Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πέγκυ Σταθακοπούλου: “Καθετί που έχω ασχοληθεί είναι ένα τοπίο μέσα στο οποίο ταξιδεύω με διαφορετικό τρόπο” – Αποκλειστική συνέντευξη

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή την επάνοδο της “Όμορφης Πόλης” για δύο μοναδικές παραστάσεις στο Ηρώδειο, η σπουδαία ηθοποιός Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλά στο Χ-τύπο για την συμμετοχή της στην παράσταση, τη νοσταλγία της για το ραδιόφωνο και τα μελλοντικά της σχέδια σε μια απολαυστική συνέντευξη.

Πώς νιώθετε που επιστρέφετε στην “Όμορφη Πόλη”;

“Η “Όμορφη Πόλη” είναι μία παράσταση που έχουμε αγαπήσει όλοι πάρα πολύ, προσωπικά εγώ θεωρώ ότι είναι μεγάλη η χαρά μου και η τιμή να βρίσκομαι σ’ αυτήν την παράσταση, αφιέρωμα σ’ έναν μεγάλο συνθέτη σαν το Μίκη Θεοδωράκη, αφιέρωμα και στην παλιά παράσταση χωρίς να θυμίζει τίποτα από αυτήν. Είναι μία καινούργια “Όμορφη Πόλη” η αλήθεια είναι ότι πέρυσι η παράσταση συγκίνησε και μπόρεσε να τη δεί πάρα πολύς κόσμος, οπότε πιστεύω ότι και τώρα στο Ηρώδειο με τις παραστάσεις θα έχουμε τη χαρά σ’ έναν τελείως διαφορετικό χώρο που νομίζω ότι ταιριάζει πάρα πολύ η παράσταση αυτή και σε ανοιχτό θέατρο αν αυτό είναι το Ηρώδειο. Θα έχουμε τη χαρά νομίζω να έχουμε πολύ κόσμο και να μοιραστούμε μαζί με το κοινό τη συγκίνηση μας κάθε φορά που ακούμε ένα στίχο ή μια μελωδία του Μίκη Θεοδωράκη.”

Eίστε ένας πολύ μεγάλος θίασος και πολύ ταλαντούχος, με αγαπημένα πρόσωπα. Πώς είναι αυτή η συνεργασία;

“Είναι εξαιρετική, ήταν από πέρυσι εξαιρετική, είχαμε μεγάλη αγωνία μέχρι να ανέβει η παράσταση, διότι είναι σπουδαία τα τραγούδια και ο λόγος του Θεοδωράκη, καθώς έχουμε τα ποιήματα και αρκετά αποσπάσματα από πεζό κείμενο δικό του. Ο θίασος είναι πραγματικά ένας θίασος γεμάτος από ενέργεια, ταλέντο. Ο καθένας κουβαλάει την ιστορία του, την παρουσία του και όλοι μαζί υποκλινόμαστε μπροστά στον Μίκη Θεοδωράκη, οπότε ήταν πολύ ευτυχισμένη συγκυρία η συνύπαρξή μας και συνεχίζει και τώρα, και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε και σε άλλες παραστάσεις της “Όμορφης Πόλης” στο Μέγαρο Αθηνών και στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης, αρκεί να μας βοηθήσει λίγο η πανδημία. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι δίπλα σε ταλαντούχους ανθρώπους γίνεσαι και εσύ καλύτερος άνθρωπος και καλύτερος καλλιτέχνης, οπότε θεωρώ ότι υπάρχει κάτι ιερό πάνω στη σκηνή όταν συνυπάρχουμε. Υπάρχει κάτι σεπτό, κάτι μαγικό που είναι πολύ ιερό και νομίζω αυτό είναι που αντιλαμβάνεται και ο κόσμος γι’ αυτό συγκινείται, συμμετέχει,τραγουδάει, χειροκροτεί, σηκώνεται στο φινάλε. Ενώνει όλους τους Έλληνες.”

Είπατε ότι είναι μια σύγχρονη μορφή αυτής της παράστασης, παρατηρήσαμε κιόλας ότι χρησιμοποιείται πολύ η τεχνολογία και τα εφέ. Γενικά πώς βλέπετε αυτο το “πάντρεμα”;

“Νομίζω ότι πέτυχε εξαιρετικά γιατί δεν είναι ένα μοντερνίζον ανέβασμα, δηλαδή ένα ανέβασμα που προσπαθεί να είναι κάτι διαφορετικό ερήμην της μουσικής ή του λόγου. Είναι μία σημερινή ας πούμε κατάθεση και ανάγνωση με όρους σημερινούς χρησιμοποιώντας προφανώς και τα video walls και προβολές μέσα σ’ αυτό. Τα τραγούδια, επίσης, έχουν ενορχηστρωθεί με διαφορετικό τρόπο και συνδέονται με διαφορετικό τρόπο μέσω της ποίησης του Θεοδωράκη. Υπάρχει μία λιτότητα πολύ μεγάλη στην επιλογή και στην αισθητική αυτού που κάνουμε και νομίζω είναι μία πολύ σύγχρονη παράσταση χωρίς να καταργεί τίποτα από το μεγαλείο των άλλων εποχών στις οποίες έγραψε ο Θεοδωράκης.”

Γενικά έχετε ασχοληθεί με τα πάντα: τηλεόραση, ραδιόφωνο, θέατρο κ.λπ. Ποια είναι η αδυναμία σας;

“Δεν θα μπορούσα να διαλέξω. Θεωρώ ότι κάθετι με το οποίο έχω ασχοληθεί είναι για μένα ένα εργαλείο ή αν θέλετε ένα τοπίο μέσα στο οποίο εγώ ταξιδεύω με διαφορετικό τρόπο. Αλλιώς στο θέατρο, αλλιώς στην τηλεόραση, αλλιώς ως παρουσιάστρια ενός παιχνιδιού, αλλιώς μέσα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές που έκανα και πολύ μου έχει λείψει το ραδιόφωνο και θέλω να το επαναλάβω. Θεωρώ δε ότι στις μέρες μας ακριβώς επειδή η εικόνα έχει επικρατήσει, καλό είναι να δώσουμε τροφή και στην ακοή και στη φαντασία μας, και το ραδιόφωνο αυτό το επιτυγχάνει με τον πιο μαγικό τρόπο νομίζω. Οπότε νομίζω το κάθετι με το οποίο έχω ασχοληθεί, η επιστήμη, η τέχνη μου, οι ανθρώπινες σχέσεις, η συμμετοχή μου στην πολιτική, στον μικρό βαθμό που καταρχάς ξεκίνησε, όλα βοηθούν στο να αισθάνομαι πιο νέα ως άνθρωπος, δηλαδή ένας άνθρωπος γεμάτος ακόμα πολλά “γιατί” και πολύ βαθιά περιέργεια για τα πράγματα.”

Υπάρχει κάτι που δεν έχετε κάνει και θέλετε να κάνετε; Κάποιος συγκεκριμένος ρόλος, κάποιο έργο;

“Όχι, κάποιο ρόλο με την έννοια του ότι ονειρεύομαι κάποιους ρόλους και θέλω πάρα πολύ να τους παίξω δεν μου έχει συμβεί ποτέ. Δηλαδή θεωρώ ότι οι ρόλοι με ένα λίγο μεταφυσικό τρόπο έρχονται και σε συναντούν αν, και όταν είσαι έτοιμος να τους παίξεις. Προφανώς σαν ηθοποιός πολλές φορές λαχταράς κάποιους συγκεκριμένους συγγραφείς ή ρόλους ή έργα, αλλά θεωρώ ότι αν δεν τα παίξεις τελικά, θα έρθουν άλλα στη θέση τους που ίσως να έχουν να σου προσφέρουν κάτι άλλο πιο δυναμικό για την περίοδο στην οποία βρίσκεσαι. Επομένως με αυτή την έννοια καλωσορίζω τους ρόλους όταν έρχονται και δεν λυπάμαι όταν κάποιους που αγαπώ δεν τους έχω παίξει. Αν υπάρχουν πράγματα που θέλω να κάνω, θέλω να διαβάσω ακόμα πολύ περισσότερο, να ταξιδέψω, να μπορέσω να βρω έναν τρόπο να συμμετέχω στη βοήθεια των συνανθρώπων, και όχι μόνο μέσω του εθελοντισμού ή μιας φιλανθρωπικής δράσης, αλλά πολύ πιο ουσιαστικά, και αυτός ήταν και ο λόγος που ασχολήθηκα με την πολιτική, και για μένα είναι ένα ανοιχτό κεφάλαιο του τι μέλλει γενέσθαι εκεί. Θέλω να είναι καλά οι αγαπημένοι μου άνθρωποι, να γνωρίζω καινούργιες παρέες, καινούργιους φίλους και γενικά να πορεύομαι με φως.”

Κλείνοντας, εκτός από την “Όμορφη Πόλη” τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από εσάς;

“Θα συνεχίσω τα μαθήματά μου στη Δραματική Σχολή Αθηνών που διδάσκω εδώ και 3 χρόνια. Συζητάω για μια παράσταση τον Απρίλιο – Μάιο που θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα αλλά ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί. Νομίζω έχει πολύ ενδιαφέρον, αφορά λίγο το τι συμβαίνει στους ρόλους όταν οι παραστάσεις τελειώνουν. Είναι ένα πολύ ωραίο θέμα, έργο γραμμένο από Έλληνα, και θα ανακοινωθεί από τον σκηνοθέτη και το θέατρο σε λίγο καιρό. Νομίζω θα έχει πολύ ενδιαφέρον για μένα και ποιος ξέρει και τι άλλο, προς το παρόν δεν βιάζομαι να αρχίσω τη δουλειά, με την έννοια οπωσδήποτε να βρίσκομαι σε μια θεατρική παράσταση μέχρι τα Χριστούγεννα, θα έρθει αυτό που είναι να έρθει όταν πρέπει. Έτσι γίνεται πάντα στη δική μου τη ζωή.”

 

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ