυνειδησία, τη σοβαρότητα και την πειθαρχία τους προστάτευσαν τον τουρισμό μας, έτσι ώστε σήμερα να είμαστε ανοικτοί. Γι’ αυτό οφείλουμε ένα μεγάλο –ευχαριστώ– σε κάθε έναν εργαζόμενο χωριστά, σε όλους όσοι φορούσαν τη μάσκα τους και λάμβαναν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Επειδή γνώριζαν καλά ότι χωρίς τη μάσκα και τα μέτρα, ο τουρισμός μας θα είχε καταρρεύσει. Μάλιστα, το ότι η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας δεν μπορεί να αποδοθεί στο άνοιγμα του τουρισμού, μπορούμε να το διαπιστώσουμε αν αναλογιστούμε το εξής παράδειγμα: Υπάρχει χώρα, με πληθυσμό 9 εκατ. κατοίκων, όσο περίπου και της Ελλάδας, με κλειστό τον τουρισμό, η οποία από 200 κρούσματα που είχε στην πρώτη φάση της πανδημίας έφτασε τα 3.000. Το ίδιο ισχύει και για άλλες χώρες, με πολύ μικρότερο πληθυσμό από αυτόν της Ελλάδας, οι οποίες άνοιξαν ανεξέλεγκτα τον τουρισμό τους και έφτασαν να έχουν 900 και 950 κρούσματα. Απεναντίας, η πατρίδα μας καινοτόμησε, εφαρμόζοντας, μεταξύ άλλων, το σύστημα ελέγχου «Evans» που υιοθετήσαμε για τις πύλες εισόδου. Με αυτό έχουμε κατά 93% καλύτερη αποτελεσματικότητα ιχνηλάτησης από την πραγματοποίηση τυχαίων τεστ. Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, λοιπόν, συνεχίζουμε να είμαστε σε καλύτερη θέση από όλες τις άλλες χώρες.

Αν και η τουριστική περίοδος συνεχίζεται, μπορούμε να κάνουμε έναν συνοπτικό απολογισμό από τα μέχρι στιγμής στοιχεία; Είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα;
Εφόσον η τουριστική περίοδος συνεχίζεται, ακόμα δεν έχουμε οριστικά αποτελέσματα. Όταν η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ανοίξει τον τουρισμό, βρισκόμασταν στο σημείο μηδέν. Και ανοίξαμε, θέτοντας για φέτος, λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών, στόχους ποιοτικούς και όχι ποσοτικούς. Κάθε ένας τουρίστας, κάθε ένα ευρώ που θα ερχόταν στη χώρα μας, θα ήταν κέρδος σε αυτό το τόσο αβέβαιο περιβάλλον. Νομίζω πως πλέον γίνεται κτήμα όλων ότι η σημασία του τουρισμού για τη χώρα μας είναι τέτοια ώστε έπρεπε να ανοίξει. Όλη η οικονομική δραστηριότητα, όχι μόνο του τουρισμού, έπρεπε να ξεκινήσει με προσοχή, με ασφάλεια, με νέους κανόνες, με μια άλλη κανονικότητα. Και το όποιο αποτέλεσμα θα στήριζε οικογένειες, εργαζόμενους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες ή μεγάλες, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να αμβλύνουμε το οικονομικό ζήτημα λόγω της πτώσης της τουριστικής δραστηριότητας. Ένα πρόβλημα που, μοιραία, θα είναι αισθητό το επόμενο διάστημα, έως ότου αποκατασταθεί η τουριστική κίνηση και αρχίσει να φτάνει ή και να υπερβαίνει τους συνήθεις ρυθμούς. Η εκτίμηση μας, πάντως, είναι ότι θα κλείσουμε τη φετινή χρονιά αναπληρώνοντας άνω του 20% των εσόδων του 2019. Ελπίζω και εύχομαι τα έσοδα να φτάσουν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς και της αντιπολίτευσης.

Ισχύει ότι υπήρξε αυξημένη κίνηση από τον εσωτερικό τουρισμό;
Πράγματι, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο εσωτερικός τουρισμός αποτέλεσε έναν παράγοντα στήριξης της τουριστικής κίνησης. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τον εξωτερικό τουρισμό, για τον απλό λόγο ότι δεν φέρνει συνάλλαγμα από το εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά, η Ελληνική Κυβέρνηση και εμείς, ως ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, λάβαμε μέτρα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού για να τονώσουμε την τουριστική αγορά, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και να δώσουμε την ευκαιρία σε χιλιάδες συμπολίτες μας να πάνε διακοπές. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, το Πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού «Τουρισμός Για Όλους» (το οποίο δεν είχε ενεργοποιηθεί από το 2013-2014, με 4 εκατ. ευρώ τότε και εμείς το αναβιώσαμε με 30 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια με 100), τα οποία και είχαν πολύ μεγάλη ζήτηση. Υλοποιήσαμε επίσης το τρίτο πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, το λεγόμενο «voucher», με το οποίο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εκπτωτικά κουπόνια στους υπαλλήλους τους ώστε να κάνουν τις διακοπές τους κατόπιν συμφωνίας με κάποιο τουριστικό κατάλυμα. Αυτό το πρόγραμμα είναι ύψους άνω των 10 εκατ. Ευρώ.

Αφήσατε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της τουριστικής σεζόν μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή. Από τι θα εξαρτηθεί και ποιες οι προσδοκίες;
Η επέκταση της τουριστικής περιόδου είναι ένας από τους βασικούς στόχους που έχουμε θέσει ως Υπουργείο Τουρισμού, ο οποίος, όμως, εξαρτάται απόλυτα από την εξέλιξη της πανδημίας και από το δυναμικό περιβάλλον το οποίο διαμορφώνουν οι υπάρχουσες συνθήκες. Βεβαίως, χωρίς διαφήμιση και χωρίς στήριξη σε αυτούς που φέρνουν τουρίστες στη χώρα μας όλο το χρόνο, δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό 12 μηνών. Αυτό που εμείς ήδη κάνουμε είναι να στηρίζουμε και να συνεργαζόμαστε. Φροντίσαμε με προωθητικές ενέργειες και συγκεκριμένα με τις καμπάνιες «Greece From Home» και «Endless Summer», όπου συνεργαστήκαμε με τη Marketing Greece, αλλά και με την καμπάνια που δημιούργησε μόνος του ο ΕΟΤ, «Destination Greece Health First» να διαφημίσουμε περαιτέρω τη χώρα μας. Πρόκειται για τρεις καμπάνιες πολύ σημαντικές, οι οποίες κρατούν τη χώρα μας στη σκέψη των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και διατηρούν το «brand» της Ελλάδας ψηλά. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να εκπονούμε προγράμματα στήριξης των αεροπορικών εταιρειών που θα φέρουν τουρίστες και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, τα οποία να συντονίζονται με προγράμματα αντίστοιχα των αεροδρομίων. Άρα, εκ των πραγμάτων, θα υπάρχει συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και, φυσικά, συνεχίζεται η στήριξη όλων των περιοχών στις οποίες για συγκεκριμένους επιδημιολογικούς λόγους έπρεπε να παρθούν αυστηρότερα μέτρα από άλλες περιοχές. Αυτές οι περιοχές εκτείνονται από την Κρήτη ως τη Βόρεια Ελλάδα και δεσμευόμαστε ότι την επόμενη χρονιά θα τις στηρίξουμε με το πρόγραμμα προβολής της χώρας μας, με ειδική μεταχείριση, ώστε να μπορέσουν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να ξεδιπλώνουμε το πρόγραμμα αυτό σε μια χρονιά -η οποία θα συνεχίσει να έχει αρκετές δυσκολίες.

Στην επόμενη προγραμματική περίοδο η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της τρία συνολικά χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 72 δις: το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Πώς θα τα αξιοποιήσει ο Τουρισμός;
Η Ελλάδα πρωταγωνιστούσε και θα πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και για αυτό θα δουλέψουμε εντατικά και συστηματικά. Το στοίχημα της επόμενης χρονιάς πρέπει να είναι η εστίαση στην ποιότητα, όπως και τη φετινή. Το «brand» της χώρας μας συνολικά βγήκε κερδισμένο από τη διαχείριση της πανδημίας και πάνω σε αυτό πρέπει να χτίσουμε. Εστιάζοντας σε πιο στρατηγικούς τομείς, όπως η εκπαίδευση και αξιοποιώντας το εργαλείο των 32 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τη βιωσιμότητα, με τα ψηφιακά, με καταρτίσεις, με τη συνεχή προβολή της χώρας μας, με πρωτοβουλίες για υιοθέτηση κοινών ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων, το 2021 μπορεί να είναι και θα είναι η απαρχή της επόμενης μέρας. Αυτή είναι μια βασική προϋπόθεση για να μπορούμε να κάνουμε λόγο για τουρισμό όλους τους μήνες του έτους. Η χώρα μας, λοιπόν, όχι μόνο είναι ένα βήμα μπροστά από άλλες χώρες, αλλά η οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μας κάνει να επιτύχουμε τους στόχους μας μακροπρόθεσμα.

Τι απαντάτε γενικότερα στην κριτική που δέχεται το Υπουργείο σας από την αντιπολίτευση;
Η κριτική που μας ασκεί η αντιπολίτευση είναι αυτό που λέμε «εκ του ασφαλούς». Στην αρχή μάς ζητούσαν να ανοίξουμε τον τουρισμό και μετά μας κατηγορούσαν που ανοίξαμε. Πρόκειται για χαμηλού επιπέδου αντιπολιτευτική κριτική, χωρίς ουσιαστικές προτάσεις. Θα ξαναπώ πως η αήθης επίθεση στον τουρισμό είναι μια επίθεση σε κάθε άνεργο που προσπαθεί να βρει δουλειά και σε κάθε επιχείρηση που μέσα σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον προσπαθεί να ανοίξει για να βοηθήσει τη χώρα. Δεν είναι δυνατόν η αντιπολίτευση να προσπαθεί να συκοφαντήσει τον ελληνικό τουρισμό, το ελληνικό τουριστικό προϊόν, ώστε να μην έρθει η ανάκαμψη στη χώρα για να πετύχει τους μικροπολιτικούς της σκοπούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ