Ελάτε στην παρέα μας

Συνεντεύξεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΟΥΡΗΣ: «Είμαστε έτοιμοι να διοικήσουμε»

Δημοσιεύθηκε

στις

Tους κεντρικούς άξονες των πολιτικών της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» αναπτύσσει ο επικεφαλής της και υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Παναγιώτης Μανούρης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Χ-τύπο.

Ο κ. Μανούρης εξηγεί πως σχεδιάζει η παράταξη του αν διοικήσει το Δήμο να ενισχύσει τις κοινωνικές δομές, να τονώσει την τοπική ανάπτυξη και να βοηθήσει να βρουν δουλειές οι συμπολίτες του. Τέλος ζητάει από τους νέους ψηφοφόρους να ψηφίσουν συνειδητά και να διεκδικούν.

Η ονομασία της παράταξης είναι “Δημιουργία – Αλληλεγγύη”. Ποιες είναι οι προτάσεις και οι προγραμματικές σας θέσεις πάνω σε αυτό το δίπτυχο;
Επιλέξαμε συνειδητά το όνομα της παράταξης, θέλοντας να δώσουμε το ακριβές στίγμα τόσο της πολιτικής μας κατεύθυνσης, όσο και των προτάσεών μας για την πόλη. Έχουμε ως κεντρικό άξονα της πολιτικής μας, την Αλληλεγγύη. Θεωρούμε ότι σήμερα, που η κεντρική διοίκηση έχει αποτύχει σε πολλούς τομείς που άπτονται της κοινωνικής συνοχής, ο Δήμος πρέπει να έρθει και να δώσει λύσεις για τα προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες, προβλήματα που δημιουργούνται από την γενικότερη κατάσταση και όχι κατ’ανάγκη από τη λειτουργία της πόλης. Για την Αλληλεγγύη έχουμε σχεδιάσει ένα πλέγμα δράσεων, που έχουν μια κοινή λογική, την οποία θα εφαρμόσουμε από την πρώτη ημέρα διοίκησης.
Οι κοινωνικές δομές, δεν πρέπει να περιμένουν στο γραφείο για να τους έρθει το πρόβλημα, αλλά πρέπει να βρίσκονται συνεχώς μέσα στην πόλη και να βρίσκουν το πρόβλημα. Είναι μια επιθετική κοινωνική πολιτική, η οποία όμως εξαντλεί την αποτελεσματικότητά της. Οι δομές αυτές έχουν το στοιχείο της συνέχειας. Δεν είναι προγράμματα που αντιμετωπίζουν προσωρινά ένα ζήτημα. Είναι μόνιμες, λειτουργούν συνεχώς και είναι ουσιαστικής παροχής βοήθειας στους πολίτες.
Η Δημιουργία βρίσκεται στην καρδιά της πρότασής μας. Αναφέρεται στην επιχειρηματικότητα, στην τοπική ανάπτυξη, κυρίως του εμπορικού κέντρου αλλά και στην παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Η έμπρακτη αντίσταση στην οικονομική κρίση είναι η δημιουργία. Να δοθούν στους πολίτες συγκεκριμένα ερεθίσματα και πρακτικές διευκολύνσεις για να μπορούν να αναπτυχθούν επαγγελματικά στην πόλη μας, να βρουν δουλειά, να μπορούν να δημιουργούν στην πόλη.

Υποστηρίζετε πως  ο δήμος μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της   ανεργίας σε τοπικό επίπεδο. Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό;
Η ανεργία αποτελεί σήμερα ίσως τη μεγαλύτερη απειλή για την κοινωνική συνοχή μιας πόλης. Είναι γεγονός ότι στην αντίληψη των πολιτών, ο Δήμος, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί ή δεν έχει αρμοδιότητα να προσπαθεί να παρεμβαίνει παραγωγικά σε τέτοια ζητήματα. Είναι πολύ εύκολο να κρυφτούμε πίσω από τις αρμοδιότητες του Δήμου και να “σηκώσουμε τα χέρια ψηλά” σε τέτοια ζητήματα. Όμως, δεν θέλουμε να είμαστε απλά σχολιαστές των δυσμενών αποτελεσμάτων της κρίσης. Θέλουμε να παρεμβαίνουμε δίνοντας λύσεις ακόμη και σε ζητήματα που ο Δήμος δεν έχει –εξ’ορισμού- κεντρικό ρόλο. Ένα από αυτά είναι και η ανεργία. Έχουμε προτείνει ένα πρόγραμμα για να παρέχουμε βοήθεια ουσίας στους ανέργους της πόλης μας. Πρώτα απ΄όλα με τη δημιουργία ενός γραφείου του Δήμου για τους ανέργους. Που θα τους ενημερώνει για θέσεις εργασίας, θα τους βοηθά να ετοιμάζουν το βιογραφικό τους και να παρουσιαστούν σε μια συνέντευξη, θα τους πληροφορεί για τις προοπτικές και δυνατότητες κάθε επαγγέλματος. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να βρούμε δουλειά σε συμπολίτες μας. Έχουμε προτείνει τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας όπου οι πολίτες θα αναρτούν τα βιογραφικά τους και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Δήμο, τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Στις εταιρείες που θα προσλαμβάνουν συμπολίτες μας, θα τους παρέχουμε κίνητρα και διευκολύνσεις, όπως για παράδειγμα, μείωση δημοτικών τελών. Είναι μια πρόταση ουσίας που να ξέρετε ότι ήδη οι επιχειρήσεις τις περιοχής, όταν τους την παρουσιάσαμε, έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον.

Κάποιοι λένε πως η παράταξη της “Ενότητας” έχει προβάδισμα στην εκλογική μάχη επειδή στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ που έχει υψηλά ποσοστά στην πόλη. Συμμερίζεστε αυτή τη θέση; Με ποια κριτήρια πιστεύετε πως θα ψηφίσουν οι Ιωνιώτες;
Εύχομαι να ψηφίσουν με γνώμονα το συμφέρον της πόλης που επιτέλους πρέπει να προχωρήσει. Σε κάθε κάλπη η ψήφος έχει την σημασία της. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές επιλέγουμε Δήμαρχο και Δημοτική Αρχή και νομίζω ότι η πόλη είναι έτοιμη να αλλάξει σελίδα. Όποιος επιχειρεί να μπερδέψει την ατζέντα των εκλογών πρέπει να καταδικαστεί από τους συμπολίτες μας γιατί θα τους οδηγήσει σε επιλογές αναντίστοιχες με τα συμφέροντά τους και το συμφέρον της πόλης μας.

Υπάρχουν δύο δημοτικοί συνδυασμοί με επικεφαλής υποψηφίους Δημάρχους, την κα Θωμαΐδου και τον κ. Τσοπανίδη που ήταν μαζί σας στη Δημοτική Αρχή Χαραλάμπους. Αυτό το γεγονός δεν δυσκολεύει την προσπάθεια σας;
Η προσπάθειά μας περιέχει μια ολοκληρωμένη πρόταση που απευθύνεται στους συμπολίτες μας με στόχο την επανεκκίνηση της πόλης και την ανάπτυξη έντονης κινητικότητας στους τομείς της Δημιουργίας και της Αλληλεγγύης.
Μαζί μου βρίσκονται πολύ καλοί συνεργάτες μου και φίλοι που έχουν τα προσόντα να οδηγήσουν την πόλη στην επόμενη μέρα. Εμείς έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο και πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα. Ούτε αντιγράφουμε ούτε προσποιούμαστε τους έτοιμους να διοικήσουν. Είμαστε έτοιμοι και οι συμπολίτες μας καταλαβαίνουν τις διαφορές μεταξύ των υποψηφιοτήτων και των όσων αυτοί οι συνδυασμοί καταθέτουν, πριν τις εκλογές και θα επιλέξουν δημοκρατικά. Κάθε υποψηφιότητα έχω ξαναπεί, εφόσον συνοδεύεται από προτάσεις έχει κάτι να προσφέρει. Περιμένω να δώ, όπως όλοι, τα προγράμματά τους για να σχολιάσω. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθειά μας είναι αυτοτελής και δεν επηρεάζεται από τακτικισμούς ή αποφάσεις άλλων συναδέλφων.

Κύριε Μανούρη ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος και ιδιαίτερα οι νέοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το πολιτικό σύστημα σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Τι θα λέγατε σε έναν νέο Ιωνιώτη που είναι απογοητευμένος από την πολιτική και δεν ξέρει όχι μόνο ποιον θα ψηφίσει αλλά και αν θα ψηφίσει στις δημοτικές εκλογές;
Πρώτα απ’ όλα να σημειώσω ότι εμείς οι ίδιοι που ασχολούμαστε με τα κοινά έχουμε μερίδιο ευθύνης για την απαξίωση της πολιτικής, κυρίως από τους νέους. Και πώς να μην έχουμε όταν ο Δήμος που κατοικούν δεν κάνει τίποτε για αυτούς. Κρύβεται πίσω από την οικονομική κρίση για να καλύψει τις αδυναμίες του ή την ανικανότητα των στελεχών που ασκούν διοίκηση. Επιλέξαμε να πάρουμε ένα μεγάλο ρίσκο και να καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την πόλη μας. Το κάναμε γιατί η νέα γενιά πρέπει να δει ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να αλλάξουν. Ότι υπάρχει ένα σχέδιο και ένα όραμα για την πόλη μας. Πιστέψτε με έχω γίνει αποδέκτης πολλών ερωτήσεων από νέους συμπολίτες μας, που προσπαθούν να διακρίνουν την πρακτικότητα των προτάσεών μας. Και όταν τους εξηγούμε το σχέδιό μας, καταλαβαίνουν ότι πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Το μόνο που έχω να τους πω είναι να ενημερώνονται και να διεκδικούν. Να ενημερώνονται για να ψηφίσουν συνειδητά και να διεκδικούν για να διατηρούν όλους εμάς τους ανθρώπους που ασχολούμαστε ενεργά με τη διοίκηση του Δήμου σε μια παραγωγική επαγρύπνηση.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ