Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο Αλέξης πήρε τ’ όπλο του: «Έφαγε» Σκουρλέτη και κάνει παιχνίδι με Τζανακόπουλο

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη φυγή προς τα εμπρός με νέα πρόσωπα τόσο στο κομματικό όσο και στο επικοινωνιακό του επιτελείο, επιχειρεί να κάνει πράξη ο Α. Τσίπρας, για να παίξει στα ίσα με τον Κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.

Το «άδειασμα» στον Π. Σκουρλέτη και η αποπομπή του από τη θέση του γραμματέα ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο, αλλά η απόφασή του για τον Δ. Τζανακόπουλο, εξέπληξε πολλούς ακόμη και στο προεδρικό μπλοκ.
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα η επιλογή Τζανακόπουλου, είναι κίνηση ματ, καθώς δίνει στον κ. Τσίπρα τη δυνατότητα να προχωρήσει με άνεση τις αλλαγές που επιθυμεί.
Όπως τονίζουν ναι μεν είναι κοντά στον κ. Τσίπρα, αλλά δεν ταυτίστηκε ποτέ με τους «προεδρικούς», που ζητούσαν καρατομήσεις των κομματικών, λόγω της εμμονής τους στην αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθούσε πάντα μια πιο μετριοπαθή στάση, επιχειρούσε το συγκερασμό των απόψεων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις τάσεις στην Κουμουνδούρου.
Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Τσίπρας κατάφερε να απομακρύνει τον κ. Σκουρλέτη από τη θέση του γραμματέα χωρίς να ανοίξει μύτη, ούτε από την ομάδα των «53» του Τσακαλώτου, ούτε από  τους κομματικούς.

Αιφνιδιασμός
Στους παροικούντες της Κουμουνδούρου λέγεται ότι η επιλογή του μάλλον αιφνιδίασε τους προεδρικούς του Ν. Παππά, που θα επιθυμούσαν πρόσωπο που να συμβολίζει  περισσότερο τη διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά.
Με δεδομένη όμως τη στήριξη που έχει δώσει ο πρώην πρωθυπουργός στον κ. Παππά στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν έφερνε την παραμικρή αντίρρηση.

Νέα εποχή
Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας ξεκαθαρίζει οριστικά το εσωκομματικό πεδίο με ένα πρόσωπο που συμβολίζει την ανανέωση και το πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή.
Το γεγονός ότι στέκεται ανάμεσα στους προεδρικούς από τη μια και την ομάδα των «53»  με τους κομματικούς από την άλλη, καθιστά σαφές ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να ρισκάρει μια σύγκρουση που θα οδηγούσε σε εσωστρέφεια.

Όργιο φημών
Ανάλογα χαρακτηριστικά έχει και η επιλογή του Ν. Ηλιοπούλου για τη θέση του εκπροσώπου του κόμματος, για τον οποίο οργίαζαν οι φήμες για τον εάν έχει αποδεχτεί την πρόταση του κ. Τσίπρα.
Στο παρασκήνιο λέγεται ότι ασκήθηκαν πιέσεις από κομματικά στελέχη στον κ. Ηλιόπουλο να πει το «ναι», καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα δεδομένα θα άλλαζαν τελείως στο εσωκομματικό παιχνίδι.
Λέγεται μάλιστα ότι στην περίπτωση που ο κ. Ηλιόπουλος αρνιόταν, τότε ο κ. Τσίπρας είχε έτοιμη λύση από το χώρο της Προοδευτικής Συμμαχίας, που θα σηματοδοτούσε και τη στροφή προς την Κεντροαριστερά.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, γίνεται σαφές ότι ο κ. Τσίπρας κατάφερε να πετύχει δύο βασικούς του στόχους που είναι οι εξής:

  1. Έκανε πράξη τη φυγή προς τα εμπρός με πρόσωπα που σηματοδοτούν το νέο και άφθαρτο.
  2. Κατάφερε να κρατήσει ενωμένο το κόμμα αφού πρόκειται για στελέχη που προέρχονται από την αριστερά.

Στην ουσία δηλαδή έβαλε τέλος στην εσωκομματική μουρμούρα και γκρίνια και απαλλάχθηκε από στελέχη όπως ο Π. Σκουρλέτης που δεν φημίζονται για το άνοιγμα που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας προς το Κέντρο.
Η καθαρή αυτή «νίκη» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει χωρίς αμφιβολία την ηγεμονία του στο εσωκομματικό πεδίο, αλλά θέτει από την άλλη και όλο τον ΣΥΡΙΖΑ προ των ευθυνών του.

Και τώρα τι;
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά ο Α. Τσίπρας θα καταφέρουν να ξαναμπούν στο παιχνίδι με αντιπολίτευση που θα είναι ελκυστική για την κοινωνία.
Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, καθώς η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας  δείχνει ένα καθαρό προβάδισμα στη Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 17 μονάδες. Ο Α. Τσίπρας δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του, αλλά οι τελευταίες του κινήσεις επιβεβαιώνουν τη βούλησή του να ανακατέψει την «τράπουλα» και να ξαναμπεί δυνατά στο παιχνίδι.

Ελκυστικός λόγος
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξει την αντιπολιτευτική του στρατηγική στα μέτωπα της πανδημίας, της Οικονομίας  και τα εθνικά, με στόχο να κάνει τον πολιτικό του λόγο ελκυστικό.
Τα πρώτα δείγματα γραφής τα έδωσε στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ με σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την οποία κατηγόρησε ότι «κάθε μέρα που περνά αντί να χτίζει κατεδαφίζει».
Χαμηλότερους τόνους πάντως θα τηρήσει στα εθνικά θέματα, καθώς αυτό που θέλει να περάσει προς τα έξω είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνη δύναμη που βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας.
Ο κ. Τσίπρας αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στον προγραμματικό του λόγο με προτάσεις που θα ανακοινωθούν κατά την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη, το διήμερο 19-20 Σεπτεμβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ