Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Το μεγάλο στοίχημα: Κεντροαριστερή αντεπίθεση από τη Φώφη

Δημοσιεύθηκε

στις

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη, με στόχο την επαναπροσέγγιση του ΚΙΝ.ΑΛ. με τον κόσμο της Κεντροαριστεράς που νιώθει πολιτικά «άστεγος».

Κομματικά στελέχη που είναι κοντά στη Φώφη Γεννηματά υπογραμμίζουν ότι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοιες, που δίνουν την ευκαιρία στο ΚΙΝ.ΑΛ. να συστηθεί εκ νέου στους κεντρώους ψηφοφόρους.
Ζητούμενο για τη Χ. Τρικούπη σ’ αυτή τη νέα συγκυρία είναι να αρθρώσει αξιόπιστο πολιτικό λόγο που θα καθιστά σαφές ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. εκπροσωπεί κάτι το τελείως διαφορετικό από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο στόχος δεν είναι εύκολος με δεδομένο ότι ο αντιπολιτευτικός του λόγος έστελνε λάθος μηνύματα, με αποτέλεσμα να έχει σημαντικές απώλειες και προς τα δύο κόμματα εξουσίας.
«Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι είμαστε ένας αντιδεξιός πόλος και ένα κόμμα που δεν ρέπει στο λαϊκισμό», έλεγε στον «Χτύπο» ένα από τα πλέον έμπειρα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ.
Εξηγούσε επίσης ότι τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του Κινήματος για ένα κόμμα που αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του.

Όπως σημείωνε:

      • Ο Α. Τσίπρας δείχνει αιχμάλωτος των «φυλών» του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα.
      • Η πραγματικότητα είναι τέτοια που έχει ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ που αδυνατεί να βρει τον αντιπολιτευτικό του βηματισμό.

Άλλα στελέχη τονίζουν ότι μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να απολογείται ακόμη και σε ένα προνομιακό γι’ αυτόν θέμα, όπως της Χρυσής Αυγής.
Οι «βόμβες» του Στ. Κοντονή, το πρόσφατο πρωτοσέλιδο της Αυγής για τον Μητσοτάκη και τον Σαμαρά, δείχνουν σύμφωνα με τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τον προσανατολισμό του.
Το ερώτημα που τίθεται σ’ αυτή την εξαιρετικά νέα συγκυρία, είναι εάν η κα Γεννηματά, οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος μπορούν να κάνουν την ανατροπή δημιουργώντας ένα «ελκυστικό» ΚΙΝΑΛ.
Η απάντηση δεν είναι εύκολη, με δεδομένες τις παθογένειες και την ταύτιση που υπήρχε αρκετές φορές στο παρελθόν με τη Ν.Δ., αλλά και τη ροπή που διακατέχει στελέχη για συγκυβέρνηση με τον Κ. Μητσοτάκη.
Η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. εκτιμά ότι πρόκειται για ένα στοίχημα που είναι σε θέση να το κερδίσει και δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει τη διμέτωπη μάχη απέναντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Γνωρίζει όμως  ότι πρέπει να απευθυνθεί σε ένα ακροατήριο που χωρίς να συνδέεται κομματικά ψηφίζει τον Α. Τσίπρα, γιατί έχασε την εμπιστοσύνη του στο ΠΑΣΟΚ, λόγω του ότι ταυτίστηκε με τα μνημόνια.

Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κα Γεννηματά έχει ως εξής:

  1. Ανάδειξη ΚΙΝ.ΑΛ. ως προοδευτικού πόλου: Η ρητορική της θα έχει ως στόχο να καταστήσει σαφές ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι η μόνη σοβαρή και ουσιαστική αντιπολίτευση έναντι της Ν.Δ.
  2. Αποδόμηση Α. Τσίπρα: Ο λόγος της έναντι του κ. Τσίπρα θα έχει ως βάση την κυβερνητική εμπειρία της περιόδου 2009-2014. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει ότι «το αφήγημα του δοκιμάστηκε στην πράξη και κατέρρευσε», με αποτέλεσμα «τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ να θεωρούνται ακίνδυνοι αντίπαλοι από τη Ν.Δ.»

Θέσεις και προτάσεις
Η Χ. Τρικούπη αναγνωρίζει ότι η σκληρή ρητορική έναντι του κ. Τσίπρα δεν έχει νόημα, εάν δεν συνοδευτεί με ένα «πακέτο» προτάσεων, που θα έχει επιρροή στην κοινωνία.
Με βάση αυτή τη στρατηγική θα πορευτεί η κα Γεννηματά, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι ασκεί πραγματική αντιπολίτευση και το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι ο μοναδικός  πολιτικός φορέας για την πραγματική αλλαγή.
«Κάθε κριτική συνοδεύεται από προτάσεις και κάθε μας πρόταση περιέχει τις αξίες και το έργο του ΠΑΣΟΚ, όπως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», είναι το βασικό μότο της κα Γεννηματά.

Περιθωριοποίηση;
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα που διαμορφώνει η νέα συγκυρία, φαίνεται να έχουν περιθωριοποιηθεί εκείνες οι φωνές που ζητούσαν τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ως ανάχωμα στη Ν.Δ.
Ουδείς όμως αποκλείει το ενδεχόμενο να ξανακάνουν την εμφάνισή τους, στην περίπτωση κατά την οποία συνεχιστούν οι χαμηλές δημοσκοπικές «πτήσεις» που καταγράφει το ΚΙΝ.ΑΛ.
«Είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε», λένε κομματικά στελέχη που βλέπουν την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ ως μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει ο πολιτικός χάρτης.
Όπως επισημαίνουν όμως, για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται σκληρή και επίμονη δουλειά με στόχευση στην κοινωνία, που είναι αυτή που θα κρίνει εάν μπορεί να εμπιστευτεί το ΚΙΝ.ΑΛ.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε για τα στελέχη της Χ. Τρικούπη, ότι η κοινωνία μετά τα μνημόνια γίνεται πιο ώριμη για να ακούσει προτάσεις που δεν θα έχουν σχέση με το λαϊκισμό του παρελθόντος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ